Tisdag 18 Maj
Stockholm

Fotbollen har återvänt till Tunisien

Här firar tunisiska fotbollssupportrar under en match mot Marocko.
1 av 3
Här firar tunisiska fotbollssupportrar under en match mot Marocko. Foto: JALIL BOUNHAR/AP/SCANPIX
Här firar revolutionärer segern över regimen.
2 av 3
Här firar revolutionärer segern över regimen. Foto: Salah Habibi/AP/SCANPIX
Zine El Abidine Ben Ali, president och diktator i Tunisien störtades den 14 januari 2011.
3 av 3
Zine El Abidine Ben Ali, president och diktator i Tunisien störtades den 14 januari 2011. Foto: Hassene Dridi/AP/SCANPIX

Efter de enorma kravallerna som slutade med att Tunisien blev fritt från Zine El Abidine Ben Alis klor återvänder nu fotbollen till landet. Och fotbollen har snabbt blivit en symbol för hur folket ska läka sina sår.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Zine al-Abidine Ben Ali

Zine al-Abidine Ben Ali satt som regerande diktator över Tunisien från 7 november 1987 till dess att Jasmine Revolutionen störtade regimen.

Revolutionen bröt ut i början av 2011, när Mohammed Bouazizi tände eld på sig själv i protest mot regimens sätt att behandla folket. Demonstrationernas succé blev även startskottet på en våg av protester bland arabvärldens mest tillknäppta nationer.

TUNIS. Den tunisiska sportvärlden har stått still sedan revolutionen blev ett faktum. I mer än två månader har ingen sport har spelats under organiserade former.

Detta sedan den våg av protester startade. Något som slutade med att Zine al-Abidine Ben Alis störtades och det tunisiska folket har nu påbörjat återuppbyggandet av landet och börjat läka sina sår.

Så även inom sportvärlden.

All form av idrottsutövande ska återupptas den 13 mars följt av en minuts tystnad för att hedra de omkomna i de blodiga stridigheterna.

Den senaste fulla omgången av tunisisk fotboll spelades i slutet av december, precis innan oroligheterna bröt ut.

Sajten Four-Four-Two har tagit del av uppgifter som gör gällande att Club Africains hemmaarena Stade Olympique d'El Menzah kommer att vara fullsatt av jublande fans, som inte bara kommer heja fram sitt eget lag - utan även fira det nya fria Tunisien.

Här är ett längre reportage om vad som hände när revolutionen startade:

Kommentera
Kopiera länk
Dela