Söndag 17 Okt
Stockholm

Sexistkritiken mot Maulers gala: "Tycker att det är förjävligt"

Kritiseras.
1 av 4
Kritiseras. Foto: Faksimil Youtube / TT
Matchen gick förra veckan.
2 av 4
Matchen gick förra veckan. Foto: JESSICA GOW / TT
Mauler.
3 av 4
Mauler. Foto: JESSICA GOW / TT
"Förjävligt".
4 av 4
"Förjävligt". Foto: Faksimil Youtube

Fenomenet med ring girls under UFC-galor får svidande kritik från kampsportsprofil.

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Förra helgen klev som bekant Alexander "The Mauler" Gustafsson upp i ringen under en UFC-gala på Tele2-arena – och förlorade mot Anthony "Rumble" Johnson. Men det är inte därför som galan nu får skarp kritik.

Bildkälla: TT


I stället handlar det om att UFC, precis som alltid, hade "ring girls" på plats. Alltså lättklädda kvinnor som traskar omkring med skyltar för att visa vilken rond det är. Det upplägget får nu sig en råsop av Bettan Andersson, före detta ordförande för svenska boxningsförbundet.

– Jag tycker att det är förjävligt. Det är en sexism som finns i hela samhället. Det handlar om att den konstruerade manligheten alltid blir manligare om du har raka motsatsen där. Mannen blir starkt subjekt om kvinnan, objektet, är där, säger hon till Expressen.

Bild: Faksimil Youtube

Det hela har märkligt nog inte fått speciellt mycket kritik – något som Andersson tror att det hela kan ha att göra med den outsider-status som MMA har i Sverige.

– Den där galan på globen, det är den gamla proffsboxningspubliken som har flyttat dit. Den lever sitt eget liv utanför den ideella organiserade idrotten. Därför får den inte kritik och krav på sig på samma sätt, säger hon till Expressen och fortsätter:

– De här galorna har ingen riktig status bland, och nu säger jag det här inom citattecken, "seriös idrott". Så man angriper inte sexismen, för det blir en liten del bland det andra som man inte gillar. Om det här hade skett i en sport som sågs som mer renrasig, då tror jag att vi hade fått debatten. Nu blir sexismen bara en droppe i havet.

Bildkälla: TT

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela