Sverige möter Schweiz i VM.
Sverige ställs mot Schweiz i åttondelsfinalen av VM. - Foto: TT/Sergei Grits/Petr David Josek/Martin Meissner/

Sverige mot Schweiz – här är allt du behöver veta

Sverige chockade hela världen när man på onsdagen vann över Mexiko med 3-0. I och med resultatet är Sverige vidare till åttondelsfinal där man ställs mot Schweiz. Här är allt du behöver veta inför Sveriges första åttondelsfinal sedan 2006.


Det var förmodligen inte många som på förhand hade tippat att Sverige skulle spela åttondelsfinal i fotbolls-VM 2018. Och de som faktiskt trodde att Sverige skulle göra det hade nog inte räknat med att man skulle göra det genom att vinna sin grupp före nationer som Tyskland och Mexiko. 

Men Sverige har på senare tid lyckats med precis det som ingen förväntat sig. Man har inte bara slagit ut de regerande världsmästarna Tyskland från VM, utan i VM-kvalet slog man även ut både Nederländerna och Italien. Sverige har med Janne Andersson som tränare lyft sig till oanade höjder och för tillfället ser det inte ut som om att något kan stoppa lagets framfart. 

Sett till matchen mot Mexiko så spelade Sverige precis så som ett lag som hör hemma i en åttondelsfinal ska göra. 1-0 kom genom Ludwig Augustinsson vilket blev till 2-0 genom Andreas Granqvist. Slutgiltiga 3-0 kom efter ett självmål från den mexikanske backen Edson Alvarez. Vinsten innebar att Sverige både fick en direktbiljett till Sankt Petersburg Stadium den 3 juli samt en bekräftelse på att man som lag är bäst när det väl gäller.

Men hur ska ett taggat Sverige vinna mot Schweiz och ta sig vidare till kvartsfinalen? Det är svårt att ge ett enkelt svar, men det finns hopp om att Sverige kan vinna matchen.

Måljubel efter att Granqvist tryckt in 2-0 till Sverige i matchen mot Mexiko. Bildkälla: Martin Meissner/TT

Tittar man på statistik så hittar vi ett Schweiz som ligger på en sjätteplats i Fifas världsranking. Sverige däremot återfinns på en 24:e plats. Men som vi vet efter matchen mot Mexiko så spelar världsrankningen mindre roll i praktiken där Sverige med sin 24:e plats totalt utklassade Mexiko som i skrivande stund huserar på en 15:e plats.

Tittar man på nationernas kvalspel så är det inte heller mycket som skiljer lagen åt. Schweiz gjorde ett bra VM-kval när man kom på en andra plats med 27 inspelade poäng på tio matcher. Med bara Portugal före som vann gruppen på samma poäng fast med bättre målskillnad. Schweiz gjorde totalt 23 mål och släppte in sju vilket resulterade i en målskillnad på +16. 

Sverige gjorde även de ett bra VM-kval där man på tio spelade matcher lyckades ta 19 poäng av 30 möjliga. Samtidigt så lyckades man även göra 26 mål och släppte enbart in nio vilket gav en målskillnad på +17. Statistiken talar för att Schweiz har en liten fördel mot Sverige men samtidigt finns det fler faktorer som spelar in. 

När Sverige nu ställs mot Schweiz i åttondelsfinalen av fotbolls-VM så gör man det utan den tongivande spelaren Sebastian Larsson som är avstängd efter två gula kort i gruppspelet. Men till Sveriges fördel så är båda de schweiziska försvarspelarna Fabian Schär och Stephan Lichtsteiner avstängda eftersom att även de drog på sig gula kort i Schweiz match mot Costa Rica. 

Schweiz är vidare till åttondelsfinal där de möter Sverige. Bildkälla: Natasha Pisarenko/TT

Man kan fortfarande bara spekulera i om Sverige vinner matchen, men skulle man hålla samma kvalitét i spelet som man gjorde mot Mexiko är chanserna stora. Den 3 juli vet vi om Sverige får åka hem eller spelar kvartsfinal.  

Du ser Sveriges match mot Schweiz den 3 juli på SVT1 med sändningsstart klockan 15:00. Nyheter24 sänder live på Facebook under hela matchen.

VM-trupp Schweiz

Målvakter: Roman Buerki, Yvon Mvogo, Yann Sommer.

Försvarare: Manuel Akanji, Johan Djourou, Nico Elvedi, Michael Lang, Stephan Lichtsteiner, Jacques-Francois Moubandje, Ricardo Rodriguez, Fabian Schaer.

Mittfältare: Valon Behrami, Blerim Dzemaili, Gelson Fernandes, Remo Freuler, Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka, Steven Zuber, Denis Zakaria.

Anfallare: Josip Drmic, Breel Embolo, Mario Gavranovic, Haris Seferovic.

Den schweiziska VM-truppen under en av sina träningar. Bildkälla: Antonio Calanni/TT

VM-trupp Sverige

Målvakter: Robin Olsen, Karl-Johan JohnssonKristoffer Nordfeldt.

Försvarare: Mikael LustigVictor Lindelöf, Andreas GranqvistMartin OlssonLudwig AugustinssonFilip HelanderEmil KrafthPontus Jansson.

Mittfältare: Sebastian Larsson, Albin EkdalEmil ForsbergGustav SvenssonOscar HiljemarkViktor ClaessonMarcus RohdenJimmy Durmaz.

Anfallare: Marcus BergJohn GuidettiOla ToivonenIsaac Kiese Thelin.

Förbundskapten: Janne Andersson.

Startelvan mot Mexiko. Bildkälla: Eduardo Verdugo/TT

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vem vinner matchen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

3 timmar sedan
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.