1 av 4
- Foto: SCANPIX SWEDEN
2 av 4
- Foto: Lennart MŒnsson
3 av 4
- Foto: Niklas Larsson
4 av 4
- Foto: SCANPIX SWEDEN

"Jag gjorde aldrig snygga mål men de gick alltid in"

Han har vunnit den allsvenska skytteligan två gånger, han har vunnit assistligan och tagit sitt Malmö FF hela vägen till SM-guld. Niklas Skoog är först ut i Nyheter24:s serie om allsvenska skyttekungar.


Skoogs karriär

1991–1996 Västra Frölunda IF 81 matcher 31 mål

1996–1998 MSV Duisburg 30 matcher 3 mål

1998–1999 FC Nürnberg 13 matcher 1 mål

2000–2001 Örebro SK 29 matcher 15 mål

2001–2008 Malmö FF 112 matcher 49 mål

2008 Mjällby AIF (lån) 13 matcher 5 mål

Totalt: 278 matcher 104 mål

MALMÖ. I början av åttio-talet i den lilla Göteborgs-klubben Hovås IF tog en sexårig pojke sina första staplande steg på en fotbollsplan. En stor skyttekungs karriär tog där och då sin början.

– Jag var faktiskt mittfältare från början, berättar Niklas Skoog.

1987 tog sedan den blivande anfallsstjärnan klivet till elitfotbollen. En 13-årig Niklas Skoog började spela i det nyblivna allsvenska laget Västra Frölundas ungdomslag. 

Göteborgaren kom då till en klubb som skulle komma att spela en stor roll i hans karriär. Den riktiga debuten skulle komma tre år senare när Skoog fyllt 16.

– Det var en cup-match med A-laget.Jag debuterade sedan i allsvenskan året efter när jag var 17, säger Skoog och fortsätter:

– Vi gick upp igen 91-92spelade vi i allsvenskan. Det gick hyfsat första säsongen. Vi blev sjua, åtta någonting.

Gjorde lumpen samtidigt

De följande säsongerna spelade den unge anfallaren till sig en plats i startelvan och växte till klubbens viktigaste spelare. Fotbollen var dock ingen heltidssyssla för Skoog. Utanför planen hade han fullt upp.

– Jag gjorde ju lumpen 93-94. Jag låg i Göteborg så jag fickskriva permissionslappar varje dag för att kunna vara med och träna.

Den unge anfallarens framfart i Västra Frölunda gick inte landslaget obemärkt förbi. På 81 allsvenska matcher gjorde han 31 mål och belönades med en plats i det svenska U21-landslaget. Där fortsatte succén.

– Jag gjorde tio mål på 14 matcher i U21 och vi vann nästan alla matcher vi spelade, vi förlorade väl bara två vad jag kommer ihåg.

– Vi hade ett mycket bra lag då. Det var bland annat Anders Andersson, Mattias Jonson, Andreas Andersson, Magnus Hedman och Teddy Lucic. Allbäck var väl med någon matchockså. Det var en jävla massa.

Första allsvenska skytteliga-vinsten

1995 vann Niklas Skoog den allsvenska skytteligan för första gången med 17 gjorda mål. Västra Frölunda kom trots det sist i serien och intresset från utlandet var stort.

– Ja det var det, men också mycket från allsvenskan så de fick ju sälja mig då. 1996 gick jag till Duisburg. 

Niklas Skoog flyttade alltså till Tyskland och till MSV Duisburg. Någon stor övergångssumma var dock aldrig aktuell.

– Nej, det var det inte, bosmankom precis då. Då fick de väl lite grann tror jag men det var inga stora pengardå. Det var inga större pengar i fotbollen över huvud taget på den tiden, säger han och fortsätter:

– Jag tjänade ju okej i Tyskland mennågra megasummor var det inte.

"Lyckades inte riktigt"

Skoog spelade i Duisburg 1996-1998 för att sedan spela en säsong för FC Nürnberg. Vistelsen i tyska Bundesliga blev inte riktigt vad anfallaren hade hoppats på.

– Jag satt mest på bänken och gjordeen del inhopp, i Nürnburg fick jag spela mer men lyckades interiktigt.

Trots det knappa speltiden och den uteblivna succén är han i dag inte besviken över sin utlandskarriär.

– Nej, absolut inte. Det är klart attman hade velat att det skulle gå bättre, det är klart. Men jag lärde migotroligt mycket och hade en otroligt rolig tid. Jag var ju 21 när jag stackdär, det var ganska tidigt. Det var mycket lärorikt. Jag bleven bättre fotbollsspelare under den tiden.

Kontraktet med Nürnburg gick ut och klubben släppte anfallaren. Skoog flög tillbaka till Sverige och hamnade i Örebro. På svensk mark kom succén omedelbart tillbaka med 15 mål på 29 matcher.

– Ja, i Örebro gick det bra.

Ersatte Zlatan – vann skytteligan igen

Trots det fina målsnittet var inte intresset från andra klubbar så stort eftersom Skoog hade ett långt kontrakt med Örebro. Det förändrades när en viss Zlatan Ibrahimovic lämnade Sverige och Malmö FF var i stort behov av en ersättare.

– Det blev väldigt skumt när de sålde Zlatan där. Då köpte Malmö mig från Örebro mitt isommaren. Jag kände inte så stor press på att ersätta Zlatan, han hade inte visat så mycket iallsvenskan, han hade bara spelat några matcher. Jag kände större press på att de hade köpt mig och att jag skulle prestera i enny stor klubb.

Det var i Malmö FF som Skoogs största framgångar skulle komma. Laget hade precis gått upp i allsvenskan och hade bara hunnit spela en halv säsong när göteborgaren kom in.

– Jag vann assistligan 02, skytteligan 03 och blev svensk mästare 04.

"Den bästa jag har passat ihop med"

Tillsammans med ghananen Peter Ijeh utgjorde Skoog ett fruktat anfallspar och Malmö låg ständigt i toppen av tabellen i början av 2000-talet.

– 02-03 spelade vi tillsammans och vi vann skytteligan varsitt år. Vi gjorde väl 65 mål på 30 matcher eller någonting sådant där.

– Han är den bästa jag har passat ihop med, absolut. Vi hadeett väldigt bra samarbete.

Landslaget fick återigen upp ögonen för skyttekungen men under åren mellan 2002 och 2004 var han nästan enbart en truppspelare. När han väl fick spela satte han fyra mål på nio matcher. 

– Ja du ser, det är ett bra snitt. Men vi hade ett så bra lag då alltså, vi hadeAllbäck, Zlatan, och Elmander. Henke Larsson kom tillbaka 2004 där till EM i Portugal också. Detvar när han gjorde comeback så det var bra konkurrens, säger han och fortsätter:

– Det är klart att man alltid vill spelaoch tycker att man själv är bra. Men ser man till deras prestationer så var judet jävligt bra liksom. Jag borde fått chansen i landslaget när jag vannskytteligan 1995 men samtidigt ska man se på de spelarna som fanns då. Det varBrolin, Dahlin och Kenneth Andersson. De hade ett fantastiskt lag men det hade varit kul omman hade fått chansen där.

"Malmö är mitt lag liksom"

Året efter guldet började Skoog dras av skador. Skadorna verkade först inte vara så allvarliga men redan 2005 började slutet på skyttekungens karriär. Skoog drogs med problem med menisken och olika bristningar tills han slutade 2009. Han slutade dock inte på grund av skadorna.

–  Nej, det var att MFF inte villesatsa vidare på mig. Jag skulle fylla 36, jag hade lite anbud och så men jaghade spelat elitfotboll i 20 år och bott i Malmö i 8 år och kände att jag inteville flytta på mig. Malmö är mitt lag liksom.

Skyttekungen bor fortfarande i Malmö. Trots det känner sig inte göteborgaren som en skåning.

– Haha, nej det kommer jag nog aldrigbli. Men däremot MFF:are är jag absolut.

"Henke hade allt"

Skoog har alltid haft två förebilder sedan lång tid tillbaka.

Platini och Maradona. Haha, så gammal är jag.

Den bästa svenska anfallaren vet han också snabbt vem han vill lyfta fram.

– Henke Larsson. Helt klart. Han hade allt. Sedan har jag spelat med Zlatan också men då var han yngre.

"Har varit stolt många gånger"

Niklas Skoog hade en lång och framgångsrik karriär och han spelade i ett flertal klubbar. Det finns två minnen från tiden som fotbollsspelare som skyttekungen håller tveklöst högst.

– Det är SM-guldet, det var stort. Sedan har jag har varit stolt många gånger men stoltast var jag när jag drog på mig densvenska landslagsdressen.

Med två skytteligatitlar vet Niklas Skoog bättre än de flesta vad som gör en bra målskytt. Skyttekungens hemlighet är inte så hemlig alls.

Att man alltid har en tanke bakomsitt avslut. Jag gjorde aldrig några snygga mål men de gick alltid in. Det är den bästaegenskapen tycker jag.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

1 timme sedan

NHL: Arizona flyttar till Utah

3 timmar sedan
NHL-laget Arizona flyttar till Utah efter en storaffär som nu har godkänts av ligan. Vad det nya namnet blir är inte klart.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

igår 21:04
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.