Bra svenskdag i Stockholm Open

- 08/10/2008, 22:17 -

Söderling och Björkman vidare till nästa omgång.

Däremot är säsongen över för Thomas Johansson. Han förlorade mot spanjoren Albert Montanes efter en riktig nagelbitare. Nu väntar operation.

Men det var annars en bra svenskdag i Stockholm Open.

I Roger Federers frånvaro är det Robin Söderling som ska ordna festen i Kungliga tennishallen. Första hindret blev heller inte så svårt att ta sig över. 7-5, 6-3, mot tysken Becker efter tolv serveess och 1,15 timmars spel var en lagom start, särskilt med tanke på förberedelserna.

– De har varit riktigt dåliga. Jag har varit sjuk och var riktigt dålig i går. I dag var det lite bättre men man känner att man blir tröttare i duellerna och pulsen gick upp, säger han.

För ett par veckor sedan avslutade han samarbetet med Peter Carlsson, hans tränare sedan åtta år tillbaka. Under tiden som Söderling letar ny tränare får han hjälp av Magnus Norman, även tränare för Thomas Johansson.

– Jag visste ju att Magnus skulle hjälpa "Tompa" under Stockholm open. Vi tänker ganska lika men har också många bra idéer.

Hur det blir i fortsättningen är desto mer oklart. Norman arbetar även för investmentföretaget Catella samt tennisförbundet och frågan är om han har tid och möjlighet för två spelare.

Söderlings marknadsvärde har dock blivit tydligt sedan det blev klart med att han och Carlsson skiljs åt.

– Det har varit en del folk som varit och frågat sig för, berättar Söderling för TT.

Några namn vill han inte avslöja. Däremot att han gärna vill ha det klart till början av nästa säsong.

– Så klart att det går att resa runt utan tränare men i längden tror jag att man vinner på att någon med sig.

Vilken typ av tränare han söker efter har ingen betydelse.

– Egentligen har inte det någon betydelse. Jag är sällan i Sverige så det är inte så viktigt. Jag har lite alternativ.

I nuläget finns heller inte så många etablerade svenska tränarnamn tillgängliga. Joachim Nyström tränar Jürgen Melzer och finländaren Jarkko Nieminen. Peter Lundgren, tidigare tränare för Federer, har nu hand om Marcos Baghdatis, Cypern. Fredrik Rosengren som lyfte Björkmans och Normans karriärer jobbar med kroaten Mario Ancic.

Några alternativ skulle vara Davis cup-kaptenen Mats Wilander som dock jobbat med Paul-Henri Mathieu, eller förre spelaren, Thomas Enqvist, om han skulle vara intresserad av att inleda en tränarkarriär.

Mera klar är den närmaste framtiden. Ett möte mot Juan Monaco som besegrade Björkman i första omgången. Monaco, en utpräglad grusspelare, har passat Söderling utmärkt. I de två senaste mötena på grus har svensken kört över argentinaren, senast i Paris i våras.

– Han passar mig bra för jag får tid att styra bollarna och ta initiativ i duellerna. Sedan kanske det blir lite annorlunda nu när det är inomhus.

I övrigt från Stockholm open spelade Jonas Björkman sin 1 000:e dubbelmatch och firades med tårta när han och Kevin Ullyett gick vidare till semifinal i dubbeln efter 6-2, 7-5, mot amerikanska paret Scott Lipsky/David Martin.

Skrivet av: