Elvira Öberg och Hanna Öberg är historiska efter OS-guldet i skidskyttestafetten.
Elvira Öberg och Hanna Öberg är historiska efter OS-guldet i skidskyttestafetten. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Elvira Öberg och Hanna Öberg historiska efter OS-guldet

Elvira Öberg och storasyster Hanna Öberg tog, tillsammans med Linn Persson och Mona Brorsson, OS-guld i skidskyttestafetten. Systrarna Öberg är nu historiska eftersom de har tre OS-medaljer var, fler än någon svensk skidskytt.


Fakta: Svenska OS-guld i skidskytte

Herrar:

1960: 20 km: Klas Lestander.

2010: Jaktstart 12,5 km: Björn Ferry.

2018: Stafett 4x7,5 km: Peppe Femling, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson, Fredrik Lindström.

Damer:

2006: Masstart, 12,5 km: Anna Carin Olofsson-Zidek.

2018: guld, 15 km, Hanna Öberg.

2022: Stafett 4x6 km: Linn Persson, Mona Brorsson, Hanna Öberg, Elvira Öberg.

Elvira Öberg gick in i den sista sträckan i skidskyttestafetten med sju sekunders försprång efter en växling från storasyster Hanna Öberg.

Elvira Öberg sköt fullt i första skyttet

Och Elvira inledde sitt första skytte på bästa tänkbara sätt: hon sköt fullt. När Elvira lämnade vallen efter sitt första skytte var avståndet 26 sekunder ner till det ryska laget.

Elvira tvingades använde ett extraskott i andra, stående skyttet, men hade ändå 25 sekunder till godo till det ryska laget när hon lämnade vallen och spurtade mot mål.

Läs allt om Elvira Öberg här.

Jean-Marc Chabloz: "Så stolt över brudarna"

Linn Persson, ett extraskott, och Mona Brorsson, fullt skytte, lade grunden till guldet med sina fina sträckor. OS-guldet var Sverige sjätte i Peking.

— Det är svårt att ta in allt, vi var favoriter, det är inget snack. Jag sa också i morse att om vi inte får någon medalj då simmar jag hem, men jag ändrade det till att jag går hem, säger skyttetränaren Jean-Marc Chabloz.

— Att tjejerna fixar guldet... det är stort alltså, jag är så stolt över de där fyra brudarna, det är helt enormt. Vi såg fram emot den här dagen sedan vi kom hit. Damstafetten, det är vår grej.

Elvira Öberg och Hanna Öberg historiska

Elvira Öberg och Hanna Öberg blev i och med OS-guldet historiska då de nu tagit tre OS-medaljer var, fler än någon svensk skidskytt tagit tidigare.

För Elvira har samtliga medaljer kommit i Peking-OS, förutom stafetten silver i sprinten och i jaktstarten. För Hanna var det första medaljen i Peking, i Pyeongchang för fyra år sedan blev det guld i distansloppet och silver i stafetten.

Silver till Ryssland och brons till Tyskland

Silvret gick till det ryska laget, tolv sekunder bakom Sverige. Tyskland knep bronset och för norsk del, fyra i dag, saknades det 13 sekunder till pallplatserna.

I och med guldet är nu Sverige även trea i medaljligan i skidskyttet på OS med ett guld och två silver. Toppar den listan gör Norge med tio medaljer, medan Frankrike är tvåa med sex.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!