Lördag 21 Maj
Stockholm

Här är fotbollhistoriens 13 mest bisarra skador

Emir Kujovic utburen på bår efter en "normal" skada på fotbollsplanen. Det finns exempel på betydligt märkligare skador utanför planen.
1 av 6
Emir Kujovic utburen på bår efter en "normal" skada på fotbollsplanen. Det finns exempel på betydligt märkligare skador utanför planen. Foto: BILDBYRÅN / Carl Sandin
Sir Alex sparkade en sko i huvudet på David Beckham 2003.
2 av 6
Sir Alex sparkade en sko i huvudet på David Beckham 2003. Foto: Darren Walsh / Action Images/Bildbyrån
Jari Litmanen fick en coca cola-kapsyl i ögat.
3 av 6
Jari Litmanen fick en coca cola-kapsyl i ögat. Foto: Daniel Nilsson/Bildbyrån
David James har dragit axeln ur led när han skulle veva in en karp med sitt fiskespö.
4 av 6
David James har dragit axeln ur led när han skulle veva in en karp med sitt fiskespö. Foto: © BildbyrŒn - COP 7 - SWEDEN ONLY / Action Images
Darius Vassell försökte borra i sin stortånagel. Det var ingen bra idé.
5 av 6
Darius Vassell försökte borra i sin stortånagel. Det var ingen bra idé. Foto: Michael Regan/Bildbyrån
Santiago Cañizares missade VM 2002 efter att en glasskärva från hans after shave-flaska skurit upp hans fot.
6 av 6
Santiago Cañizares missade VM 2002 efter att en glasskärva från hans after shave-flaska skurit upp hans fot. Foto: AP/TT

Lyons store stjärna Yoann Gourcuff vrickade nyligen foten efter en promenad med sin hund. Men han ligger ändå i lä när det kommer till de mest märkliga och mest dråpliga skadorna i fotbollshistorien.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1 (skadorna utan inbördes ordning), David Beckham:

Världens kanske mest kända fotbollsskada får naturligtvis plats på den här listan. En ilsken Sir Alex Ferguson ville 2003 markera och sätta ner sin stjärna David Beckham våldsamt på jorden. I ett utbrott sparkade han en sko i pannan på Beckham i omklädningsrummet. 


Det var också början på slutet på framgångssagan mellan Beckham och Manchester United. Samma år lämnade han för Real Madrid, till Fergusons glädje. 

2, Darius Vassell:

Den tidigare engelska landslagsspelaren (man kan inte ge honom epitetet stjärna va?) ledsnade på sin blödning under sin bultande stortånagel 2002. Då kan man ta till desperata metoder, men Vassell gick väl hårt åt sin stortånagel. 

Han tog nämligen borrmaskinen till hjälp för att lätta på trycket. Det resulterade i att den dåvarande Aston Villa-spelaren ådrog sig en infektion och missade flera matcher. 


3, Darren Barnard:

Den gamle Chelsea-spelaren var visserligen walesisk landslagsman men många kommer ihåg honom för hans lätt komiska skada. Han skadade ett ledband i sitt knä, och fick vila från fotbollen i fem månader, när han halkade i en urinpöl orsakad av hans inkontinenta hundvalp.


4, Alan Wright:

Det är inte enkelt att vara Ferrari-ägare. Faktum är att den gamle Aston Villa-backen bytte sin Ferrari mot en Rover efter att ha skadat sitt ena korsband när han försökte nå gaspedalen i det italienska vrålåket. Ibland slutar allt i ett plattfall. 


5, Jari Litmanen:

Den enda svenskkopplingen på listan. Den skadedrabbade finnen som ett tag bara var frisk under landslagsspel åkte på en av sina olyckligare skador i Malmö FF 2006. MFF:s dåvarande klubbchef Hasse Borg öppnade en coca cola-flaska med sin snusdosa varpå kapsylen flög upp och skadade Litmanens vita fläck i ögat. 

Snacka om att vara på fel plats vid fel tillfälle.


6, Santiago Cañizares:

En klassiker som de flesta minns. Den förre spanske landslagsmålvakten missade VM 2002. Orsaken? Han krossade, oturligt, en flaska after shave mot ett handfat. En glasbit från flaska skadade sedan en muskel i den forne stormålvaktens fot.


7, David James:

Den före detta engelska landslagsmålvakten hade en märklig skadehistorik. De flesta minns hans teveskada då han drog av en muskel i ryggen efter att ha sträckt sig efter fjärrkontrollen. Eller hur han skadade sig när han spelade playstation. Men vi minns hellre den gången när han drog axeln ur led då han skulle dra in en stor karp under en fiskerunda. Det är udda och vi tänker oss att det såg ut lite så här. 


8, Svein Gröndalen:

Troligen den absolut märkligaste av alla skador. Den tidigare norske landslagsmannen, som främst var aktiv under 70-talet, försökte hålla upp formen med en joggingtur. Trist nog korsade en älg hans väg och allt slutade i en kollision som skadade norrmannen. Aldrig tur.  

9, Ramalho:

När brassen spelade i Beitar Jerusalem fick han en lättare tandinfektion. Ett litet problem som skulle botas med hjälp av penicillin. Problemet var att Ramalho tog fel tabletter och svalde stolpiller, piller avsedda för att föras upp i ändtarmen, istället. Det slutade med tre dagars sängliggande för brassen. 


10, Frank Talia:

Aj, aj, aj. Australiensaren Frank Talia, som för det mesta huserade i lägre engelska divisioner, lyckades med konststycket att ramla av sin egen gräsklippare – och skära av sig sin tå. Typiskt. 


11, Alex Stepney:

Skrik aldrig för döva öron. Eller skrik kanske inte alls. Manchester Uniteds målvakt på 70-talet, Alex Stepney, blev så förbannad på sitt försvar att han skrek käken ur led. Det låter smärtsamt. 


12, Janiel Simon:

Landskapsarkitekten, tillika tidigare landslagsspelaren för Antigua och Barbuda, kunde inte lira under ett VM-kval på grund av ett skadat öga. Hur han skadade ögat? Jo, han råkade komma åt med en häcksax. 

13, Chic Brodie:

Tragikomik. Brentford-spelarens karriär tog slut plötsligt. Anledningen var ingen annan än den att han blev påsprungen av en fårhund under en match. Brodies känskål krossades. I efterhand konstaterade han att hunden var "en liten en" men att "den var solid". 

Kommentera
Kopiera länk
Dela