Hugo Månsson har testat det nya FIFA 23.
Hugo Månsson har testat det nya FIFA 23. - Foto: EA Sports & TT

Recension av FIFA 23 – så bra är det populära tv-spelet

FIFA 23 har varit ute i snart en månad.
Nyheter24:s Hugo Månsson har isolerat sig hemma för att testa det nya tv-spelet.
Så hur bra är det då?


Samma tid varje år låser miljontals människor in sig i sina hem. Anledningen stavas fotbollsspelet FIFA – EA Sports framgångsrika tv-spel som i sedvanlig ordning släpps i slutet av september. 

Alla fotbollsspelares klubbadresser är uppdaterade, en rad nya funktioner har lanserats och släng på lite häftiga animationer så förstår ni nog varför FIFA är så populärt. 

Den senaste upplagan, FIFA 23, släpptes internationellt den 27 september och innehöll förstås allt ovanstående. Detta blir även det sista FIFA-spelet att heta just "FIFA" då EA Sports och FIFA inte kom överens om en fortsättning tillsammans. 

Därför har Nyheter24:s reporter Hugo Månsson testat den sista FIFA-upplagan. 

Läs recensionen och se betygen nedan!

Nyheter i FIFA 23

Cross-play

En av de nya "funktionerna" i spelet är trendigt nog cross-play – vilket innebär att spelare på olika konsoller som Xbox, Playstation och PC numera kan spela med och mot varandra. Och det var på tiden. I dag tillåter många spel cross-play, vilket gör hela spelupplevelsen roligare då det inte längre spelar någon roll om din kompis spelar på dator, Xbox eller Playstation. Dessutom visas det tydligt (över den spelare som har bollen i spelet) om din motståndare spelar på konsol eller dator.

Däremot kan inte en person som spelar på ett Playstation 4 spela med eller mot personer som spelar på ett Playstation 5 (om inte PS5-spelaren installerar PS4-versionen av FIFA 23).

Damfotboll

Apropå "det var på tiden". Damfotboll ökar ständigt i intresse och så även digitalt. Därför kommer EA Sports med glädjande nyheter för oss som vill spela med damklubblag. Just nu finns engelska Women Super League samt franska D1 Arkema som tillgängliga ligor att spela – men ligautbudet kommer att öka inom några månader, utlovar EA Sports. Det ser vi framemot!

Betygsättning (1-5)

1 – Underkänt.

2 – Godkänt.

3 – Bra.

4 – Fantastiskt.

5 – Mästerligt.

Gameplay: 4

Jag har kommit på mig själv sitta och svära mig galen. Men det har ingenting att göra med kvaliteten på FIFA 23:s gameplay. Det har att göra med de nödvändiga – om än jobbiga, för en gammal FIFA-spelare som mig själv – ändringarna. Passningsspelet på förra årets upplaga var alldeles för enkelt och det var snudd på omöjligt att slå felpassningar om du spelade med ett bra lag. Nu gäller det att faktiskt rikta spaken åt rätt håll. För annars flyger passningarna till höger och vänster. 

Men det är inte det enda nya. Långt ifrån. Om vi bortser från uppfräschade fasta situationer, ny skotteknik som "Power Shots" och lite nya dribblingar så är den absolut största förändringen hur EA Sports har löst "problemet" med snabbhet i spelet. Även kallat "pace abuse". Alla som har spelat FIFA i några år vet om att det mesta har handlat om att peta ut de snabbaste spelarna du kan hitta. För då kan man bara slå bollen i djupled, hålla in R2-knappen på din kontroll och kort därefter skjuta. Ofta i mål. 

Men så fungerar det inte numera. Nu finns det tre olika typer av snabbhet i spelet. Vissa spelare är mer explosiva, vilket innebär att de springer väldigt snabbt omedelbart, vissa spelare är mer kontrollerade, vilket innebär att snabbheten är mer jämnt fördelad både vid start och efter ett tag. Och en del spelare har snabbhetskategorin "Lenghty" – vilket är fallet på längre och starkare spelare som exempelvis Harry Kane eller Zlatan Ibrahimovic. Det innebär att de är långsamma från start, men blir hela tiden snabbare allteftersom de fortsätter springa. 

Jag tycker att den nya funktionen fungerar utmärkt – och är en nödvändig nyhet. 

FIFA Ultimate Team: 3

Här är den absolut största nyheten för hur lagkemi fungerar. För den som inte har testat spelläget Ultimate Team så kan man kort förklara det som att varje spelare bygger sina egna lag och precis som på riktigt finns lagkemi – vilket baseras på vilket land, vilken liga och vilken klubb de tillhör. Det kräver helt enkelt att det finns en tanke bakom. 

För att nå full kemi (100/100) på tidigare FIFA-spel har det krävts att spelare från samma liga, lag eller land spelar intill varandra i laguppställningen (exempelvis två mittbackar eller två anfallare). Nu har kemisystemet renoverats fullständigt, maxkemi är 33/33 och nu spelar det inte längre någon roll om din anfallare länkar med dina mittbackar. Möjligen en svår beskrivning. Men den nya ändringen har gjort det hela betydligt smidigare. 

Det tackar vi för!

Karriärläge: 2

Jag har aldrig varit någon vurmare för karriärläge. Kanske handlar det om att jag alltid vill jämföra mig med andra – och därför är online-spellägen min grej. Kanske handlar det om att man måste utstå en del trams och, enligt mig, onödiga detaljer som att sitta och förhandla om lön eller transfersummor i ett rum med en mimande Pep Guardiola eller en fotbollsagent. Men för denna recensionens skull har jag slängt mig över karriärläget och dess nyheter. 

Och det är faktiskt inte så många nyheter. Eller det är en handfull mindre nyheter, såsom personlighetstyper hos spelare där det finns tre stycken olika nu:

"Maverick" handlar inte om huvudkaraktären i Top Gun, även om där också finns likheter. En spelare med personlighetstypen Maverick jagar aggressivt sina mål och söker även stjärnstatus. 

"Virtuoso" är den mer ödmjuka personlighetstypen och den är ambitiös och fokuserar på att prestera.

"Heartbeat" kännetecknar krigaren i laget som har vilja och är beslutsam. 

Utöver de nya personlighetstyperna så finns en ny form av höjdpunkter efter matcherna där man kan se nyckelhöjdpunkterna. 

Och nu kan man även starta en tränarkarriär med en riktig manager, alltså exempelvis Pep Guardiola eller Jürgen Klopp. Det är rätt skoj!

Totalbetyg: 9/15

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad tycker du om det nya FIFA-spelet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Xabi Alonso nobbar Liverpool

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

2 timmar sedan
Å ena sidan en förväntad storpublik på flera håll. Å andra sidan farhågor kring mer våld. På påskafton börjar fotbollsallsvenskan 2024. Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.