Huligankameror för dåliga

Kamerorna som ska fånga fotbollshuliganer på bild är för dåliga.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Kamerorna som ska fånga fotbollshuliganer på bild är för dåliga.

Nu vill Idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) byta ut utrustningen på Stockholm stadion och Söderstadion.

– Det är ambitionen, säger hon till TT.

Trots motstånd från Justitiekanslern (JK) drev Stockholm stad, klubbarna och länsstyrelsen i fjol igenom att läktarna under fotbollsmatcher ska få övervakas av kameror. Tanken var att huliganer skulle kunna identifieras och straffas.

Det har inte fungerat.

– Alla klubbar i Stockholm är överens om att kvaliteten på kamerorna är för dåliga, säger Djurgårdens vd Alf Johansson.

– Om vi skulle försöka identifiera en person så skulle det förmodligen inte lyckas.

Byta ut utrustningen

Efter torsdagens möte med AIK, Djurgården och Hammarby har Idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt startat processen att byta ut kamerautrustningen.

– Vi måste undersöka vad som är fel och vad det kostar, men min ambition är absolut att vi ska ha kameror som fungerar, säger Madeleine Sjöstedt.

– Klubbarna efterlyser också en tuffare lagstiftning och det håller jag med om. Jag tycker att anmälningsplikt under matcher skulle vara väldigt positivt.

Vill ha derbyn på helger

Under mötet återupprepade Sjöstedt också sin önskan att klubbarna ska spela derbyn och högriskmatcher under helger och inte på vardagskvällar. Trots att synpunkten framfördes redan i fjol spelas flera högriskmatcher på vardagskvällar under vårsäsongen:

– Vi önskar att alla derbyn ska spelas på helgerna och noterar att klubbarna inte genomförde det nu under våren, men klubbarna är positiva till att genomföra det under hösten. Jag förutsätter att de håller det åtagandet, säger Madeleine Sjöstedt.

TT: Kan Stockholms stad annars förvägra lagen att spela på vissa tider?

- Derbyn spelas ju främst på Råsunda i Solna, men det finns högriskmatcher som spelas på både Stockholms stadion och Söderstadion. Som arenaägare av Stockholm stadion och Söderstadion kan staden givetvis diskutera vilka tider som är lämpliga - men där är vi inte riktigt ännu, säger Madeleine Sjöstedt.

Djurgårdens vd Alf Johansson ser gärna att hans lag spelar derbyn på helger:

– Vi vill spela höstens derby mot Hammarby på en söndag, men det är många intressenter. Till exempel ska polisen och tevebolagen också säga sitt.

Skrivet av: