Rasmus Elm blir nyckeln till svenskt avancemang.
1 av 3
Rasmus Elm blir nyckeln till svenskt avancemang.
Men det lär nog ta ett tag innan han är i gammal fin form.
2 av 3
Men det lär nog ta ett tag innan han är i gammal fin form.
Vi får se hur Hamrén tänker.
3 av 3
Vi får se hur Hamrén tänker.

Titta hit Hamrén – Elm är lösningen

Rasmus Elm är nyckeln till svensk avancemang i EM.


Sveriges grupp i sommarens EM är inget för den optimistiske supportern. Eller ja, såvida du inte håller på Belgien eller Italien då. Att komma etta i en sådan grupp kräver inget annat än en bragd, och även om U-21 Landslaget åstadkom just det, så är det sällan bragder sker i stadig takt.

Vi får således rikta in oss på att, ska Sverige överhuvudtaget gå vidare, så måste man för allt i världen slå Irland.

På två matcher mot bättre motstånd räknar jag sedan med att man kan gneta ihop en poäng. Parkerar man bussen i två matcher, borde det nog gå vägen åtminstone en gång. Har man då 4 poäng så finns det ingen chans att man inte går vidare. Förmodligen inte som tvåa, men åtminstone som en av de fyra bästa grupptreorna. Nyckelmatchen för mig, är hur man slår Irland, och här kommer Rasmus Elm in i matchen.


Bildkälla: Bildbyrån

Irländarna måste Sverige kunna rulla ut. Det finns inget annat val. Det är den enda matchen där man kommer att vara spelförande, och det måste man klara av. Och är det någon svensk, förutom Ibracadabra förstås, som kan luckra upp lågt stående försvar med sin kreativitet, så är det Rasmus Elm. Hans spelförståelse och teknik matchas ( och överträffas ) endast av Ibra, och sådana spelare är de som krävs i spelförande lag.

All heder åt Oscar Lewicki och Kim Källström, men de kommer inte att räcka till när de ska stå och försöka spela sig igenom laglinjer med snabba beslut och stor rörelse. Mot Italienarna och Belgarna behöver de inte göra det i samma utsträckning, men mot Irland kommer de bli tvungna. För Irländarna överlåter, på klassiskt brittisk manér, bollinnehavet till motståndaren, genom att tidigt söka den sista tredjedelen av planen.


Bildkälla: Bildbyrån

Så snälla Erik Hamrén, inse faran i Irland innan det är för sent. I tjongbollsspel kan vi inte matcha dem, så låt oss maximera våra chanser att rulla ut de istället. Faller vi in i den irländska fällan av långbollar och närkamper, blir de en väldigt svår nöt att knäcka. Klarar vi av att hålla i bollen och spela oss igenom Irland, vilket man kommer tvingas att försöka sig på, så är det dock en helt annan motståndare vi möter.

Så maximera Rasmus Elms inflytande i matchen, maximera våra chanser att klara av att vara spelförande, maximera våra chanser att vinna mot Irland och maximera våra chanser att gå vidare. Det är en röd tråd som behövs.

Den startar med Rasmus Elm, och slutar med att vi går vidare ur gruppen.

Texten är skriven av bloggaren, "Vinnarn" på www.nextinfootball.se

Skapa en profil du med så har du chansen att bli Nyheter24:s reporter på plats i Frankrike under sommarens EM.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Stjärnan riskerar att missa FA-cupsemifinalen

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

2 timmar sedan
Skellefteå gör sin tionde SM-final i historien – Rögle har tio raka segrar i det här SM-slutspelet. Hamnar SM-guldet i norr eller söder? Här är förutsättningarna inför finalserien som startar på lördagen.

Så mycket kostar det att se allsvensk fotboll

2 timmar sedan
Discovery+ och Eurosport förs samman med HBO Max och bildar den nya strömningstjänsten Max. Den som vill se allsvensk fotboll och allt från OS i sommar behöver köpa abonnemang. Det billigaste alternativet kostar 349 kronor i månaden.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

2 timmar sedan
Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

Hurtig borta hela säsongen av "personliga skäl"

3 timmar sedan
Svenska landslagsstjärnan Lina Hurtig missar resten av säsongen. Det beskedet ger Arsenals tränare Jonas Eidevall. Hon är fortfarande borta av personliga skäl och vi måste respektera det, säger han.

Catch Me Nots succé tar Fredricson närmare Paris

3 timmar sedan
Henrik von Eckermann leder världscupfinalen inför lördagens avgörande. Det är inte det minsta överraskande. Däremot att Peder Fredricson är hack i häl – på en 18-åring som är i något av sitt livs form.