Söndag 3 Jul
Stockholm

Försenade superbygget imponerar

Djurgården och Hammarby får dela på nya Tele2 Arena.
1 av 3
Djurgården och Hammarby får dela på nya Tele2 Arena. Foto: Bildbyrån
2 av 3
Johan Seidefors och Patrik Tengwall.
3 av 3
Johan Seidefors och Patrik Tengwall. Foto: Pressbilder

Om 91 dagar invigs nya Tele2 Arena – och därmed får Djurgården och Hammarby en ny hemadress.
Arenan skulle dock ha öppnat redan i vintras, men trots förseningarna försäkrar Stockholm Globe Arenas att premiären den 20:e juli inte är i fara.
– Ingen tvekan om att vi öppnar 20:e juli, säger den ansvarige för arenafrågor, Patrik Tengwall till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Tele2 Arena

Plats: I anslutning till Globen

Publikkapacitet: 30 000 på idrottsevenemang, cirka 40 000 på konserter. 

Takhöjd: Cirka 35 m.

Kostnad för bygget: Cirka 2,7 miljarder kronor. 

Anpassad till UEFA och FIFAs regleverk för internationell fotboll.

STOCKHOLM. Stockholmsfotbollen genomgår förändring och förnyelse – på gott och ont. 

AIK har redan lämnat Råsunda för nya, fräschare och större Friends Arena. Om än, ännu, utan den charm som Stockholms gamla nationalarena kröntes av. 

Näst på tur är Djurgårdens IF och Hammarby IF. Söderstadion och Stockholms Stadion tas ur tjänst från elitfotbollen – och in kommer, som om inte Friends vore nog, ännu en bjässe till multiarena. 

Arenorna skiljer sig, föga förvånande, på flera plan. Där Friends kan stoltsera med 50 000 besökare på idrottsevenemang, kan Tele2 "bara" kontra med 33 000. Friends har naturgräs – Tele2 har konstgräs. Norra arenan har jumbotron – södra arenan har helt öppet i taket. Runt båda arenorna byggs det flitigt. Gallerior, underhållningscentrum med mera. 

Bättre kommunikation på söder

I nuläget är kommunikationen väsentligt mycket bättre runt Tele2 Arena än runt Friends, där de flesta väljer Solnas pendelstation då de ska ta sig till eller från arenan. Dock pågår bygget för att förbättra kommunikationerna runt Friends. 

Nyheter24 har träffat Johan Seidefors och Patrik Tengwall på Stockholm Globe Arenas för en rundvandring på det imponerande, men försenade bygget. 

Varför öppnar ni senare än beräknat? 

– Peab:s byggplan blev försenad. Det var ett mer komplex bygge än vad man trodde, helt enkelt, säger Patrik Tengwall. 

Ställde detta till några problem för er? 

– Nja, för oss har det inte kostat några rena pengar. Men vi har ju inte kunnat konkurrera om evenemang eftersom att vi är försenade. Vårt avtal börjar gälla när arenan är klar, sen var det ju tänkt att det avtalet skulle börja tidigare än vad det nu gör. 

Djurgården och Hammarby får alltså snällt vänta till 20:e juli, då arenan absolut kommer att vara spelklar, enligt Tengwall. 

– Nu finns det ingen tvekan om att vi öppnar den 20:e juli. Men det är intensivt arbete fram tills dess, och självklart kommer det behövas kompletteringar efter att vi öppnat. Men att vi öppnar då är det inget snack om. 

Ville även ha AIK

Länge var tanken att även AIK skulle spela sina hemmamatcher på Söder. 

– Vi hade långt gångna förhandlingar med AIK. Vår ambition och önskan var att alla tre lagen skulle spela här, det hade varit möjligt. De tre stora stockholmslagen spelar ju aldrig hemma på samma dag, och eftersom vi har konstgräs här hade det inte varit några problem att spela tre matcher på raken. 

Varför blev det inte så? 

– AIK fick ett bud från Friends Arena som de menade var bättre än det från oss. Det var interna utredningar i AIK, och varför det blev som det blev får de svara på själva, säger Patrik och fortsätter:

– Men vi är superglada att ha två hemmalag. Vi drev frågan om tre, men är jättenöjda med två. 

Nyheter24 kom tidigare i veckan med nyheten att Brommapojkarna kommer att spela sina hemmaderbyn på Tele2 Arena, vilket fyller agendan för arenan lite extra. 

"Tät dialog med polisen"

Nybygget verkar onekligen bli en imponerande arena. Konstigt vore det väl annars, 2,7 miljarder kronor ger stora möjligheter. En skandinavisk arkitektur med mycket ljusinsläpp ska vara en del i arbetet för att motverka eventuella problem med supportrar.

Är ni oroliga för läktarskandaler?

– Nej, det kan man ju inte vara. Det vore naivt att tro att det inte skulle hända incidenter här också, så är det ju. Men vi har en tät dialog med polisen och klubbarna kring detta. Vi pratar bland annat om kastnät, det är inget ovanligt att ha. Bedömer vi att det behövs så kommer vi att ha det, säger Johan. 

Närmar sig USA

Något som arenan fokuserar mycket på är upplevelsen runt om själva evenemanget. En enorm sportbar, flera restauranger, barer, nattklubb och ett möjligt mikrobryggeri ska ge en större möjlighet till besökarna att komma tidigt, och stanna sent, vilket Seidefors är väldigt glad över. 

– Jämför detta med Söderstadion och Stockholms Stadion, där det mer är kexchoklad och juice, liksom. Här är det ett riktigt restaurangutbud.

Går ni mot de amerikanska koncepten?

– Vi kommer inte gå lika långt som de gör. Tyvärr, kan jag tycka. Besökarna ska kunna förvänta sig bra god mat, det ska vara smidigt och enkelt. I Sverige är det mer fokus på upplevelser på planen eller på scenen fortfarande. Men helt klart tar vi ett steg ditåt, jag tycker att man ska ha en hög ambitionsnivå. 

"Nyss kunde vi knappt ens skicka sms på arenorna"

Mer inspiration från USA hämtas genom en mobilapplikation – samma teknik som man använder sig av i Barkley Center i Brooklyn, New York. Appen ska göra det möjligt för besökaren att få en mer intim upplevelse.

– I dag sitter man inte med telefonen i handen under matchen, men jag tror att man kommer se ett nytt beteende. Man ska kunna köpa biljetter, beställa mat, integrera i sociala nätverk med mera. Förväntningarna är ganska låga, nyss kunde vi knappt ens skicka sms på arenorna, säger Johan och fortsätter:

– Det här kommer bli det bästa ni sett i ert liv. Kanske inte dag ett, men det ska vara världsklass. Arenabesöket kommer att bli bättre. Sitter du på kortsidan och ett tveksamt offside-besked kommer, ska du 15 sekunder efter kunna se reprisen i din telefon. 

Inleder med Superettan

Mycket talar för att det blir en häftig upplevelse att besöka Tele2 Arena – om alla planer förverkligas och förväntningar uppfylls. Först ut på arenan är Hammarby–Örgryte 20:e juli, följt av Djurgården–Norrköping dagen efter. 23:e juli möter Hammarby Paris Saint-Germain. 

Den officiella invigningen äger rum 24:e augusti med en endagsfestival där Robyn, Lars Winnerbäck och Kent spelar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.