23 anmälda huliganer - ingen dömd

- 22/02/2009, 12:13 -

"Han skickar en signal att det är okej att slå varandra på käften."

Den 25 augusti 2008. Måndagskväll och Stockholmsderby. Hammarby vs AIK. Efter att AIK tar ledningen med 2-1 på en tvivelaktigt dömd straff kastades fyrverkeripjäser in mot AIK-målvakten Tomi Mannoja. Han blir chockad och får hastigt fly från målet. Ett stort huliganbråk bryter ut.

Flera Hammarbysupportrar började slåss med varandra på läktaren. Eftersom tevebilder och säkerhetskameror fångade det mesta av bråket på film kunde flera personer identifieras.

Åklagaren menar att bevismaterialet inte går att styrka att just de deltog aktivt i misshandeln. Hans slutsats är att Hammarby själva kan stänga av supportrarna genom att använda sig av sin arrangörsrätt.

Enligt Göran Rickmer, evenemangsansvarig på Hammarby Fotboll, har inte åklagaren gjort något fel utan följt den svenska lagstiftningen som i sin tur säger att det är okej att slå folk på käften.

–Från vår sida är fallet solklart. Vi anser att det är fel på den svenska lagstiftningen som i praktiken skickar en signal som säger att det är okej att slå folk på käften, säger Rickmer till Nyheter24.

Rickmer påpekar att Hammarby fått direktiv som säger åt dem att följa huliganlagstiftningen.

–Men samma lag hänvisar tillbaka till oss själva. Det visar att Sveriges lag inte fungerar i verkligheten, avslutar Göran Rickmer för Nyheter24.

Hammarby ansökte om tillträdesförbud mot de inblandade personerna hos åklagare via Svenska Fotbollförbundet. Men nu framkommer det att åklagaren lägger ner åtalet. Huliganerna får fortsätta komma till matcherna.

–De som pekats ut har förvisso betett sig klandervärt, men enligt bevismaterialet går det inte att styrka att just de deltog aktivt i misshandeln, även om det klart och tydligt att det finns flera fall av misshandel på filmerna. Men Hammarby kan ju fortfarande använda sig av sin arrangörsrätt och stänga av dem på det viset, det är ingen som hindrar dem, säger åklagaren Peter Svedén till Aftonbladet.

Maria Djurberg, jurist på Svenska Fotbollförbundet som drivit fallet för Hammarbys räkning, väntar på en skriftlig förklaring från Svedén innan hon kan uttala sig mer. Men tycker det är anmärkningsvärt att ingen döms.

–Jag har själv sett filmerna och det ser ju inte bra ut, säger Maria Djurberg till Aftonbladet.

Skrivet av: