Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Efter skandalerna i VM: Här de största journalistgrodorna

Antirasistiska budskap på fotbollsplaner blir allt vanligare.
1 av 1

Antirasistiska budskap på fotbollsplaner blir allt vanligare.

© Bildbyrån / TimGroothuis

Sport | 21/06/2014 12:34

Nyheter24 har sammanställt de mest tveksamma uttalanden som skett i samband med bevakningen av tidigare fotbolls-VM.

Fyra lag har under pågående VM blivit anmälda efter att fansen uppträtt rasistiskt och antisemitiskt på läktarna, uppger The Telegraph. Något som återigen väcker diskussionen om rasism inom idrottsvärlden.

Men det är inte bara fans som uttrycker sig plumpt. Det finns även exempel på experter och kommentatorer som uttalat sig klumpigt.

"Det ser mörkt ut på Kameruns avbytarbänk"

Att bevaka fotbolls-VM är ingen lätt uppgift. Arbetet pågår nästan konstant i en månad, pressen är stor och tittarna många. Då kan det vara lätt hänt att man, allt som oftast utan någon riktig baktanke, råkar formulera sig på klumpiga sätt. 

Nyheter24 har listat, utan inbördes ordning, de mest tveksamma uttalanden som gjorts kring mediebevakningen av fotbolls-VM. 

1. "De här afrikanerna är ju underbara när det gäller att festa!"

Jesper Hussfelt, TV4, uttalar sig något tveksamt om "de här afrikanerna". 

2. "Det ser mörkt ut på Kameruns avbytarbänk". 

– Den folkkäre kommentatorn Arne Hegerfors råkar göra en klumpig metafor under VM 1994. 

3. "Med liknande ljud har olika stammar kommunicerat med varann genom århundradena här i Afrika. Den här typen av instrument har inte varit ovanliga i djungeln."

Jesper Hussfelt, TV4, bidrar med nya, historiska perspektiv om vuvuzelorna.

4. "Bastian Schweinsteiger och nya stjärnskottet Thomas Müller dominerade mittfältet totalt när ‘Operation Argentina’ genomfördes." 

– Anders Lundqvist, Dagens Nyheter, gör liknelser till tysk militarism som av uppenbara historiska skäl inte ter sig helt lämpliga. 

Källa: bloggen Rytmeniblodet.