Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

DIF tvingas till nedskärningar

Sport | 02/06/2009 07:52

Usla sportsliga resultat drabbar Stockholmsklubbens ekonomi.

Djurgårdens usla resultat på fotbollsplanen har lett till lika dåliga siffror i bokföringen.

Efter minusresultat i miljonklassen kan den allsvenska fotbollsklubben tvingas till ytterligare nedskärningar.

–Det har gått sämre på intäktssidan än vad vi hade räknat med, säger vd:n Alf Johansson.

Fjolårets minusresultat i ekonomin tvingade Djurgården att dra ner på kostnaderna, bland annat genom att minska personalstyrkan. Men efter den svaga inledningen i årets allsvenska, näst sist med elva poäng på tolv matcher, måste klubben vidta ytterligare åtgärder.

Det som faller på intäktssidan är publikintäkterna, företagsreklam och minskade intäkter från teveavtalet.

– Vi sladdar i tabellen och det innebär att det inte har blivit lika intressant att visa Djurgården på teve. På teveavtalet drog vi in 11 miljoner i fjol, och om vi fortsätter att exponeras i den här takten hamnar vi i år på 9,5-10 miljoner. Det är nära en miljon kronor som skiljer, säger Alf Johansson.

Under den närmaste tiden kommer alla kostnader i alla delar av organisationen att ses över och nedskärningar i personalstyrkan kommer att ske. Djurgården ska ha möte med den fackliga organisationen och ett beslut dröjer ytterligare några veckor.

– Det slår väldigt snabbt mot oss. Vi har på våra fem matcher på Stockholm stadion haft 42 000 åskådare, vi hade 50 000 i fjol och det är en skillnad på 8 000. Om du tänker att varje åskådare betalar 150 kronor så är det bra över miljonen, säger Johansson.

Men vad som än händer i Djurgårdens organisation så kommer inte fotbollsverksamheten att påverkas så mycket.

– Ambitionen är att vara en så stödjande organisation till fotbollen som det bara går. Det är den som är kärnverksamheten och den vill vi hålla utanför i så hög grad det går, säger Johansson.

Försäljning av spelare är heller inte aktuellt.

– Nej, det hjälper inte oss. I Djurgården har vi en struktur där vi har ett riskkapitalbolag som sitter på ägandet av spelarna och jag blir inte ett dugg rikare om vi säljer tre fotbollsspelare, då går pengarna in till riskkapitalbolaget. Det enda som händer är att jag blir av med en lönekostnad, och den måste ändå ersättas med någon ny, säger Johansson.

Skrivet av: