Måndag 10 Maj
Stockholm

Jakten i Norge: Var är legendarens huvud?

Hela Norge letar nu efter legendaren Tom Lunds huvud.
1 av 4
Hela Norge letar nu efter legendaren Tom Lunds huvud. Foto: Faksimil/VG.no
Kenneth Kvebæk, ordförande för Lilleströms supporterförening, är övertygad om att anhängare till Vålerengen ligger bakom dådet.
2 av 4
Kenneth Kvebæk, ordförande för Lilleströms supporterförening, är övertygad om att anhängare till Vålerengen ligger bakom dådet. Foto: Faksimil/VG.no
Den norske legendaren Jan Åge Fjørtoft vill att media ska behandla nyheten seriöst.
3 av 4
Den norske legendaren Jan Åge Fjørtoft vill att media ska behandla nyheten seriöst. Foto: Scanpix Sweden
Kommer de att få tillbaka statyns huvud?
4 av 4
Kommer de att få tillbaka statyns huvud?. Foto: Faksimil/VG.no

Lilleströms legendariske anfallare Tom Lunds staty blev halshuggen i natt. Nu jagar vårt grannland både de skyldiga och det försvunna huvudet – och i Lilleström har man redan anklagat rivalerna Vålerengen för dekapitationen.
– Att de kunde sjunka så lågt, säger ordföranden Kenneth Kvebæk för Lilleströms supporterförening.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Legendarens vädjan

Den tidigare Lilleström-spelaren, och landslagsspelaren Jan Åge Fjørtoft, vädjar till de som har tagit huvudet att lämna tillbaka det.

– Jag hoppas att de som har gjort det här kan lägga huvudet på en offentlig plats så det hittas, säger han till VG.

Han påpekar att det kanske inte är en världsnyhet men att det är viktigt för Lilleströms supportrar.

– Tom Lund är allt det som Lilleström står för som klubb. Han är min stora idol också. Jag uppmanar media att ta det här seriöst, säger han till tidningen

Frågan är hur allvarligt norsk media faktiskt tar händelsen?

Tom Lund anses vara en Norges bästa fotbollspelare någonsin. Lund förde sitt Lilleström, som han var trogen under hela sin karriär, från tredjedivision upp till Tippeligan med sin målfarlighet. Faktum var att han, när han spelade i norska division tre, ryktades att ersätta Johan Cruyff i Ajax när han gick till Barcelona. Som den stora symbol han är för klubben har Lillestrøm har därför låtit resa en staty i hans minne – även om 63-åringen fortfarande lever och till och med har en roll i staben. 

Under natten till torsdagen halshöggs statyn som står utanför klubbens hemmaarena och huvudet är borta. Något som har fått Lilleström att ilskna till rejält. De är nämligen övertygade om vilka som ligger bakom dådet på den dekapiterade statyn. 

– Man behöver inte vara någon Sherlock Holmes för att förstå vilka som har gjort det här, säger Kenneth Kvebæk, ordförande för Lilleströms supporterförening till VG och fortsätter:

"Att de kunde sjunka så lågt"

– Det bekräftar bara vilket lillebrorsbeteende deras ultras har. Men att de kunde sjunka så lågt, det hade jag aldrig trott. Vålerengen firar hundraårsjubileum i år. Det är hundra år av skam. 

Den tidigare Lilleströms-spelaren och ledaren Ivar Hoff är rasande över det som har hänt.

– När jag hör om det här blir jag arg över att det inte finns dödsstraff i Norge. Jag hoppas att jag aldrig får veta vem det är som har gjort det här, för då är det jag som får sitta inne, säger han till Nettavisen

Vålerengen och Lilleström är stora rivaler och nästa vecka möts lagen. Det skiljer bara en poäng mellan klubbarna i tabellen och båda behöver en seger för att hålla avståndet ner till lagen i botten av serien. 

Halshuggningen har väckt stor uppmärksamhet i Norge. Faktum är att Verdens Gang, Norges näst största tidning, liverapporterar på sin hemsida om händelsen och åker land och rike runt för att hitta det stulna huvudet. I skrivande stund har de varit och besökt Vålerengens supporterpub – och pratat med bartendern där. Han kunde dock inte ge någon klarhet i fallet.

En spåman tror att huvudet hittar hem igen

– Det är inte säkert att det är Vålerengen-supportrar som ligger bakom detta. Men om det är det, så tror jag att de har förstått att det inte var så roligt som de trodde från början, säger bartendern till VG. 

Tidningen har även pratat med spåmannen Henning Hai Lee Yang, som öppnar för att det även kan vara anhängare till Lilleström som har halshuggit statyn.

– Det kan vara någon i samma lag som Tom Lund spelade. Och det är nog inte bara en person, utan flera. Vi får hoppas att de lämnar tillbaka huvudet, säger han till VG

Hai Lee Yang är dock övertygad att huvudet kommer att komma tillbaka – om det inte blir en rättslig fråga.

Jakten på Tom Lunds huvud fortsätter i Norge. Följ VG:s liverapportering här

Kommentera
Kopiera länk
Dela