Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

5 saker du kanske inte visste om Östersund FK

Sport | 15/02/2018 16:52

De har lyckats ta sig till slutspel i Europa League – men vilka är egentligen mirakelklubben Östersunds FK?

1. ”Ny” klubb

Många svenska klubbar har en lång historia på hundra år eller mer. Men Östersunds FK är annorlunda. Klubben bildades 1996, då som ett samarbete mellan klubbarna Ope IF och IFK Östersund. Hemmamatcherna spelas på Jämtkraft Arena. 

2. Tränaren var engelskt proffs på 90-talet

Graham Potter, Östersunds tränare, har en karriär bakom sig som back. 1992-2005 spelade Potter i flera engelska klubbar, bland annat Birmingham, Stoke, York och Southampton. Han spelade också en landskamp för England på U21-nivå.   

2016 utsågs Potter till årets tränare i Allsvenskan. 

GRAHAM POTTER
Östersunds tränare Graham Potter

3. Har engagerat sig politiskt

Inför valet 2014 inledde ÖFK en kultursatsning till stöd för organisationen Ingen människa är illegal. Kubben har också haft välgörenhetsgalor och uppmärksammat samernas historia och kultur. 

4. Har knockat flera storlag i Europa

På vägen till Europa League-slutspel har ÖFK besegrat storlag som turkiska Galatasaray, grekiska PAOK och Hertha Berlin. 

5. Möter Arsenal i sextondelsfinal

Den 15 februari är det dags för hemmamatch mot superlaget Arsenal. Veckan efter, den 22 februari, är det dags för returmöte i London. 

Tror du Östersund slår ut Arsenal?