Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Football Manager-basen: "Så förändrade vi fotbollsvärlden"

- 21/09/2011, 10:34 -
Dataspelet Football Manager har blivit en naturlig del i fotbollsklubbars vardag. Premier League-laget Everton har ett avtal med utvecklarna för att få använda sig av spelardatabasen.
1 av 3

Dataspelet Football Manager har blivit en naturlig del i fotbollsklubbars vardag. Premier League-laget Everton har ett avtal med utvecklarna för att få använda sig av spelardatabasen.

Maja Suslin / SCANPIX

Hur många av de här spelarna scoutades med FM?
2 av 3

Hur många av de här spelarna scoutades med FM?

Peter Byrne / AP

Tonton Zola Mokouko när han var Djurgårdstalang, innan han blev en kultfigur för alla Championship Manager-fans.
3 av 3

Tonton Zola Mokouko när han var Djurgårdstalang, innan han blev en kultfigur för alla Championship Manager-fans.

Rolf Höjer/SCANPIX

DOKUMENT. Tränarna tar hjälp av det, spelarna lirar det. Så blev dataspelet ett scoutingverktyg.

LONDON. Samtidigt som ett dataspel attraherar alla fotbollsnördar runtom i världen använder klubbarna Football Manager mer och mer i sin verksamhet.

Faktumet är att en Premier League-klubb har slutit ett avtal med spelutvecklarna bara för att få använda deras databas.

– Den enda klubb vi säkert vet använder vår databas för att scouta spelare är Everton. Det vet jag eftersom att vi har ett officiellt avtal med dem. Vi får höra om många andra klubbar som gör detsamma, men det är mer rykten än något konkret, säger Miles Jacobson, spelutvecklare på Sports Interactive, till Nyheter24.

"Vi har fler scouter i världen och mer information"

Tidigare menade en av spelets svenska scouter att databasen mycket väl kan användas av klubbar för att hitta bra spelare. Jacobson håller med.

– Databasen är definitivt så väl utvecklad att den kan användas som ett scoutingverktyg. Vi har fler scouter i världen än någon klubb, mer information om spelare än någon annan databas och vi tar hänsyn till mer än bara tiden spelarna spenderar på fotbollsplanen, säger han.

Spelutvecklaren är dock noga med att påpeka att databasen bara kan vara en del av klubbarnas scoutingverksamhet - det slår aldrig att se en spelare med egna ögon.

Det går ändå att säga att spelserien har påverkat fotbollsvärlden i stort. Så här beskriver Miles Jacobson utvecklingen med egna ord.

– Jag tror att det gjort många människor taktiskt medvetna och gett kunskap om många spelare runtom i världen till människor i andra länder. Det kan man se på mängden radioprogram och forum där folk diskuterar hur bra spelare är på FM, säger han och fortsätter:

– Det finns många tränare där ute som hävdar att vårat spel hjälpt dem i deras arbete. Och många spelare spelar spelet, så vi måste göra någonting rätt.

Missar sällan talanger - men ibland slår det helt fel

Hur rätt slår då databasen? Miles Jacobson hävdar att de ytterst sällan missat att få med en riktig talang i spelet.

– Dessutom tenderar spelarna att vara med i databasen innan de börjat spela a-lagsfotboll i verkligheten. Till exempel så var Leo Messi med i spelet redan som 13-åring, säger han.

Det har dock funnits gånger då Football Manager-scoutingen slagit helt fel. Jacobson tar upp ett svenskt exempel.

Tonton Zola Mokouko visade så mycket talang som tonåring men nådde aldrig den nivå vi trodde att han skulle göra, säger han.

Zola Mokouko var Djurgårdstalangen som blev känd genom hur bra han var på gamla Championship Manager. Han blev ungdomsproffs i engelska Derby och ska till och med ha provspelat för Milan innan familjeproblem tog flyttlasset tillbaka till Sverige och division två-laget Carlstad United.

Efter flera års spel i de lägre divisionerna i Sverige återfinns han numera i finska division tre-laget Atlantis. Han har flera gånger blivit intervjuad om sitt öde från CM-legend till bortglömd, bland annat av ESPN.

Researchern som lade in sig själv

Ett fåtal gånger har databasen innehållit jättetalanger som egentligen aldrig ens existerat i den verkliga fotbollsvärlden. Ett dråpligt exempel på detta kan hämtas ur klassiska Championship Manager 01/02 - den portugisiske superanfallaren Tó Madeira.   

– Han var briljant i spelet och en av våra researchers i verkliga livet. Det är han inte längre, säger Miles Jacobson.