Lista: De fem mest korkade reglerna i fotbollshistorien

- 24/05/2011, 14:46 -
Ja, det där är en uppblåst grisblåsa.
1 av 3

Ja, det där är en uppblåst grisblåsa.

LOUISA BULLER/SCANPIX

Det var alltså på grisblåsor som spelarna sparkade på i sportens vagga.
2 av 3

Det var alltså på grisblåsor som spelarna sparkade på i sportens vagga.

LOUISA BULLER/SCANPIX

Calcio Fiorentino kan säkerligen vara den galnaste sporten som någonsin har utövats. Och det är på något sätt en historisk variant av fotboll.
3 av 3

Calcio Fiorentino kan säkerligen vara den galnaste sporten som någonsin har utövats. Och det är på något sätt en historisk variant av fotboll.

Youtube

Fotboll är en sport som många gånger förändrats, ibland till det bättre men också allt för ofta till det sämre och här är några av de mest korkade förslagen genom fotbollens långa historia.

Miljarder av människor världen över älskar att springa runt och kicka på en läderkula som om livet hängde på att få in bolluslingen i mål. Att fotboll är en originell och något udda sport, råder det inga som helst tvivel om.

Och för att stävja allt fusk, allmänt kaos och andra mindre lyckade aspekter av fotbollen förekommer finns det ett rätt ramstarkt regelverk. Men genom historien har vi gång efter annan behövt bemöta regler som varken varit logiska eller särskilt genomtänkta. Mänskligheten har behövt avfärda den amerikanska versionen av sporten som "egg-ball". Och även den hjärncellsdödande idrotten rugby skapades som en defekt variant av världens mest populära sport.

Med anledning av Fifa inom kort kommer att få sitt konservativa arsle ur vagnen och börja röra sig i rätt riktning angående målkameror och extra domare tar Nyheter24 tillfället i akt och listar några av de i särklass mest korkade fotbollsreglerna vi fått ta del av genom åren.

5. När spelet fortfarande befann sig i sin omoderna linda och det inte riktigt var glasklart vilka delar av kroppen man fick använda, spelades sporten med en uppblåst grisblåsa.

Notera mer än gärna ordet - "uppblåst". Med andra ord var det någon som beslutade sig för att sätta sin mun mot slutstationen för ett svins urin och att blåsa "bollen" full med luft.

Vi kan alla diskutera in i oändligheten hur pass mycket kärlek vi känner för "the beautiful game", dock kommer nog ytterst få av oss erkänna oss villiga att blåsa upp en grisblåsa.

Japp, det kan vi nog alla komma överens om redan nu.

4. Calcio Fiorentino var och är en ytterst brutal hybrid av fotboll, rugby och "Mortal Combat". Enligt reglerna var det bland annat tillåtet att använda händerna för att fösa bollen framåt, men det är trots allt inte det absolut mest intressanta.

För att förstå kopplingen till det klassiska tevespelet måste man få klart för sig att spelarna (back in the days var de 27 på vardera lag) helt sonika fick slå och sparka precis som de behagade. Och då inte endast på bollen. Och då inte endast på ställen man kan kalla "legitima zoner".

Kort och gott var det fritt fram att sparka varandra i pungen.

3. När gemene man tänker på fotboll på korpennivå är det ytterst sällan bilder av vältränade män med vattenkammat hår som ploppar upp. Fotboll på korpennivå är exakt allt annat än städat, fint eller ens värdigt att kallas "sport". Men likväl bestämde sig baserna för korpenligorna att helt förbjuda svordomar.

Nu kan man alltså få gult kort (vilket även innebär två minuters utvisning) för att rikta några väl valda ord mot precis vad som helst. Det spelar ingen roll om man svär mot sig själv, bollen, stolparna, den där flygande duvan eller valfri medspelare. Denna regel har införts bland några av världens minst vältaliga människor. Och undertecknad har nu ett gäng röda kort på sitt bälte till följd av denna fullkomligt idiotiska regel.

2. När Uefa väljer att lägga sig i reglerna som gör fotbollen till vad den är, faller det oftare än inte ihop som ett brinnande korthus. Och bättre bevis för den tesen än Silver Goal-förslaget är svårt att finna.

Till en början hade det europeiska förbundet bestämt sig för att satsa på Sudden Death när det vankades slutspel. Allt för att höja spänningen i förlängningarna. Utfallet blev dock något helt annat än det väntade. I stället för att lagen satsade full fart framåt och skapade en dramatik som höll publiken på tårna blev lagen stillastående på sina respektive planhalvor. Regelförändringen lades på is, men i stället för att erkänna sitt misstag beslutade Lennart Johansson och de andra pamparna att Silver Goal skulle introduceras.

För de som inte minns, gick Silver Goal ut på att man körde klart vardera förlängningskvart oavsett om ett lag gjort mål eller ej. Men hade ett lag lyckats trycka in bollen avslutades matchen om det laget även ledde vid intervallen. Det hela framstod som ett än större misslyckande än Golden Goal och konsekvenserna blev nästan än mer förödande för de sportsliga aspekterna av spelet.

Där spelarna tidigare stått och väntat in slutsignalen genom att hålla bollen inom laget, valde nu spelarna att mer eller mindre sluta spela - överhuvudtaget. Lyckligtvis insåg Uefa sitt misstag och tog bort regeln efter EM 2004.

1. Det finns tre ord man absolut inte får skrika på en fotbollsplan. Tre små ord som ändå får en stor betydelse i sitt sammanhang. De kan rädda liv, de kan rädda poäng. De kan till och med rädda människor från största förödmjukelse. Men likväl får de inte sägas. Åtminstone inte i Sverige. För här renderar det i ett gult kort och frispark för motståndarna - oavsett var på planen de yttras:

"JAG TAR DEN!"

Tur då att ord och meningar som, "idioti", "galet", "det finns inga som helst synapser kvar i hans huvud" och "snälla hjälp den där människan med en hjärntransplantation" fortfarande är helt okej att skrika.