Det finns en hel del händelser som svenska fans vill glömma. - Foto: BILDBYRŁN / MARCUS ERICSSON
Romario såg till att Sverige missade VM-finalen 1994.
Romario såg till att Sverige missade VM-finalen 1994. - Foto: BILDBYRÅN
Tomas Brolin bröt benet hösten 1994. - Foto: TT Bild
Anders Svenssons skott mot Senegal i VM 2002 tog i stolpen.
4 av 16
Anders Svenssons skott mot Senegal i VM 2002 tog i stolpen. - Foto: BILDBYRÅN / NIKLAS LARSSON
5 av 16
Zlatan Ibrahimovic och Olof Mellberg missade i straffläggningen mot Holland 2004. - Foto: BILDBYRÅN / Action Images
Danmark slog Sverige på Parken i Köpenham 2009.
6 av 16
Danmark slog Sverige på Parken i Köpenham 2009. - Foto: BILDBYRÅN / MARCUS ERICSSON
7 av 16
Sverige förlorade alla matcher i VM med 1–2.
8 av 16
Sverige förlorade alla matcher i VM med 1–2. - Foto: TT Bild
Mikael Lustig glömde att hålla stolpen i EM 2012.
9 av 16
Mikael Lustig glömde att hålla stolpen i EM 2012. - Foto: Darko Vojinovic/Scanpix
Paul Scholes gav Håkan Mild en fruktansvärd stämpling.
10 av 16
Paul Scholes gav Håkan Mild en fruktansvärd stämpling. - Foto: BILDBYRŁN / LENNART MNSSON
11 av 16
Dan Corneliussons mål räckte inte i förlusten mot Tjeckoslovakien. Sverige missade VM 1986. - Foto: BILDBYRÅN
Domaren hånlog mot Teddy Lucic när han visades ut 2006.
12 av 16
Domaren hånlog mot Teddy Lucic när han visades ut 2006. - Foto: AP / TT Bild
Ronnie Hellström hade inget bra VM 1970.
13 av 16
Ronnie Hellström hade inget bra VM 1970. - Foto: BILDBYRÅN / LENNART MNSSON
14 av 16
Belgiens Emile Mpenza plockade ned bollen med händerna och gjorde mål mot Sverige i EM 2000. - Foto: AP / TT Bild
Ronaldo gjorde fyra mål på Sverige i playoff-matcherna till VM 2014.
15 av 16
Ronaldo gjorde fyra mål på Sverige i playoff-matcherna till VM 2014. - Foto: BILDBYRÅN
2014 har varit en uselt landslagsår.
16 av 16
2014 har varit en uselt landslagsår. - Foto: BILDBYRÅN

15 händelser som svenska fotbollsfans helst vill glömma

Det svenska landslaget har har gett sin fans många fina minnen genom åren. Men supportrarna minns också händelser från landslaget som de väldigt gärna skulle vilja glömma.

1. Romario gör 1–0 i semifinalen i VM 1994

Sverige hade gjort en usel första halvlek. Trots det var det fortfarande mållöst fram till den 80:e minuten. Då missar Patrik Andersson och Roland Nilsson att markera Romario som ostört få nicka in bollen bakom Thomas Ravelli. Sverige fick då finna sig i att vinna bronsmatchen i stället för att spela final.

Spola fram till 2.40 för att se Romarios mål.

2. Tomas Brolin bryter benet

I november 1994 bröt Tomas Brolin foten i en landskamp mot Ungern. Det var början på slutet av en fin era för både Tomas Brolin och det svenska landslaget.

Bildkälla: TT Bild

3. Anders Svenssons helikopterfint och skott i VM 2002

Förlängning mot Senegal. Anders Svensson lurar upp sina motståndare på läktaren med en helikopterfint och skjuter – i stolpen. I stället för att vinna matchen via ett drömmål, åker Sverige ur, efter att ha släppt in ett golden goal senare i förlängningen.

4. Straffmissarna i EM 2004

Sverige hade hållit jämna steg med Holland i kvartsfinalen i VM. I förlängningen var Sverige närmast segern – men Fredrik Ljungberg sköt i stolpen och Henrik Larsson träffade ribban. I stället förlorade laget den efterföljande straffläggningen. Olof Mellberg och Zlatan Ibrahimovic blev syndabockar.

5. Förlusten på Parken i Köpenhamn 2009

Sverige behövde vinna mot Danmark på Parken i Köpenhamn i oktober 2009. I stället för tre poäng blev det förlust med 1–0. Danmark blev klara för VM och chanserna för Sverige att ta sig dit var i praktiken körda. Vilken mardröm.

6. Finalfiaskot i VM 1958

Sverige lyckades ta sig hela vägen till final, på hemmaplan, i VM 1958. Väl där gjorde Nils Liedholm 1–0 efter bara fyra minuter – men sen tog det tvärstopp. Efter att Brasilien gjorde fyra raka mål lyckades i alla fall Agne Simonsson reducera med tio minuter kvar. Men svenskarna fick inte sista ordet. Brassen Pelé, som då var 17 år, gjorde sitt andra mål för kvällen i sista minuten. Brasilien vann med 5–2 och blev världsmästare.

7. 1–2, 1–2 och 1–2

De flesta känner till vad som hände. Svenskarna inledde med att förlora med 1–2 mot Brasilien. Det följdes upp med en förlust med samma siffror mot Skottland. Värst var den sista förlusten: 1–2 mot (dåvarande) blåbärsnationen Costa Rica.

Ridå.

8. Mikael Lustig och den högra stolpen

Zlatan Ibrahimovic missade i markeringen och Mikael Lustig glömde bort något man lär sig som knattespelare. Han glömde att hålla stolpen. Sverige förlorade matchen och åkte ur gruppspelet i EM 2012.

Bildkälla: Bildbyrån

9. Paul Scholes mord på Håkan Mild

Själva matchen minns man inte mycket av: den slutade 0–0. Det som för alltid kommer att vara kvar på näthinnan är Paul Scholes fruktansvärda tackling på Håkan Mild. Vad som var sjukast? Han fick bara gult kort.

Scholes fick dock sitt andra gula kort och blev utvisad senare i matchen – efter en nästan lika ful tackling på Stefan Schwartz.

10. Ronnie Hellström tappar in en frispark i VM 1970

Den då 21-årige Ronnie Hellström fick vakta målet i öppningsmatchen mot Italien. Det gick inget vidare. Han tappade in en lös strumprullare till skott från utifrån straffområdet.

Hellström fick inte vakta målet i resterande matcher. Sverige åkte ur i gruppspelet.

11. Den svarta onsdagen

En onsdag i november 1985 var Sverige mer eller mindre klart för VM i Mexiko 1986. Det enda som krävdes var att Portugal skulle förlora mot dåvarande giganterna Västtyskland eller att Sverige vann mot Tjeckoslovakien. Dan Corneliussons mål räckte inte – svenskarna gjorde en svag match och tjeckoslovakerna vann med 2–1. Samtidigt stod Portugal för en praktskräll i Portugal när de vann mot Tyskland med 1–0. Snöpligt.

12. Domarens hånleende när han visar ut Teddy Lucic i VM 2010

Teddy Lucic drog på sig sitt andra gula kort i åttondelsfinalen mot värdnationen Tyskland. Domaren, Carlos Simon, visade inte mycket empati när han hånlog mot den utvisade svensken.

13. Cristiano Ronaldo gör vad han vill med Sveriges försvar

Fyra mål på två matcher. Det blev Cristiano Ronaldos facit mot Sverige när landslaget mötte Portugal i playoff till VM 2014. Att Zlatan gjorde två mål räckte inte. Sverige missade VM.

14. Emile Mpenza fuskar och sänker Sverige i VM 2000

Belgien hade i slutet av andra halvleken tagit ledningen genom Bart Goor. I början av andra halvlek satte Emile Mpenza målet som kom att ge Belgien segern. Johan Mjällbys reducering hjälpte inte. Sverige åkte sedan ur i gruppspelet, utan att ha vunnit en match.

15. Hela 2014

Med januariturnén borträknad har Sverige endast vunnit två matcher – mot Estland och Liechtenstein. Laget har förlorat mot bland annat Turkiet och Danmark. Dessutom tappade landslaget segern i den viktiga bortamatchen mot Montenegro. Till råga på allt hade Sverige missat att kvalificera sig till VM i somras.

Hela fotbollsåret 2014 är ett år att glömma för svenska fans – förutom två saker.

Damlandslaget blev klara för VM i Kanada nästa år. Dessutom kvalificerade sig herrarnas U21-landslag till EM i Tjeckien.

/
/
/
/

Beskedet: Förra världsettan avslutar karriären

Guldyra för Örebros volleybolldamer

Guldtorkan är över för volleybolldamerna i Örebro Volley. Laget vann den tredje SM-finalen mot det regerande mästarlaget Engelholm med 3–1 i set och tog därmed hem SM-guldet via 3–0 i matcher.

Spräckte Rögles svit: "Skönt att vinna första"

Skellefteå vann den första ronden i SM-finalen i ishockey med 1–0 över Rögle. Forwarden Linus Lindström blev matchhjälte med ett mål fyra minuter från slutet. Finns ingen bättre känsla, skönt att se den gå in. Alltid skönt att vinna första, nu ska vi gå vidare, sade segerskytten till TV4 Play.

Drömmål gav Vittsjö första segern

Ett drömmål på frispark gav Vittsjö första segern i damallsvenskan. Heidi Kollanen knorrade in en frispark i 2–0-segern över nykomlingen AIK.

Säsongens första Värnamo-vinst – Zeljkovic hjälte

Värnamo tog säsongens första seger i allsvenskan. Det kan laget tacka Ajdin Zeljkovic för.

Felfritt igen av von Eckermann – svensk ledning

Henrik von Eckermann behåller ledningen i världscupfinalen i Riyad inför den sista omgången.