FIFA:s medicinska chefsläkare Jiri Dvorak oroar sig för fotbollsstjärnors användande av kosttillskott.
1 av 2
FIFA:s medicinska chefsläkare Jiri Dvorak oroar sig för fotbollsstjärnors användande av kosttillskott. - Foto: Scanpix
Dvorak menar att nästan en tredjedel av spelare som deltagit i världsmästerskap mellan åren 1998 - 2010 kan ha varit dopade.
2 av 2
Dvorak menar att nästan en tredjedel av spelare som deltagit i världsmästerskap mellan åren 1998 - 2010 kan ha varit dopade. - Foto: Scanpix

En tredjedel kan vara dopade

En tredjedel av alla fotbollsspelare använder sig av kosttillskott. En hög siffra som kan innebära att användandet av anabola steroider är större än vad FIFA tidigare trott.


FIFA har sedan VM 1998 i Frankrike gjort studier på hur professionella fotbollsspelare använder sig av kosttillskott. Av de världsstjärnor som deltagit i världsmästerskap sedan dess har lite drygt 35 procent använt sig av någon form av kosttillskott.

– Nästan 50 procent av U-17 till U-21 spelare använder sig av kosttillskott, säger FIFA:s chefsläkare Jiri Dvorak.

Problemet med dessa höga siffror är inte siffrorna i sig, problemet ligger i under vilka förutsättningar som atleterna använder sig av dem.

– Stor del av de unga atleterna söker inte rådgivning i vad som gäller för varje kosttillskott, de tar pillerna i hopp om att de ska förbättra sin kapacitet men utan att veta vad tillskottet innehåller.

Kostillskott måste godkännas av regeringar i de länder där de brukas, detta då risken för att de ska innehålla anabola steroider, eller liknande innehåll, är hög och därför måste innehållet analyseras så det inte råder några tvivel om vad innehållet är. Fifa går nu ut med en varning till alla de idrottare som väljer att använda kosttilskott att se till att innehållet i preparaten är godkända av de regler som finns i landet där man befinner sig.

– Användande av okända tabletter är såklart väldigt farligt, skulle en idrottare åka fast i en dopingkontroll är risken hög för att han eller hon kan testas positiv för doping, säger Jiri Dvorak.



/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ronaldo vann lönetvisten – får 114 miljoner

IFK Värnamo riskerar nya matchflyttar

Gräset på Finnvedsvallen är för dåligt för att IFK Värnamo ska kunna spela allsvenska fotbollsmatcher på sin hemmaarena. Nu meddelar Värnamo kommun att två nya hemmamatcher kan behöva flyttas till Borås.

Två svenskar till NBA-draften

1 timme sedan
Bara tre svenskar har tidigare draftats till NBA. I sommar kan ytterligare två väljas i draften.

Golfstjärnan opererad – missar major

idag 07:16
Trots fin form på golfbanan drog sig Frida Kinhult ur årets första major, Chevron Championship.

Han är främste svenske poänggöraren

idag 05:52
Torontos storstjärna William Nylander toppar årets svenska poängliga i NHL. Men främste målskytt är Nashvilles Filip Forsberg.

Internt Rysslandsbråk – kallades "utländsk agent"

idag 05:00
Med knappt 100 dagar kvar till invigningen av OS i Paris är det ännu oklart om Rysslands president Vladimir Putin kommer att tillåta ryskt deltagande under neutral flagg. De som ska lämna rekommendationer till Kreml verkar djupt oeniga om vägen framåt.