BIld från Jämtkraft Arena i Östersund
1 av 2
Den 15 februari spelar Östersund mot Arsenal. - Foto: TT
Graham Potter, Östersunds tränare
2 av 2
Graham Potter är tränare i Östersund - Foto: TT

5 saker du kanske inte visste om Östersund FK

De har lyckats ta sig till slutspel i Europa League – men vilka är egentligen mirakelklubben Östersunds FK?


1. ”Ny” klubb

Många svenska klubbar har en lång historia på hundra år eller mer. Men Östersunds FK är annorlunda. Klubben bildades 1996, då som ett samarbete mellan klubbarna Ope IF och IFK Östersund. Hemmamatcherna spelas på Jämtkraft Arena. 

2. Tränaren var engelskt proffs på 90-talet

Graham Potter, Östersunds tränare, har en karriär bakom sig som back. 1992-2005 spelade Potter i flera engelska klubbar, bland annat Birmingham, Stoke, York och Southampton. Han spelade också en landskamp för England på U21-nivå.   

2016 utsågs Potter till årets tränare i Allsvenskan. 

Östersunds tränare Graham Potter

3. Har engagerat sig politiskt

Inför valet 2014 inledde ÖFK en kultursatsning till stöd för organisationen Ingen människa är illegal. Kubben har också haft välgörenhetsgalor och uppmärksammat samernas historia och kultur. 

4. Har knockat flera storlag i Europa

På vägen till Europa League-slutspel har ÖFK besegrat storlag som turkiska Galatasaray, grekiska PAOK och Hertha Berlin. 

5. Möter Arsenal i sextondelsfinal

Den 15 februari är det dags för hemmamatch mot superlaget Arsenal. Veckan efter, den 22 februari, är det dags för returmöte i London. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du Östersund slår ut Arsenal?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

1 timme sedan
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

1 timme sedan
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

2 timmar sedan
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

3 timmar sedan
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.

Stjärnan: Ta utebliven mens på större allvar

3 timmar sedan
Efter ett oväntat svagt resultat i OS-tremilen 2022 började skidstjärnan Ebba Andersson leta fel. Var det kanske konstigt att hon inte fått mens på länge? Är menstruationen utebliven eller oregelbunden är det ett tecken på någonting, säger hon till Aftonbladet.