Brasiliens president Dilma Rousseff tillsammans med Caxirolans skapare Carlinhos Brown.
Brasiliens president Dilma Rousseff tillsammans med Caxirolans skapare Carlinhos Brown. - Foto: Ap/Scanpix

Caxirolan: Den nya "vuvuzelan" i VM 2014

Ingen kommer nog att glömma de fruktansvärda vuvuzelorna som huserade på VM i Sydafrika. Nu har Brasilien presenterat ersättaren – Caxirola.


Fotbolls-VM 2014

Herrarnas fotbolls-VM 2014 sker i Brasilien mellan den 13:e juni och 13:e juli, det är 20:e gången VM arrangeras. Kvalspelet pågår, här är ställningen i Sveriges grupp just nu: 

1. Tyskland, 16 poäng.

2. Irland, 8 poäng.

3. Österrike, 8 poäng.

4. Sverige, 8 poäng.

5. Kazakstan, 1 poäng. 

6. Färöarna, 0 poäng. 

Brasilien rustar för fullt inför VM 2014. Problem med infrastruktur och färdigställande av arenor sätter käppar i hjulen för brasilianarna. 

Något som däremot redan är klart är det instrument som kommer att användas på läktarna, likt de vuvuzelas som torterade oss under VM i Sydafrika. Caxirolan är aningen mer lättsmält, även om man kan ana att det blir värre när det kommer i en större skala. 

Arbetat tillsammans med FIFA

Instrumentet består av två delar, en del i vardera hand, med ett ljud likt en skallerorm. Det skapades av brasilianska musikern Carlinhos Brown tillsammans med FIFA och det brasilianska sportdepartementet

– Bilden av en grön och guld caxirola och det faktum att vi pratar om miljövänlig plast i ett land som leder utvecklingen av hållbarhet i världen, säger Brasiliens president Dilma Rousseff stolt enligt Sky News

Caxirolan kommer att delas ut till fansen för att testas under sommarens Confederations Cup i juni, lagom inför VM nästa år. 

Hur irriterande kan instrumentet bli? Se videon här!



/
/
/
VM
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!