Svenska supportrar är bland de mest accepterande för homosexuella spelare.
1 av 4
Svenska supportrar är bland de mest accepterande för homosexuella spelare. - Foto: Bildbyrån/Marcus Ericsson
79 procent av svenska supportrar i undersökningen skulle vara bekväma med om en spelare i landslaget kom ut som homosexuell.
2 av 4
79 procent av svenska supportrar i undersökningen skulle vara bekväma med om en spelare i landslaget kom ut som homosexuell. - Foto: Bildbyrån/Marcus Ericsson
Anton Hysén är den enda svenska fotbollsspelaren på hög nivå som kommit ut som homosexuell.
3 av 4
Anton Hysén är den enda svenska fotbollsspelaren på hög nivå som kommit ut som homosexuell. - Foto: Bildbyrån/Carl Sandin
Los Angeles Galaxys Robbie Rogers, i vitt, är en av de mest kända öppet homosexuella spelarna.
4 av 4
Los Angeles Galaxys Robbie Rogers, i vitt, är en av de mest kända öppet homosexuella spelarna. - Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Svenska supportrar mest öppna för homosexuella spelare

Fotbollssupportrar i Sverige och Danmark skulle vara mest bekväma med om någon av deras landslagsspelare kom ut som homosexuell. Det visar en undersökning från Football Addicts och Stonewall.


Hela listan

Skulle du känna dig bekväm med att en spelare i ditt landslag kom ut som homosexuell? De som svarade ja:

1. Sverige 79%

1. Danmark 79%

3. Storbritannien 73%

4. Portugal 69%

5. Italien 68%

6. Nederländerna 65%

7. Mexiko 56%

8. Belgien 55%

9. Schweiz 54%

10. Tyskland 53%

11. USA 52%

Organisationerna Football Addicts och Stonewall har genomfört en undersökning där tillfrågade fotbollssupportrar runt om i världen har svarat på om de skulle känna sig bekväma med att en spelare i deras landslag kom ut som homosexuell. Enligt Football Addicts är det den största undersökningen som någonsin har gjorts i frågan och 30 000 anonyma supportrar från 29 länder har deltagit.

I de länder färre än 500 supportrar har svarat har svaren inte räknats med.

Sverige och Danmark i topp

Siffrorna visar att supportrar i Sverige och Danmark är mest accepterande för en homosexuell landslagsspelare. 79 procent i vardera land skulle vara bekväma med det.

Även supportrar i Storbritannien hamnar högt upp på listan. Där är det 73 procent som inte skulle ha några problem med en homosexuell landslagsspelare.

Sämst resultat visar supportrar i USA upp. Där är det endast 52 procent som uppger att de skulle känna sig bekväma. Även länder som Tyskland, Schweiz och Belgien hamnar långt ner på listan.

"Mer måste göras i kampen mot homofobin"

Siffrorna visar att majoriteten av supportrarna är accepterande mot homosexuella spelare, men det skulle ändå kunna se bättre ut. I USA är det alltså en knapp majoritet som skulle vara bekväma med en homosexuell landslagsspelare och i Sverige är en av fem inte bekväma med det.

– Under den senaste tioårsperioden har vi sett klara förändringar när det gäller synen på homo-, bi- och transpersoner. Tyvärr har fotbollen inte rört sig lika snabbt som på andra håll, och det är uppenbart att mer måste göras i kampen mot homofobin. Inte bara inom fotbollen, utan inom idrotten generellt, säger Forza Footballs vd Patrik Arnesson i ett pressmeddelande.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!