Hösten 2018 så börjar turneringen Uefa Nations League
Sveriges herrlandslag i fotboll kommer att tävla i Uefa Nations League. - Foto: Salvatore di Nolfi AP/TT, Jean–Christophe Bott AP/TT & Martin Meissner AP/TT

Uefa Nations League – här är allt du behöver veta

VM-sagan är över för det svenska fotbollslandslaget men redan i höst kommer du att få se dom tävla i Nations League. Vad är då Nations League? Nyheter24 reder ut alla frågetecken om den nya turneringen.


Den svenska VM-sagan är över för den här gången men Janne Anderssons gäng kan blicka tillbaka på en väl utförd turnering som tog laget så pass långt som kvartsfinal. Väl där så blev England ett nummer för stort och Sverige var därmed utslaget.

Men du undrar säkert, hur ska man nu fylla det hålet som avsaknaden av VM-fotboll har skapat och när i hela friden spelar Sverige sin nästa match?

Du kan sitta lugnt i båten för du kommer redan i september få chansen att se Gulo Gulo spela landskamper i vad som kallas för Uefa Nations League.

Vad är då Uefa Nations League? Det reder vi på Nyheter24 ut för dig.

Många engagerade sig i herrlandslaget under fotbolls-VM. Bild: Fredrik Sandberg TT/TT

Spelas varannan höst

Med entrén av Nations League så slopar landslagen de klassiska träningsmatcherna innan EM-kvalet och matcherna ersätts rakt av turneringen.

Nations League kommer att spelas varannan höst och slutspelet i turneringen kommer att äga rum året därefter. Landslagen är uppdelade i fyra olika divisioner – från division A till D och i varje division finns det fyra grupper, skriver Fotbollskanalen.

Vilken division du hamnar i är baserat på landslagets ranking och som det ser ut i dagsläget så tillhör Sveriges landslag division B.

Sverige fick Turkiet och Ryssland i sin grupp. Bild: Salvatore Di Nolfi

I division A så huserar det 12 stycken lag, i division B 12 stycken lag, division C 15 lag och i division D så finns det 16 lag. Varje division har fyra stycken grupper. 

Gruppvinnarna i division A går vidare till ett slutspel i juni, medan de som placeras sist i gruppen blir degraderade till division B. 

Gruppvinnarna i division B får röra sig upp till division A utan att passera gå, medan de som placerar sig sist blir degraderade till division C.

Sveriges grupp

Sverige har blivit lottade till grupp 2 tillsammans med Turkiet och Ryssland. Lagen kommer att möta varandra två gånger, vilket innebär att Sverige kommer att spela fyra matcher redan nu i höst.

Så det är väldigt glädjande nyheter för dig som redan törstar efter mer landslagsfotboll!

Chans på EM-plats

Fyra landslag kommer att kunna ta en EM-plats via Uefas Nations League – så den nya turneringen kommer att spela väldigt stor roll redan från början.

Efter EM-kvalet är färdigspelat så kommer de fyra bästa lagen från varje Nations League-division, som inte lyckats med bedriften att kvala till EM, att mötas i playoff mot varandra i mars 2020. Det lag som går hela vägen kommer att bli belönade med en EM-biljett.

Trots att Sverige åkte ut mot England så kan det vara bra att påminna sig om varför Sverige är ett sånt mycket bättre land än England. Här har du 7 anledningar varför!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Trio diskas efter skandalen – lät kines vinna

Topptrion i Pekings halvmaraton diskas och fråntas sina medaljer, meddelar arrangören. Hemmalöparen He Jien vann – efter att ha vinkats fram av en trio konkurrenter på upploppet.

Tragedin i Riyad – succéhästen dog i stallet

2 timmar sedan
Amerikanskan Jill Humphrey, 42, firade en av sina största framgångar. Hon hyllade sin häst efter tredjeplatsen i världscupfinalens andra omgång i går kväll. Han gjorde allt för mig. Kort senare kollapsade Chromatic och dog.

Ett ja och två nej till VM-spel

3 timmar sedan
Grundserien i NHL-ishockey är slut och flera svenskars lag är utslagna. Då börjar de svenska stjärnorna lämna VM-besked till Tre Kronor. Ett positivt besked får förbundskapten Sam Hallam från André Burakovsky.

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

idag 04:06
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel.

Köpte NHL-lag för 10 miljarder – stort intresse

idag 01:52
Flytten av NHL-laget Arizona Coyotes till Salt Lake City kan bli lyckad. Affären på motsvarande 10 miljarder kronor hann knappt avslutas förrän ansökningar om säsongsbiljetter strömmade in. 11 000 av 12 000 platser är redan bokade.