Armand Duplantis hoppar
Armand Duplantis - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT / Jessica Gow/TT / AP / TT Geert Vanden Wijngaert

Armand Duplantis om världsrekordet: "Mycket kan hända”

Armand Duplantis blev nominerad i hela tre kategorier på Idrottsgalan 2019, wow! Inför chansen att ta storslam berättar han i en exklusiv intervju för Nyheter24 om vad han känner inför ett eventuellt kommande världsrekord. Men också hur hans liv ser ut utanför friidrotten.


Armand Duplantis är bara 19 år gammal och blev trots sin unga ålder nominerad till tre tunga kategorier i Idrottsgalan 2019. "Årets Manlige Idrottare", "Årets Prestation" och "Jerringpriset", han har alltså chans att ta storslam under galan.

Stavhopparen tog ett sensationellt EM-Guld under Friidrotts-EM i Berlin sommaren 2018. Och med hans hopp på 6.05 slog han juniorvärldsrekordet och rankas i dag som en av tidernas främste stavhoppare. Precis innan Idrottsgalan gick av stapeln fick Nyheter24 chans att prata lite med Armand och hur han ser på allt som händer runt omkring honom just nu.

Och hur skulle det kännas att vinna på Idrottsgalan? Ja, enligt stjärnskottet själv spelar det ingen roll vilket av priserna han vinner, utan det skulle vara en ära oavsett.

Men hur firar man en så stor vinst? 

– Jag vet att mina föräldrar kommer bli glada, de kommer att fira i Stockholm åt mig. Jag kommer antagligen fira med någon middag, jag är fortfarande lite för ung för att fira på riktigt, säger Armand till Nyheter24.

Men är det priserna som triggar eller är det världsrekord? På frågan när Armand slår världsrekordet menar han att det inte är någon stress. 

– Det är ingen stress. Mycket kan hända, men också mycket som kan göra mig nöjd. Jag hoppas hoppa över sex meter flera gånger i år och sedan testa världsrekordhöjden. Händer det så händer det, säger han hoppfullt till Nyheter24.

Armand har många mål, och det största målet i sommar är att vinna VM Guld i Friidrotts VM i Quatar. Eller ja, i alla fall minst en pallplats, önskar han.

Livet utanför friidrotten

Så framgångsrik som Armand är kanske det är svårt att tänka sig att han gör så mycket annat än att träna och tävla?

– Jag har min flickvän Anna-Claire som jag varit tillsammans med i två år. Jag lever faktiskt ett ganska normalt liv. Hänger även med kompisar, mina bröder och flickvännen såklart. När jag är ute och reser gillar jag att spela pingis på hotellen.

Nyheter24 har tidigare skrivit om saker som du kanske inte visste om stavhopparen, det kan du läsa mer om här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du titta på friidrott?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ryska fäktare nobbar OS-kval

1 timme sedan

Skrällvinsten ger lyft på världsrankningen

1 timme sedan
Anton Källberg förbättrar sin tidigare toppnotering ytterligare. Nu är svensken tolva på världsrakningen i bordtennis.

Fylla på ungdomsturnering: "Förkastligt"

3 timmar sedan
Ledare för det finländska U17-landslaget i ishockey festade till det i samband med en turnering i Sverige – och spydde ner en buss. Nu planerar Finlands ishockeyförbund att anmäla händelsen. Det är helt förkastligt, säger Kimmo Oikarinen.

Chefernas Verstappen-tjafs: “Fokusera på ditt”

3 timmar sedan
Mercedes stallchef Toto Wolff flörtar fortsatt öppet med F1-världsmästaren Max Verstappen. Hans dito i Red Bull, Christian Horner, har tröttnat: Mercedes är sämre än stall som använder sig av sina egna motorer. Jag tycker det är dags att Toto fokuserar på sitt egna stall, snarare än förarmarknaden.

Pettersson näste NHL-spelare klar för VM

3 timmar sedan
Marcus Pettersson är näste NHL-spelare som är klar för spel med Tre Kronor i ishockey-VM.

Lukas om bytet: "Skidskytte är inte så enkelt"

idag 13:52
Johannes Lukas tackar för tiden han fick med Stina Nilsson. Även om succén uteblev. Man får inte tänka att skidskytte är så enkelt, säger landslagstränaren.