Svanstedt med trio i Olympiatravet

Finders Keepers vann det sista försöket till Olympiatravet.


Finders Keepers har gett travkusken Åke Svanstedt gråa hår i vinter. Trots fina träningsrundor har framgångarna uteblivit.

I det sista försöket till Olympiatravet visade dock hästen gammal god form igen när han vann på tangerat banrekord.

Därmed har Åke Svanstedt tre hästar med i finalen nästa lördag på Åbytravet; Finders Keepers, Torvald Palema, samt Adams Hall som fått ett wild card från sportchefen Per Wetterholm. Samma trio belade de tre första platserna i fjolårets Olympiatrav med Torvald Palema som segrare före Adams Hall och Finders Keepers.

– Det var verkligen kul att få med tre hästar igen men jag trodde aldrig att Finders Keepers var så här bra, sade en mycket glad Åke Svanstedt som förra helgen vann det tredje olympiakvalet med Torvald Palema.

Grus i maskineriet

Finders Keepers slog igenom på allvar i fjol. Han vann bland annat Jämtlands Stora Pris i Östersund och Jubileumspokalen på Solvalla och tjänade 3,4 miljoner kronor. I januari valde Svanstedt att möta dom bästa på Vincennes i Paris men framgångarna uteblev.

– Han kändes smidig och så, men det var ingen ork i honom och vi hittade först ingen förklaring. Men efter att grundlig undersökning hittade man sand i magen och han kunde därmed inte tillgodogöra sig näringen av maten, berättade Svanstedt.

– Jag har aldrig varit med om det tidigare. Men tydligen innehåller sanden i hagarna salt och hästarna gillar att slicka på det och samtidigt får de då i sig sand. Det här hade nog pågått under rätt så lång tid för att få i sig så stor mängd.

Finders Keepers var helt överlägsen när han ledde varje meter och vann på 1.11,0/1 640 m auto. En tangering av Hot Shot Knicks tre år gamla banrekord.

– Jag hade krafter kvar i min häst också, sade Svanstedt.

Många om budet

TT: Kan det blir en trippelseger igen i Olympiatravet?

– Näe, det kan man ju inte tro. Det är många bra hästar med, bland annat de båda franska hästarna Oiseau de Feux och L'Amiral Mauzun. Den förstnämnde har jag kört tidigare och vet vilken topphäst det är. Sedan Triton Sund, han visade jättebra form när han vann sitt försök.

I fredags lämnade fransk tränaren Jean-Philippe Duscher klartecken för start med sina stjärna L'Amiral Mauzun. Klara för Olympiatravet är: Oiseau de Feux, L'Amiral Mauzun, Triton Sund, Dig For Dollars, Global Investment, Colombian Necktie, samt Åke Svanstedts duo Torvald Palema och Adams Hall.

– Jag räknar med att bjuda in den tionde hästen på söndag, sade Åby sportchef Per Wetterholm.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!