Lördag 8 Maj
Stockholm

AIK:s 2008: Förlust på 14,6 miljoner

AIK överträffar därmed Djurgårdens katastrofsiffror.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att inte vinna Allsvenskan kan bli en dyr affär för en storklubb som AIK. Koncernens årsredovisning visar att man gör en förlust på 14,6 miljoner kronor 2008. Jämfört med 2007 års vinst på 14,3 miljoner blir det en skillnad på nästan 29 miljoner kronor. Nu väntar ett stålbad för Solnaklubben.

– Vi har vidtagit åtgärder genom att minska organisationen. Nu är det en bättre balans i budgeten och i planen och vi har mer restriktiva antaganden, säger klubbens VD Annela Yderberg till Eurosport.

En förlust av den här magnituden börjar oftast på planen. Dåliga sportsliga resultat leder till att värdet av spelarna sjunker, det blir färre åskådare på läktarna, därmed sjunker intäkterna under matchdagarna, vilket även bidrar till färre sponsorer och snöbollseffekten är ett faktum. Klubbens omsättning sjönk från 125,5 till 103 miljoner.

Förlusten späddes på extra mycket på grund av avskedningarna av klubbens förre VD Charlie Granfelt, sportchefen Ola Andersson och tränarna Rikard Norling och Nebojsa Novakovic.

– Bara det innebar en förlust på fyra miljoner kronor. Det har varit ett turbulent år ekonomiskt men vi har vidtagit åtgärder nu och vi ser allvarligt på situationen, menar Yderberg.

2009 ser inte heller ut att bli ett guldår. Klubben satsar på att gå +/-0. Vilket ändå är 14,6 miljoner bättre än det mörka året 2008.

– Målet är ett nollresultat 2009 och om det sedan blir några spelarförsäljningar så blir det grädden på moset. Vi ser allvarligt på situationen men jag tycker inte att man behöver vara orolig, försäkrar Yderberg.

På måndag hålls AIK FF:s årsmöte. Läs mer om det här.

Djurgården presenterade nyligen sin årsredovisning för 2008 - förlust på 12,5 miljoner kronor. Konkurrenten Hammarby var den enda av Stockholmsklubbarna som visade svarta siffror, det blev till slut en vinst på 3,6 miljoner kronor innan skatt.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela