Armand Duplantis hoppar
Armand Duplantis - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT / Jessica Gow/TT / AP / TT Geert Vanden Wijngaert

Armand Duplantis om världsrekordet: "Mycket kan hända”

Armand Duplantis blev nominerad i hela tre kategorier på Idrottsgalan 2019, wow! Inför chansen att ta storslam berättar han i en exklusiv intervju för Nyheter24 om vad han känner inför ett eventuellt kommande världsrekord. Men också hur hans liv ser ut utanför friidrotten.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Armand Duplantis är bara 19 år gammal och blev trots sin unga ålder nominerad till tre tunga kategorier i Idrottsgalan 2019. "Årets Manlige Idrottare", "Årets Prestation" och "Jerringpriset", han har alltså chans att ta storslam under galan.

Stavhopparen tog ett sensationellt EM-Guld under Friidrotts-EM i Berlin sommaren 2018. Och med hans hopp på 6.05 slog han juniorvärldsrekordet och rankas i dag som en av tidernas främste stavhoppare. Precis innan Idrottsgalan gick av stapeln fick Nyheter24 chans att prata lite med Armand och hur han ser på allt som händer runt omkring honom just nu.

Och hur skulle det kännas att vinna på Idrottsgalan? Ja, enligt stjärnskottet själv spelar det ingen roll vilket av priserna han vinner, utan det skulle vara en ära oavsett.

Men hur firar man en så stor vinst? 

– Jag vet att mina föräldrar kommer bli glada, de kommer att fira i Stockholm åt mig. Jag kommer antagligen fira med någon middag, jag är fortfarande lite för ung för att fira på riktigt, säger Armand till Nyheter24.

Men är det priserna som triggar eller är det världsrekord? På frågan när Armand slår världsrekordet menar han att det inte är någon stress. 

– Det är ingen stress. Mycket kan hända, men också mycket som kan göra mig nöjd. Jag hoppas hoppa över sex meter flera gånger i år och sedan testa världsrekordhöjden. Händer det så händer det, säger han hoppfullt till Nyheter24.

Armand har många mål, och det största målet i sommar är att vinna VM Guld i Friidrotts VM i Quatar. Eller ja, i alla fall minst en pallplats, önskar han.

Livet utanför friidrotten

Så framgångsrik som Armand är kanske det är svårt att tänka sig att han gör så mycket annat än att träna och tävla?

– Jag har min flickvän Anna-Claire som jag varit tillsammans med i två år. Jag lever faktiskt ett ganska normalt liv. Hänger även med kompisar, mina bröder och flickvännen såklart. När jag är ute och reser gillar jag att spela pingis på hotellen.

Nyheter24 har tidigare skrivit om saker som du kanske inte visste om stavhopparen, det kan du läsa mer om här.

/
Brukar du titta på friidrott?
Tack för din röst!