Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Han vägrar censurera fansen

1 av 2

Lars Pehrson/ Scanpix

2 av 2

Lars Pehrson/ Scanpix

Sport | 20/06/2011 16:06

Provocerande ramsor ska bestraffas med böter, och i kväll återvänder Sharbel Touma till Stockholm. Djurgården IF:s säkerhetsansvarige Mats Jonsson står handfallen.- Vi kan inte bestämma vad folk får stå och skrika och inte skrika.

STOCKHOLM. Ikväll spelar Djurgården hemma mot Syrianska. Fansen kallade honom "hora" under hans period i stockholmsklubben och förväntas göra det ikväll igen - något som kan innebära böter för DIF.

Hur ska ni jobba när Sharbel Touma och Syrianska kommer på besök?

- Som vi alltid gör. Nu blir Touma en extra omständighet att ta hänsyn till. Men vi kan inte bestämma vad folk får stå och skrika och inte skrika. Det hade blivit kontraproduktivt och folk hade skrikit ännu mera. Istället får vi skapa en gemensam värdegrund att stå på och hitta vad Djurgården är tillsammans, säger Djurgårdens säkerhetsansvarige Mats Jonsson till Nyheter24.

Ni har inte funderat på att använda speakern?

- Jo, det kan vi ju göra men som vårt regelverk ser ut just nu ska det vara nästan lagöverträdelser för att vi ska använda speakern, till exempel vid grova rasistiska påhopp. Då måste vi som arrangör markera vad vi står för.

Disciplinnämnden har uttalat sig om att reglerna ska bli tydligare för klubbarna och informera klubbarna om det, något de än så länge inte uppnått.

- Vi äger inte den här frågan till hundra procent. Vi måste inse att det finns fler aktörer i det här. Vid ett av våra arrangemang så ansvarar vi för säkerheten, men det är svårt att kontrollera vad folk skriker.

Känns inte det lite tröstlöst?

- Jo, det är klart att det gör. Vi råder inte över situationen. Vi kan uppfylla våra säkerhetskrav och ändå straffas för att någon står och skriker någonting. Om vi i Djurgården brister i våra säkerhetskrav så betalar vi gladeligen, men det känns fånigt att att vi ska betala för något som det.

Du tycker att det finns flera aktörer, tycker du att det är fel att ni ska få betala?

- Disciplinsnämnden brukar dela ut bötesbelopp för de som inte uppfyller kraven, det förstår jag. Men i den här frågan har jag svårt att följa den röda tråden.

Djurgården överklagar böterna de fick efter att delar av publiken skanderat "Martin Hansson är en hora". De allsvenska klubbarna står inför en tuff utmaning.

- Vi kan inte göra så jäkla mycket när de börjar skandera något opassande. Vår roll blir mer att jobba med attityden hos fansen i ett förebyggande syfte, säger DIF:s säkerhetsansvarige Mats Jonsson till Nyheter24.

"Sharbel Touma är en Hansson"

Enligt uppgifter till Nyheter24 kommer inte DIF-fansen inte skandera "Sharbel Touma är en hora". Istället kommer de att insuinera att han är det med ett "Sharbel Touma är en Hansson".

Kvällens domare Martin Ingvarsson vill inte kommentera om han och matchdelegaten skulle anmäla ett sånt påhopp när Nyheter24 pratar med honom.