Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så blev Zlatan rasistiskt hånad mot Argentina

- 07/02/2013, 14:20
Zlatan blev kallad för zigenare på en banderoll av några illvilliga anhängare på Friends Arena.
1 av 2

Zlatan blev kallad för zigenare på en banderoll av några illvilliga anhängare på Friends Arena.

© Bildbyrån / JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Under sin tid i Italien blev Zlatan kallad för zigernare vid ett flertal tillfällen.
2 av 2

Under sin tid i Italien blev Zlatan kallad för zigernare vid ett flertal tillfällen.

Ap/Scanpix

"Zlatan zingaro" – eller Zlatan zigenare som det betyder på svenska. Så stod det på en banderoll som supportrar höll upp under matchen mellan Sverige och Argentina i onsdags.

STOCKHOLM. Rasismen inom fotbollen har varit på tapeten länge nu. Ända sedan EM har flera händelser diskuterats flitigt i den europeiska fotbollen. Nu har Sverige fått sin egen skandal. 

Innan matchen mellan Sverige och Argentina höll några supportrar, från någon av sidorna, upp en banderoll med orden: "Zlatan zingaro" på italienska.

Det betyder alltså Zlatan zigernare på svenska och är en fras som inte är helt okänd för Zlatan. I Italien stötte han med jämna mellanrum på banderoller med liknande texter och hatiska anhängare sjöng även ramsor i samma stil.

"Känns förjäkligt" 

Men nu hände det alltså även på Friends Arena – något som får det svenska fotbollsförbundet att rasa.

– Det är klart att det känns förjäkligt, säger generalsekreteraren Mikael Santoft till Expressen samtidigt som han vill vara försiktig att uttala sig då han själv inte var underrättad om händelsen.

Men han fördömer rasistiska inslag på nationalarenan och tar avstånd från händelsen.

– Kraftigt avståndstagande självklart. I min värld är det nolltolerans med hets mot individ och folkgrupp så det är busenkelt.

Svenska fotbollsförbundets säkerhetsansvarige Anders Sigurdson var däremot medveten om banderollen.

– Den togs ju ner, ja ja. Det såg jag själv när man gick och sa till dem att plocka ner och ta undan den, säger han till Expressen