Han är 50 år äldre än lagkamraterna

- 11/12/2008, 21:06 -

Vid 73 års ålder är Ken Mink äldst i den amerikanska collageligan.

73-taggaren Ken Mink är vad man brukar kalla en aktiv pensionär. Inte för att han sysslar med stavgång eller åker och julhandlar i Lübeck.

Innan vi går in på vad han gör: låt oss gå tillbaka till 1956. En ödesdiger dag blir Ken Mink utkastad från sin skola, anklagad för att ha gått loss med rakkräm på sin coachs kontor. Buset innebär slutet på Minks basketkarriär.

51 år senare testar Mink att sänka några trepoängare på sin grannens garageuppfart. Till sin förvåning upptäcker han att han fortfarande har känslan inne. En galen idé väcks i honom: varför inte ta upp basketkarriären igen?

Ken Mink mejlade några lag, och fick träna med Roane State Community College.

– Du vet väl att du är 72? Tror du att du kan lura någon att du inte är det? sa Kens skeptiska fru Emilia.

Men när Ken debuterade i collageligan stöttade Emilia sin man: hon hade tagit på sig en cheerleaderoutfit i retrostil och höll upp ett plakat med texten: “Ken Can, He’s Our Medicare Man.”

Som synes i videon nedan har Ken ett rörelsemönster och en posititionskänsla som inte skäms för sig, även om några av de 50 år yngre lagkamraterna kanske är något snabbare.

Den nygamla basketkarriären innebär att Ken även får träna sina hjärnceller: för att få spela i collagelaget måste han även gå i skola igen. Spanska är svårast, säger han till New York Times.

Se Kenta lira:

Skrivet av: