Tisdag 26 Okt
Stockholm

Algerietspelarnas välgörenhet – en bluff?

Är nyheten om Algerietspelarnas välgörenhet en bluff?
Är nyheten om Algerietspelarnas välgörenhet en bluff?. Foto: © BildbyrŒn - COP 7 - SWEDEN ONLY / Action Images

De har hyllats över hela världen för sin givmildhet. Men ska spelarna i Algertiets VM-trupp verkligen skänka bort VM-bonusarna till mer behövande människor i Gaza?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Algeriet gjorde succé i VM. Trots att de på förhand var nederlagstippade lyckades laget ta sig till VM-slutspelet och hyllningarna till spelarna har haglat. Men inte bara för insatserna på planen. 

Under de senaste dagarna har det florerat uppgifter om att spelare i laget ska skänka VM-bonusarna till människor i Gaza, något som gett upphov till hyllningar och positiva tillrop på nätet. 

Men stämmer verkligen historien om spelarnas hjälteinsatser? 

Det verkar inte så, uppger nu bland annat BuzzFeed.

Maher Mezahi är journalist och bevakar Algeriets landslag för bland annat ESPN. Han har grävt kring uppgifterna och sett att ursprungskällan inte bara är opålitlig, den är även felciterad. 

Ursprungskällan, som skapat medieuppståndelsen, verkar alltså vara den här tweeten. 

Enligt tweeten ovan ska Islam Slimani, landslagsspelare i Algeriet, ha sagt att pengarna som spelarna fått i VM-bonus behövs av människorna i Gaza. 

Därefter plockade stora medier såsom Daily Mail upp citatet, rekonstruerade det lite, och plötsligt var bollen i rullning. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela