Allianz Arena i München skulle lysa i regnbågens färger – men Uefa sätter stopp för planen.
Allianz Arena i München skulle lysa i regnbågens färger – men Uefa sätter stopp för planen. - Foto: Stina Stjernkvist/TT och Newssplash/Stella Pictures

Uefa sätter stopp för regnbågsfärgad arena – möter hård kritik

Inför matchen mellan Tyskland och Ungern hade arrangörerna vid Allianz Arena i München planerat att lysa upp stadion i regnbågens färger – som stöd för hbtq-rörelsen och som en känga mot den ungerska regeringen. Men nu stoppas planen av Uefa.


Under morgondagen möts Tyskland och Ungern i fotbolls-EM. Matchen utspelar sig på Allianz Arena i München och arrangören hade på förhand gått ut med vad man hade för plan: att projicera regnbågens alla färger på arenan.

Allianz Arena i München. Foto: Frank Hoermann/Sven Simon/Stella Pictures

Arrangören ville dels visa sitt stöd för hbtq-rörelsen, dels sända en viktig signal till den ungerska regeringen som på senare tid lagstadgat flera inskränkningar mot landets hbtq-personer och deras rättigheter. Läs mer om det här.

Uefa: "Politisk och religiöst neutral organisation"

Men nu sätter alltså Uefa käppar i hjulet för planen som skickats till dem för ett godkännande – med hänvisning till organisationens stadgar.

Foto: Jean-Christophe Bott/AP/TT

“Uefa är en politisk och religiöst neutral organisation”, skriver Uefa i ett pressmeddelande och fortsätter:

"Givet den politiska kontexten gällande denna förfrågan – ett budskap riktat mot beslut tagna av Ungerns parlament – måste Uefa avvisa förfrågan". 

Gary Lineker: "Åt helvete med dem"

Beslutet har mött hård kritik bland allmänheten i sociala medier. En av de som reagerat är den brittiska tidigare fotbollsstjärnan och sportkommentatorn Gary Lineker.

“Äsch, gör det ändå. Åt helvete med dem”, skriver Lineker i ett inlägg på Twitter.

Ungerska politiker välkomnar Uefas beslut

Bland flera makthavare i Ungern ställer man sig dock positivt till beslutet.

Peter Szijjarto. Foto: John Thys/AP/TT

– Tack Gud för att det inom europeisk toppfotboll fortfarande finns ett sunt förnuft, och att man inte spelar med i denna politiska provokation. Uefa tog rätt beslut, säger Peter Szijjarto, utrikesminister i Ungern, enligt The Telegraph

Münchens borgmästare ger svar på tal

Beslutet till trots uppger nu Münchens borgmästare, Dieter Reiter, att staden inte tänker låta sig kuvas i frågan.

– Vi ska täcka staden i regnbågens färger, säger han enligt AFP.

Flera andra tyska städer väntas haka på budskapet. Arenor i Berlin, Frankfurt och Köln ska alla lysa i regnbågens färger under morgondagen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!