Stockholm

Uefa Nations League – här är allt du behöver veta

Hösten 2018 så börjar turneringen Uefa Nations League
Sveriges herrlandslag i fotboll kommer att tävla i Uefa Nations League. Foto: Salvatore di Nolfi AP/TT, Jean–Christophe Bott AP/TT & Martin Meissner AP/TT

VM-sagan är över för det svenska fotbollslandslaget men redan i höst kommer du att få se dom tävla i Nations League. Vad är då Nations League? Nyheter24 reder ut alla frågetecken om den nya turneringen.


Läs mer

Den svenska VM-sagan är över för den här gången men Janne Anderssons gäng kan blicka tillbaka på en väl utförd turnering som tog laget så pass långt som kvartsfinal. Väl där så blev England ett nummer för stort och Sverige var därmed utslaget.

Men du undrar säkert, hur ska man nu fylla det hålet som avsaknaden av VM-fotboll har skapat och när i hela friden spelar Sverige sin nästa match?

Du kan sitta lugnt i båten för du kommer redan i september få chansen att se Gulo Gulo spela landskamper i vad som kallas för Uefa Nations League.

Vad är då Uefa Nations League? Det reder vi på Nyheter24 ut för dig.

Många engagerade sig i herrlandslaget under fotbolls-VM. Bild: Fredrik Sandberg TT/TT

Spelas varannan höst

Med entrén av Nations League så slopar landslagen de klassiska träningsmatcherna innan EM-kvalet och matcherna ersätts rakt av turneringen.

Nations League kommer att spelas varannan höst och slutspelet i turneringen kommer att äga rum året därefter. Landslagen är uppdelade i fyra olika divisioner – från division A till D och i varje division finns det fyra grupper, skriver Fotbollskanalen.

Vilken division du hamnar i är baserat på landslagets ranking och som det ser ut i dagsläget så tillhör Sveriges landslag division B.

Sverige fick Turkiet och Ryssland i sin grupp. Bild: Salvatore Di Nolfi

I division A så huserar det 12 stycken lag, i division B 12 stycken lag, division C 15 lag och i division D så finns det 16 lag. Varje division har fyra stycken grupper. 

Gruppvinnarna i division A går vidare till ett slutspel i juni, medan de som placeras sist i gruppen blir degraderade till division B. 

Gruppvinnarna i division B får röra sig upp till division A utan att passera gå, medan de som placerar sig sist blir degraderade till division C.

Sveriges grupp

Sverige har blivit lottade till grupp 2 tillsammans med Turkiet och Ryssland. Lagen kommer att möta varandra två gånger, vilket innebär att Sverige kommer att spela fyra matcher redan nu i höst.

Så det är väldigt glädjande nyheter för dig som redan törstar efter mer landslagsfotboll!

Chans på EM-plats

Fyra landslag kommer att kunna ta en EM-plats via Uefas Nations League – så den nya turneringen kommer att spela väldigt stor roll redan från början.

Efter EM-kvalet är färdigspelat så kommer de fyra bästa lagen från varje Nations League-division, som inte lyckats med bedriften att kvala till EM, att mötas i playoff mot varandra i mars 2020. Det lag som går hela vägen kommer att bli belönade med en EM-biljett.

Trots att Sverige åkte ut mot England så kan det vara bra att påminna sig om varför Sverige är ett sånt mycket bättre land än England. Här har du 7 anledningar varför!

Senaste nytt

Ryska hånet mot Norge: "Äckliga kackerlackor"

Publicerades: 3 timmar sedan

Kritiserad av Bach – belönas av Putin

Publicerades: igår 20:58

Rose en vinnare igen – efter fyra år

Publicerades: igår 20:58

Motstridiga uppgifter om Atsu

Publicerades: igår 20:58

Fem rugbyspelare fick livstid för mord

Publicerades: igår 19:28

Kritiserad av Bach – belönas av Putin

Publicerades: igår 18:34

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.