Fördelarna med e-sport är många tycker C-politikerna Rickard Nordin.
1 av 3
Fördelarna med e-sport är många tycker C-politikerna Rickard Nordin. - Foto: Claudio Bresciani / TT
Bland annat får man bättre minne och därför bör e-sporten gynnas och ingå i Riksidrottsförbundet menar han.
2 av 3
Bland annat får man bättre minne och därför bör e-sporten gynnas och ingå i Riksidrottsförbundet menar han. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Om e-sporten skulle ingå i Riksidrottsförbundet skulle föreningar få föreningsstöd och aktivitetsbidrag.
3 av 3
Om e-sporten skulle ingå i Riksidrottsförbundet skulle föreningar få föreningsstöd och aktivitetsbidrag. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

C-politiker: "E-sport bör likställas med andra sporter"

E-sport ska klassas som vanlig sport. Det tycker Centerns (C) riksdagsledamot Rickard Nordin.


I en debattartikel på Svenska Dagbladet skriver Rickard Nordin att e-sporten förtjänar att ingå i Riksidrottsförbundet, precis som sporter som exempelvis dart, boule, biljard och varpa. I en intervju med Aftonbladet berättar Centerpolitikern att han tycker att e-sporten "faller mellan stolarna".

– Det har allt som en sport har. Därför är det rimligt att man fånga upp alla de här människorna, både unga och äldre, som spelar. Det finns en otrolig potential både ur utbildningssyfte och i och med digitaliseringen, säger han till tidningen.

"Ta vara på spelandets fördelar"

Förändringen Nordin vill åt är att e-sporten ska få föreningsstöd och aktivitetsbidrag och han menar att utvecklingen inom e-sporten inte går att stoppa.

"När vi likställer e-sporten med annan idrott så gör vi det enklare för många unga att spela och ta vara på spelandets fördelar", skriver han i Svenska Dagbladet

Enligt honom är fördelarna med att spela datorspel många.

"Motion för hjärnan"

"Forskning visar att spelande ungdomar utvecklar sina kognitiva förmågor, får bättre minne och blir bättre problemlösare – spel och e-sport är motion för hjärnan", skriver han.

Han själv är också en flitig datorspelare, även om han inte har lika mycket tid över som tidigare, berättar han för Aftonbladet

– Jag spelar framför allt first-person shooters eller strategispel. Eftersom jag inte har så mycket tid blir det att man spelar mer på egen hand. Eller med några kompisar ibland.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Jagr, 52, historisk och målskytt

Stark och Nordqvist med i täten i majorn

Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel. Båda är fyra slag efter just nu ledande amerikanskan Lauren Coughlin.

Ny svensk uppvisning i världscupfinalen

Världsstjärnorna Henrik von Eckermann och Peder Fredricson har prickat formen perfekt. På lördag hoppar de om segern i världscupfinalen i Riyad. Båda bäddade för en rysare. De kliver in i de två sista rundorna som etta och tvåa. Otroligt. Hästen har hoppat underbart. Jag njöt av ridningen, säger von Eckermann.

Debutantmål när Tre Kronor nollade Finland

1 timme sedan
Ett mål från Lukas Vejdemo och framspelningar både av Felix Unger Sörum och Jonathan Lekkerimäki. Debutanterna klev fram när Tre Kronor besegrade Finland i Jyväskylä med 4–0 i första matchen inför VM.

Sverige mot Ungern igen i EM

2 timmar sedan
Ungern igen – och Debrecen igen. Det blev utfallet när damernas EM-slutspel i handboll lottades. "Det är två tydliga favoriter i gruppen och det blir en nyckelmatch mot Ungern", säger förbundskapten Tomas Axnér i ett pressmeddelande.

Ilska då FA-cupen skrotar omspel

3 timmar sedan
Världens äldsta fotbollsturnering, den engelska FA-cupen, förändras till nästa säsong då omspelsmatcherna tas bort helt.