Djurgården blöder ekonomiskt - elitlicensen i fara

Elitlicensen är i fara om en liknande förlust upprepas.


De ekonomiska glansdagarna verkar vara över för Djurgårdens IF. 2008 blev inte bara ett sportsligt fiasko, utan också en ekonomiskt sådan. Trots att man ökade klubbens omsättning från 97,5 miljoner kronor till 109,5 miljoner så gjorde 2005 års svenska mästare en förlust på hela 12,5 miljoner kronor. Jämfört med 2007 blir resultatet hela 21,5 miljoner kronor sämre.

"2008 var ett mindre bra Djurgårsår, men samtidigt ett år som gett oss många nya insikter och erfarenheter." "Det gör att vi nu ser med stor tillförsikt på framtiden. Även om det är viktigt med tålamod så är vi övertygade om att vi kommer att få se många positiva tendenser redan under 2009", konstaterar Djurgårdens årsredovisning.

Enligt uppgifter till Nyheter24 har flera faktorer bidragit till brakförlusten:

  1. Publikintäkterna blev cirka fyra miljoner kronor mindre än 2007.
  2. Sändningsrättigheterna inbringade, på grund av tolfteplatsen i Allsvenskan, 3,5 miljoner kronor mindre än 2007.
  3. Försäljningsverksamheten minskade med 4,5 miljoner kronor.
  4. Löneutgifterna och andra ersättningar inom koncernen ökade med cirka 13 miljoner kronor jämfört med 2007.

Det innebär att det egna kapitalet minskar från 26,5 miljoner till 14 miljoner kronor. Ett liknande förlustår innebär att det egna kapitalet närmar sig kritiska nivåer och kan i slutändan innebära att Djurgården förlorar elitlicensen som t.ex. Örebro SK fick uppleva 2005.

Den minskade publiksiffran har bidragit till en snöbollseffekt som senare även påverkat klubbens souvenirförsäljning.

"Genomsnittet per match minskade från drygt 14 000 åskådare till drygt 10 000...Publiknedgången får svåra ekonomiska konsekvenser, framförallt då den största nedgången kome under hösten. Det försvårade möjligheten att snabbt anpassa verksamheten till rådande läge", skriver styrelsen.

De ökade lönerna kan till en liten del förklaras av ersättningarna till sparkade tränarna Siggi Jonsson och Paul Lindholm, samt det avtal man gjorde med förre klubbdirektören Bosse Andersson. Detta ska sammanlagt ha kostat klubben ytterligare tre miljoner kronor.

Men det finns hopp. Klubben gjorde sig av med flera spelare med höga löner. Quirino, Enrico, Lance Davids och Jones Kusi Asare har alla tre ersatts av billigare spelare. Samtidigt har klubben ett uttalat mål att jobba ännu hårdare med rekrytering av publik och försäljning av souvenirer.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

1 timme sedan
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

idag 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

idag 15:51
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.