Fördel Umeå efter Linköpings förlust

AIK vann matchen mot Linköping. Den stora segraren fanns dock 60 mil norrut. "Det är en teoretisk chans att Umeå missar guldet - men den är också bara teoretisk", sade Linköpings Jessica Landström. (TT)


AIK vann matchen mot Linköping.

Den stora segraren fanns dock 60 mil norrut.

– Det är en teoretisk chans att Umeå missar guldet - men den är också bara teoretisk, sade Linköpings Jessica Landström.

I 19 omgångar och ända fram till Solna utmanade Linköping om SM-guldet. Väl där försvann förmodligen chansen att spräcka Umeå IK:s dominans inom damfotbollen.

Måndagens 2-3-förlust mot AIK var säsongens stora besvikelse för Linköping och förmodligen helt avgörande för SM-striden. Då var också landslagsanfallaren Jessica Landström inte sen att såga såväl tränare som lagkamrater.

– Gör inte alla elva jobbet, då ser det ut så här. Vi saknar också tydliga riktlinjer och vet inte hur vi ska göra. Det är för att vi saknar direktiv från sidan av planen.

– Det är tränarens uppgift att se till att vi jobbar ihop och inte en och en.

Ren fakta är nu att tre omgångar återstår av damallsvenskan. Måndagens resultat betyder att Linköping är en poäng bakom Umeå. Norrlandsklubben har kvar att möta Kristianstad, Umeå Södra och Bälinge - tre av tabellens fyra absoluta bottenlag.

I princip ingenting talar med andra ord för att Umeå ska missa att ta klubbens fjärde raka SM-titel och sjunde under 2000-talet.

– Chansen är väl ganska liten. Umeå tappar inte mycket poäng och jag tycker att de är ett bättre lag än Linköping. Marta är i en klass för sig, sade AIK:s Louise Fors.

Det var hon som inledde AIK:s målskytte och nu kan ha varit högst delaktig i att avgöra guldstriden. I 28:e minuten klev Fors fram inför ögonen på bland annat förbundskaptenen Thomas Dennerby, en bra bit utanför straffområdet sköt hon 1-0 med vänsterfoten och visade varför hon är uttagen till de kommande EM-kvalmatcherna. Det var förmodligen ett av hennes vackraste mål men bara matchens tjusigaste i ytterligare 20 minuter. Strax efter halvtidspaus (49:e minuten) sköt mittbacken Frida Höglund från 40 meters håll in 2-0. Där någonstans höll matchen på att ta definitivt slut för Linköping, särskilt som Emma Lundh ökade på till 3-0. Sent - alldeles för sent - vaknade Linköping med två mål i slutminuterna av Kosovare Asllani och just Jessica Landström. Linköping med 9 landslagsspelare i startelvan var under större delen av matchen inte i närheten av att klara av AIK. Lika svårt lär det nu att bli rubba Umeå IK.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nyberg klar som domare i fotbolls-EM

Stark bästa svenska – nära OS efter majorsuccén

1 timme sedan
Maja Starks andraplats i årets första major, Chevron Championship, innebar samtidigt ett jättekliv mot OS i Paris. På världsrankningen klättrar Stark från 46:e till 28:e plats och hon är nu bästa svenska – precis före 29:an Linn Grant.

McDavid historisk – fem assist i målfesten

1 timme sedan
Det blev en målfest när Edmonton Oilers vann med 7–4 mot Los Angeles Kings i den första NHL-åttondelen – mycket tack vare Connor McDavid.

Åhman och Hellvig historiska nya världsettor

1 timme sedan
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, fortsätter skriva historia.

Nylander mystiskt borta i slutspelet

idag 02:02
Storstjärnan William Nylander har missat Torontos två första matcher i NHL-slutspelet. Det är ännu oklart varför.

Serie A: Inter säkrade titeln i Milanoderbyt

igår 22:48
Frågan var inte om utan när Inter skulle säkra klubbens 20:e ligaseger. Tillfället valdes med utsökt känsla. Hemma på ett fullsatt San Siro mot främsta rivalen Milan. Inter vann med 2–1.