Djurgården kan pusta ut

Systemändring gav utdelning när Mwila sänkte Häcken.

Djurgården kan andas ut en smula när de äntligen fått med sig tre poäng igen efter 1-0 mot BK Häcken inför 7 031 åskådare på Stockholms Stadion.

När tränaren Zoran Lukic till slut tog tjuren vid hornen och lade ner sitt omtalade 4-3-3-system för att i stället satsa på en variant av 4-4-2 med Boyd Mwila i en fri roll centralt på mittfältet var det den livsviktiga förlösningen för Djurgården, som inte lyckats göra mål på över fem halvlekar i sträck innan kvällens match.

Men i den 41:a matchminuten slog Djurgårdsmålvakten Pa Dembo Tourray en enormt lång utspark in i Häckens straffområde.

Boyd Mwila tog emot och drog sig starkt förbi en motståndarförsvarare för att distinkt fösa upp bollen bakom Christoffer Källqvist och 1-0 var ett faktum.

Målet kom rättvist då Djurgården haft bra tryck mot Häckenmålet under i stort sett hela halvleken, med målskytten Mwila som en av de klarast lysande stjärnorna i blårändernas offensiv.

Bara några minuter in på andra halvlek tvingades Häckenmålvakten Källqvist gå ut, efter problem med en värkande ljumske.

Ersättaren, 22-årige Damir Mehic, utsattes dock inte för några större prövningar, då Häcken mer och mer åt sig in i matchen och radade upp farliga chanser med framförallt Mathias Ranégie ständigt på hugget inne i boxen. Men Hisingenklubben lyckades inte få hål på ett kraftigt tillbakapressat Djurgården, som höll ut och vann med ganska rättvisa 1-0.

– Vi gör ganska bra första halvlek, men i andra blir vi fegare, säger DIF-tränaren Zoran Lukic till PPV efter matchen.

Lucic menar att den taktiska förändringen främst ledde till att spelarna kunde spela med större lugn.

– Ja, att förändra kändes lite befriande, de kunde spela lite mer avslappnat. Det passar Mwila bra, när han spelar fritt och de andra kan täcka upp så är han väldigt vass, säger Zoran.

Men helt nöjd är han inte, trots vinsten.

– Att vi håller nollan betyder väldigt mycket för vår målvakt, men vi måste bli mycket stabilare försvarsmässigt, säger Zoran Lukic till PPV.