Pia Sundhage tycker inte om att se siffrorna från Nyheter24:s stora granskning av könsfördelningen inom svensk fotboll.
1 av 4
Pia Sundhage tycker inte om att se siffrorna från Nyheter24:s stora granskning av könsfördelningen inom svensk fotboll. - Foto: © Bildbyrån / Johanna Lundberg / BILDBYRÅN
Sundhage: "Hur kan man vara trött på jämställdhet, det finns ju inte".
2 av 4
Sundhage: "Hur kan man vara trött på jämställdhet, det finns ju inte". - Foto: BILDBYRÅN / Johanna Lundberg
SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson tycker däremot att vi i svensk fotboll ska vara "otroligt stolta" över vår jämställdhet.
3 av 4
SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson tycker däremot att vi i svensk fotboll ska vara "otroligt stolta" över vår jämställdhet. - Foto: BILDBYRÅN / JOHANNA LUNDBERG
Stockholms fotbollförbunds ordförande Ylva Johansson vill se en förändring.
4 av 4
Stockholms fotbollförbunds ordförande Ylva Johansson vill se en förändring. - Foto: © Bildbyrån / JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Sundhage om bristande jämställdheten: "Svär inombords"

Damfotbollen måste ta ett steg ifrån herrfotbollen. Det konstaterar den svenska förbundskaptenen Pia Sundhage när hon får se Nyheter24:s stora granskning av könsfördelningen inom svensk fotboll:– Vi ska istället hävda vår jämställdhet, säger hon till Nyheter24.


"Finns en gubbig jargong och stämning"

I de 24 distriktsförbunden, som du kan läsa mer om här, finns fem förbund som har en kvinnlig ordförande. Nyheter24 pratade med Stockholms fotbollsförbunds ordförande Ylva Johansson om könsfördelningen inom svensk fotboll. Johansson, tidigare skolminister och numera riksdagsledamot för Socialdemokraterna, tycker att man inte tar problemet tillräckligt seriöst.

– Det måste till en mycket större medvetenhet över problemet. Jag tycker att många är mindre bekymrade över det än de borde vara. Karl-Erik Nilsson gör mycket för att lyfta upp problemet, men det finns fortfarande mer att göra. Det finns en väldigt gubbig jargong och stämning och jag vill knappt ge något exempel på hur det kan låta.

– Jag vet faktiskt inte vad det beror på att de är så ojämnställt. Det viktigaste tycker jag däremot är varför det har tagit så lång tid att göra något åt det. Det finns många som förminskar problemet och svensk fotbolls legitimitet skadas av att vi inte har människor i styrande roller som representerar samhället eller de som spelar fotboll.

24 karat

Det Svenska fotbollsförbundet har en satsning på att få in fler kvinnor som ledare inom svensk fotboll. 

Den satsningen kallas 24 karat och styrs främst av Lilie Persson som är kursledare men också assisterande förbundskapten till Pia Sundhage till vardags. 

Tre kvinnor är huvudtränare i de 26 lagen i Damallsvenskan och Elitettan. Drygt 82 procent av alla i ledarstaberna i Damallsvenskan är män. Ingen kvinna är ordförande bland de förtroendevalda i det Svenska fotbollsförbundet, SvFF. 

Det är siffror som chockerar vissa, andra inte. Den enskilt viktigaste personen för att marknadsföra svensk damfotboll, Pia Sundhage blev förvånad när hon fick se Nyheter24:s granskning av könsfördelningen i svensk fotboll – men det är ingenting hon inte har sett förut.

– När jag läser de här siffrorna så blir jag också faktiskt förvånad, att det var så markant. Att det var övervägande män visste jag ju, men det var på många ställen som jag hajjade till, säger hon till Nyheter24.

– Jag tycker inte att de siffrorna är bra och jag tror att mycket skulle bli bättre om man gjorde siffrorna bättre och fick fler tjejer i verksamheten. 

När du ser såna här siffror, vad känner du? Känns det hopplöst?

– Först svär jag inombords, så går det över på en sekund. Sen försöker jag komma ihåg det att det kanske finns chans att använda just den här kunskapen vid en diskussion eller en argumentation så man har med sig det. Sen jobbar jag på för att göra vad jag kan inom fotboll. Ju längre jag håller på så är jag ändå en kvinna i ett fotbollssammanhang och på det sättet dra mitt strå till stacken. 

Men den svenska förbundskaptenen påpekar även att hon har varit med tidigare och har hört det här snacket förut.

– Under min första anställning 1990 på Svenska fotbollsförbundet jobbade man med jämställdhet och det gör man i dag också. Man inser ju att det inte är lätt, det är ju solklart.

Sundhage tror att den "markanta" könsfördelningen beror på främst två saker: 1) att man inom svensk fotboll inte är tillräckligt duktiga på att fånga upp tidigare spelare på damsidan som skulle tillföra mycket med sin kunskap efter den aktiva karriären och 2) att man har påverkats för mycket av herrfotbollens tänk och måste marknadsföra damfotbollens styrkor och skillnader i jämförelse med just herrfotbollen.

"En miljö med både män och kvinnor tilltalar mig"

SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till trots, som säger att Sverige i ett internationellt perspektiv ska vara "otroligt stolta" över jämställdheten inom fotbollen, går Sundhage in i en jämförelse med Tyskland där hon upplever att man är bättre på att fånga upp tidigare proffsspelare, som "ger tillbaka till fotbollen", än här i Sverige. 

– Det är ju ett svaghetstecken. Skulle man fånga upp det på ett ännu bättre sätt så skulle fotbollen, fotbollsmiljön, bli ännu bättre. För jag tror stenhårt på en blandad grupp. För har man ett gäng som ska leda så är det bra om de som leder är både män och kvinnor, det är jag helt övertygad om. Och den miljön har jag befunnit mig i så många gånger, och den tilltalar mig, säger hon och fortsätter: 

– Det är resursslöseri det faktum att vi inte tar vara på alla dessa goa fotbollsspelare som blir kärringar och som skulle kunna göra väldigt mycket för fotbollen.

"Jag är formad av herrfotbollen"

Som nämnt så anser Sundhage att ett annat problem är att alla svenska damtränare formas av herrfotbollen. De går samma tränarkurser, med samma utbildare som utbildar och värderar fotboll utifrån herrfotbollen. 

– Om jag ska spänna bågen lite här: Jag är ju formad av herrfotbollen. Om man säger att jag som kvinna har ett kvinnligt ledarskap, om man uttrycker sig lite slarvigt, är det då verkligen kvinnligt ledarskap? För vi blir ju värderade utifrån det männen har gjort hela tiden.

– Ska man förändra historien och se damfotbollen som berikande? Vad kan damfotbollen ge? Man måste ha en nytt synsätt tror jag för att upptäcka styrkan i kvinnor som leder, kvinnor i valberedningen, kvinnor som väljer, kvinnor som tar beslut. Så det inte blir att det bara är en kvinna som ändå väljer precis som männen gör. Det är en förändring som måste ske innan man kan ändra på alla de siffror som du tar fram.

"Får inte vara en kopia av herrfotbollen för då är vi alltid second best"

När Sundhage först fick jobb inom SvFF var det under titeln "damfotbollskonsulent". Som damfotbollskonsulent fick hon ta ansvar för frågor som alltifrån mediahantering till ungdomsverksamhet. Där har utvecklingen gått framåt påpekar hon, att det har blivit ett tydligare ledarskap. 

Men det hon saknar är ett nytt tänk, att människor vågar göra saker annorlunda och faktiskt gör det de säger att de ska göra. Men framför allt tycker hon att det är viktigt att skilja på dam- och herrfotboll. Hon exemplifierar:

– Tittar du på damfotboll och herrfotboll på allra högsta nivå så ser man fortfarande en skillnad när det gäller fair play. Det är inte lika många tjejer som kastar sig i straffområdet, inte lika fult spel. Man accepterar att en kille står och gapar och skriker en halvmeter ifrån domarna utan att han får ett gult kort. Skulle en tjej bara blicka lite på en domare så har man en annan värdemätare i det. Det tycker folk är lite orättvist men jag tycker att det är bra för man ska ge fan i klaga på domaren. Det är såna saker som jag tycker att vi på damsidan skulle våga lyfta fram för det gör oss unika och inte en kopia av herrfotbollen, för då är vi alltid second best. 

Finns det några konkreta förändringar som man kan göra inom damfotbollen för att ta ett steg ifrån herrfotbollen?

– Det handlar om att sätta handling bakom de orden. Ta fair play, herrarna tycker också att de har fair play med alla de här skyltarna på matcherna med respect och så vidare, men det räcker att vi gör som vi säger. Alltså att inte fuska. Jag tycker fortfarande att det är en skillnad mellan dam- och herrfotboll och det är viktigt att man då lyfter fram den skillnaden. Det är inte okej att sätta krokben, punkt. För då fuskar man. Att spela tufft och missa är en annan sak, men att göra det för att det andra laget inte ska få en målchans då är det fusk. Vi har fortfarande chansen inom damfotbollen att fortsätta ha det så, och det gäller att lyfta fram det. 

– Vi ska istället hävda vår jämställdhet: så här vill vi spela vår fotboll. Så skulle jag vilja se det, men det är inte lätt.

Ylva Johansson har skrivit om att det låter väldigt bra att man siktar mot jämställdhet men att det måste hända någonting också...

– Jag har en jättebra kommentar på just att man ska gå från ord till handling. Jag läste i någon tidning någon gång: "Hur kan man vara trött på jämställdhet, det finns ju inte". 

Läs mer:

"På många sätt ligger damfotbollen före herrfotbollen i Sverige"

Stor granskning: Så ojämställd är svensk fotboll

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det viktigt att svensk fotboll blir mer jämställd?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

1 timme sedan

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.