AIK klara för Europa League och blir bäst i stan

En kväll att minnas blev det för AIK-fansen och Stefan Ishisaki när Stefan fick avsluta sin sista hemmamatch för AIK med vinst.

Årets sista match för AIK denna säsong med många intressanta extrakryddor inför avspark. Stefan Ishisaki, en ikon för klubben som spelar sin sista match i Solna i karriären, Daniel Sundgren står över matchen då han ligger inlagd på sjukhus och AIK med en seger ikväll kunde säkra sin Europa League-plats.

Även om det var öppet tak och en krispig kyla över Friends Arena denna afton så höll norra stå verkligen uppe temperaturen med fantastiska läktarsånger. En extra fin gest från läktaren kom när banderoller vecklades ut med hyllningar till Daniel Sundgren.

Det var dock inte bara norra stå som höll uppe tempot från minut ett, AIK lade verkligen i högsta växeln direkt från matchstart. Redan efter fem minuter skarvade legendaren Stefan Ishisaki fram bollen till Chinedu Obasi som satte 1-0 från nära håll och även han hyllade Daniel Sundgren när han firade sitt mål framför klacken.

IFK hade väldigt svårt att ta sig ut från den tydliga AIK dominansen. Det dröjde egentligen fram tills den trettionde minuten innan Tobias Hysén kunde skapa IFK:s första riktiga farlighet med ett skott som tog på en AIK-spelare ut till hörna.

I den fyrtionde minuten var Henok Goitom otroligt nära att sätta dit 2-0 till hemmalaget, men skottet gick tätt tätt utanför.

Första halvlek var helt klart i AIK:s favör, inte nog med att hemmalaget totalt ägde första halvlek rent statistiskt, så satte Rasmus Lindkvist ett volleyskott som tog en annan riktning på en av Göteborgs försvarare. Pontus Dahlberg, det unga stjärnskottet hade inte en chans när bollen ändrade bollbana.

Efter att ha hyllat guldlaget från 1992 i pausen så trummade AIK på i samma takt som den första. Henok Goitom fick iväg ett volleyskott i den femtionde minuten som Pontus Dahlberg dock räddade galant.

På en hörna i den 72:a minuten lyckades dock IFK få dit en reducering efter att Vajeba Sakor stått rätt placerad och reduceringen var ett faktum.

Detta ledde till att huvudtränaren Richard Norling gjorde två snabba byten direkt efter målet och Argentinaren Nicolás Stefanelli fick hoppa in istället för målskytten Chinedu Obasi och Simon Thern fick träda plats för Robert Taylor

Rikard Norling såg inte glad ut över spelet mot slutet där han stod på sidlinjen och gestikulerade vilt. Efter en total AIK dominans under egentligen hela matchen så lät AIK gästerna från Göteborg komma in i matchen mot slutet. I den 82:a minuten var Mikael Boman nära att göra 2-2 med en nick från ett bra läge, men avslutet var alldeles för tamt.

Nicolás Stefanelli fick ett friläge i slutet av matchen men kylan fanns inte där och avslutet gick utanför.

Matchens lirare för Göteborg, Pontus Dahlberg försökte själv springa upp mot slutet och forcera in kvitteringen, men inte ens det hjälpte.

Vilken kväll detta blev, en högintensiv match där AIK nu säkrade ännu ett äventyr ute i Europa.

Även om det var viktigast att bli bäst i stan och säkra sin Europa League plats, så blev detta en kväll att minnas för Stefan Ishisaki då han blev hyllad av hela arenan efter slutsignalen. Det är inte ofta man ser vuxna gråta, men en kväll som denna så flödade tårarna på läktarplats.

Är ni tokiga i Allsvenskan och gillar allt som cirkulerar kring världens bästa liga? Kolla då in Nyheter24:s nya podcast Studio Allsvenskan.