Stockholm

5 saker om Neymar du INTE hade koll på

Neymar på en fotbollsplan.
Neymar har seglat upp som en av världens mest populära fotbollsspelare. Här är fem saker du inte visste om honom!. Foto: Michael Sohn AP/TT & Andre Penner AP/TT

Fotbolls-VM är i full rullning och naturligtvis så snackas det en hel del om Brasiliens stora stjärna Neymar. Vi har listat fem saker du definitivt inte visste om honom.


Läs mer

Efter att ha briljerat i den brasilianska ligan så tog Neymar, eller Neymar da Silva Santos Júnior som hans fullständiga namn lyder, sitt pick och pack och flyttade över till den katalanska storklubben FC Barcelona.

Efter en väldigt uppskattad och rätt så långvarig sejour i Spanien så bytte senare brasilianaren hemort till Paris och det franska topplaget Paris Saint-Germain.

Neymar i PSG. Bild: Kamil Zihnioglu AP/TT

Och under dessa år har han bjudit oss åskådare till "den vackra sporten" på flera godbitar och minnesvärda aktioner. Men hur såg egentligen Neymars väg till toppen ut?

1. Fotbollsskolad i anrik akademi 

Neymar föddes den femte februari 1992 i Mogi das Cruzes, en stad i sydöstra Brasilien. Väl där så tog det inte lång tid innan han blev upptäckt av den brasilianska storklubben FC Santos. Samma FC Santos som bland annat har odlat fram spelare som Pele, Robinho och Alex.

Valet var enkelt och familjen tog då flyttlasset med sig och flyttade till staden Santos. 

2003 så skrev Neymar på för klubben och redan 2009, när Neymar endast var 16 år gammal så kritade han på sitt första professionella kontrakt.

Resten är som vi säger – historia.

2. Har rockat samma frisyr som Ronaldo

Ronaldo under fotbolls-VM 2002 i Sydkorea. Bild: Murad Sezer AP/TT

Det stämmer, tro det eller ej. 

Så här säger han i en intervju tillsammans med Gerard Piqué från FC Barcelona i The Players Tribune, då han pratar VM-minnen:

– Mitt första minne är från VM 1994. Jag var två år gammal då, och jag tror att det första jag minns är att jag såg på matcherna på TV och att Romario gjorde målen, och fortsätter:

– Det andra minnet är från 2002. Jag tittade på hela turneringen och jag minns allt... Ronaldo...

– Du menar frisyren va?, frågar Pique.

– Haha ja, det var en snygg frisyr. Jag hade den, avslutar Neymar.

Så det stämmer att den brasilianska bolltrollaren inte enbart följde Ronaldo i fotspåren när det kommer till att bli en älskad och duktig fotbollsspelare.

Han rockade till och med samma frisyr. Och vem vet – han kanske ska testa den igen? Förra gången den frisyren skådade VM-scenen så vann trots allt Brasilien rubbet.

3. Kunde ha gått till rivalerna

Cristiano Ronaldo. Bild: Francisco Seco AP/TT

Ja – det är kanske inte många som visste att Neymar inte var långt ifrån att möjligen ha blivit Cristiano Ronaldos radarpartner i Real Madrid.

Neymar flög nämligen ut till den spanska huvudstaden i hopp om att få en plats i deras trupp redan som 14-åring. Efter att ha klarat alla tester så valde däremot hans klubb i Brasilien, Santos, att betala en rätt så saftig summa för att behålla Neymar i Brasilien, skriver Boomsbeat.

4. Blev pappa som 19-åring

Neymar ingår också i den skaran människor som vi kallar för pappor! Han har nämligen en liten son vid namn Davvi Luca som föddes 2011.

Av respekt för modern och för att skydda henne och barnet har han valt att inte avslöja hennes identitet.

5. Blev uppmärksammad av en ovanlig klubb

West Ham–supportrar är kända för att blåsa bubblor vid matcher. Bildrättigheter: Alastair Grant AP/TT

Ja – det kanske inte är helt rättvist att kalla klubben för en ovanlig klubb. Däremot så är det en liten lustig tanke att det var just West Ham United av alla klubbar som la det första budet på den brasilianska anfallaren. Re

Och hade det inte varit lite underbart om det istället var i regniga London Neymar slog igenom? Lek med den tanken lite grann.

Sverige möter Schweiz klockan 16.00 på tisdag. Här är allt du behöver veta om den drabbningen.

TV: Hej då Tyskland! – Sverige vidare i VM efter att ha krossat Mexiko


Tror du att Brasilien går hela vägen till final?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.