Stockholm

Fördel Umeå efter Linköpings förlust

AIK vann matchen mot Linköping. Den stora segraren fanns dock 60 mil norrut. "Det är en teoretisk chans att Umeå missar guldet - men den är också bara teoretisk", sade Linköpings Jessica Landström. (TT)


Läs mer

AIK vann matchen mot Linköping.

Den stora segraren fanns dock 60 mil norrut.

– Det är en teoretisk chans att Umeå missar guldet - men den är också bara teoretisk, sade Linköpings Jessica Landström.

I 19 omgångar och ända fram till Solna utmanade Linköping om SM-guldet. Väl där försvann förmodligen chansen att spräcka Umeå IK:s dominans inom damfotbollen.

Måndagens 2-3-förlust mot AIK var säsongens stora besvikelse för Linköping och förmodligen helt avgörande för SM-striden. Då var också landslagsanfallaren Jessica Landström inte sen att såga såväl tränare som lagkamrater.

– Gör inte alla elva jobbet, då ser det ut så här. Vi saknar också tydliga riktlinjer och vet inte hur vi ska göra. Det är för att vi saknar direktiv från sidan av planen.

– Det är tränarens uppgift att se till att vi jobbar ihop och inte en och en.

Ren fakta är nu att tre omgångar återstår av damallsvenskan. Måndagens resultat betyder att Linköping är en poäng bakom Umeå. Norrlandsklubben har kvar att möta Kristianstad, Umeå Södra och Bälinge - tre av tabellens fyra absoluta bottenlag.

I princip ingenting talar med andra ord för att Umeå ska missa att ta klubbens fjärde raka SM-titel och sjunde under 2000-talet.

– Chansen är väl ganska liten. Umeå tappar inte mycket poäng och jag tycker att de är ett bättre lag än Linköping. Marta är i en klass för sig, sade AIK:s Louise Fors.

Det var hon som inledde AIK:s målskytte och nu kan ha varit högst delaktig i att avgöra guldstriden. I 28:e minuten klev Fors fram inför ögonen på bland annat förbundskaptenen Thomas Dennerby, en bra bit utanför straffområdet sköt hon 1-0 med vänsterfoten och visade varför hon är uttagen till de kommande EM-kvalmatcherna. Det var förmodligen ett av hennes vackraste mål men bara matchens tjusigaste i ytterligare 20 minuter. Strax efter halvtidspaus (49:e minuten) sköt mittbacken Frida Höglund från 40 meters håll in 2-0. Där någonstans höll matchen på att ta definitivt slut för Linköping, särskilt som Emma Lundh ökade på till 3-0. Sent - alldeles för sent - vaknade Linköping med två mål i slutminuterna av Kosovare Asllani och just Jessica Landström. Linköping med 9 landslagsspelare i startelvan var under större delen av matchen inte i närheten av att klara av AIK. Lika svårt lär det nu att bli rubba Umeå IK.

Skrivet av:

Senaste nytt

Al-Hilal till final i klubblags-VM

Publicerades: igår 22:32

Bättre bett i tidigare tandlöst HV

Publicerades: igår 21:42

Musovic förlänger med Chelsea

Publicerades: igår 19:36

Officiellt: Sydamerikanska länder söker VM

Publicerades: igår 19:10

Paris borgmästare: Inga ryssar under neutral flagg

Publicerades: igår 18:52

Mjällby säljer – och lånar in – Persson

Publicerades: igår 18:22

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.