Förbundets förslag: Spela med mindre bollar

- 05/08/2010, 08:57 -
Lars-Åke Lagrell tar upp förslaget.
1 av 3

Lars-Åke Lagrell tar upp förslaget.

Men det sågas av landslagets förbundskapten Thomas Dennerby.
2 av 3

Men det sågas av landslagets förbundskapten Thomas Dennerby.

Jessica Landström jonglerar med bollar.
3 av 3

Jessica Landström jonglerar med bollar.

Intresset för damfotbollen sviktar som aldrig förr. Det svenska fotbollsförbundet har därför inlett en undersökning för att se hur de kan öka intresset. Ena förslaget: Spela med mindre bollar. Men landslagets förbundskapten är kritisk.– Att ändra storleken på bollen eller göra målen mindre kommer aldrig göra damfotbollsspelare lika snabba eller långa som herrarna, säger Thomas Dennerby.

STOCKHOLM. Damallsvenskan lockar inte precis tusentals tittare och är inte heller särskilt attraktivt för tevebolagen. Därför har det svenska fotbollsförbundet nu inlett en utredning kring damfotbollen och hur man kan öka intresset hos folk.

Och ett förslag är att de ska spela mindre bollar.

– I Danmark har man diskuterat bollens storlek och liknande. Frågan har blivit aktuell i några andra nordiska länder så vi sa på den nordiska konferensen nyligen att vi tar det som en stor fråga på nästa konferens om ett år. Fram tills dess ska vi nu jobba med frågan, säger SvFF:s ordförande Lars-Åke Lagrell enligt Aftonbladet.

Förbundskapenen kritisk

Landslagets förbundskapten Thomas Dennerby dumförklarar å andra sidan förslaget. I stället menar han att det finns andra lösningar som är mycket bättre. Till exempel att damerna ska börja spelare med den fullstora bollen på ungdomsnivå.

– Att ändra storleken på bollen eller göra målen mindre kommer aldrig göra damfotbollsspelare lika snabba eller långa som herrarna. Det får vi leva med. Men jag vill inte göra bollen mindre, säger Dennery, som även får stöd från flera svenska damspelare.

Han fortsätter:

– Debatten har varit uppe ungdomsnivå och till och med på elitläger för flickor som spelar med 15 fyror. Två månader senare gör man sin första landskamp, då med femmans storlek.

Ännu kommer dock inget beslut att fattas. Lagrell vill vänta med att besluta något, men till nästa års nordiska konferens i augusti så måste ett beslut ha fattats.