Söndag 28 Nov
Stockholm

Kviborg: "Kan man köpa andelar i polisen?"

KRÖNIKA. Christopher Kviborg går till attack mot polisen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att det nästan uppfattas som fientligt att bedriva idrottsverksamhet i Stockholm kommer väl inte som någon nyhet precis? När kommuner närmast kastar över billiga miljonlån och till och med nya arenor på klubbar ute i landet är situationen i huvudstaden den motsatta.

Polisens nya triumfdrag är att börja ta betalt av klubbar som drivs genom aktiebolag, det vill säga AIK, Djurgården och till viss mån Hammarby. Man menar att dessa klubbar har ett vinstintresse – ”no shit Sherlock”, och att man därför bör och kommer att ta betalt för sina tjänster. Övriga klubbar har tydligen inte alls något intresse av att gå i vinst eller?

Ni hör ju själva, detta är idioti upphöjt med tre. Ett derby mellan AIK och Djurgården kommer kosta den arrangerande klubben en miljon kronor! Ni hörde rätt, en mille. Nu är polisen schysta i början och tar bara en kvarts miljon, så att klubbarna kan ”vänja” sig. Tackar för det.

Detta innebär att klubbar som AIK och Djurgården knappt om ens alls kan göra någon vinst på exempelvis ett derby. Gissa vilka som kommer att få betala för polisens nya saltade taxa? Ja, precis. Du och jag.

Kalla mig gammalmodig, men är det inte som så att våra surt bidragna skattepengar möjligtvis kan gå till polisen? Sen när blev polismyndigheten en vinstdrivande organisation? Vart går vinsten? Vem håvar in storkovan? Kan man köpa andelar i polisen? Kan man hyra exempelvis en polishäst och en blinkande polisbil till småbrödernas framtida barnkalas?

Så många frågor. Så få svar.

Fientligheten mot idrottsklubbar i Stockholm finns överallt. Media har naturligtvis ett ansvar. Samma människor och tidningar som för sju, åtta år sedan beskrev allt som en ”folkfest” beskriver nu samma skeenden som tredje världskriget.

Ute på landet tycker folk i vanlig ordning att allt är för djävligt och att det inte är mer än rätt att AIK och Djurgården får betala för ”busarna”. Dom lever i sin bubbla, vi i våran.

Men alla tycks glömma bort att 08-klubbarna, framförallt, redan lägger ner miljontals kronor på säkerhetsförebyggande åtgärder. Man glömmer bort att AIK och Djurgården tar ett enormt samhällsansvar. Båda tvillingklubbarna arrangerar exempelvis ”spontanfotboll” för barnen ute i förorterna, undersökningar visar att brottsligheten dessa kvällar sjunker med 40 procent. Skickar AIK och Djurgården en faktura till polisen månne? Om inte, det borde dom göra.

Flertalet hundra miljoner kronor och tusentals arbetstillfällen skapas tack vare dessa klubbar i Stockholm. Det i sin tur leder till ökade intäkter för farbror staten och i förlängning polisen.

Det är dags att tänka lite logiskt nu, för som det verkar nu får man intrycket av att en redan kritiserad och ifrågasatt poliskår gör allt för att gemene man ska förakta dom.

Men framförallt, detta gäller både politiker, förbund och polisen. Sluta straffa något som i grund och botten är bra och nyttigt för samhället. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela