Psykolog ska avslöja fotbollsfilmarna

Har utvecklat ny metod.


Filmarna har upprört fotbollsfans i alla tider. Spelare som försöker få frispark eller straff genom att falla lätt vid minsta beröring. I Italien är det ett respekterat hantverk och spelare som AC Milans Fillippo Inzaghi har gjort svandyken till en vacker konst.

Det finns till och med ett italienskt ord för de spelare som listigt fuskar till sig fördelar - de kallas "furbo". I allsvenskan har de senaste årens stora dykare varit IFK Göteborgs Pontus Wernbloom och Hammarbys Björn Runström. Men även dyrkade Henrik Larsson har pratat öppet om de tjuvknep som kan ge fördelar på plan.

Nu har psykologen Paul Morris vid universitetet i Portsmouth utvecklat en metod för att avslöja fuskare.

– Vi tror själva att erfarna proffsdomare kan stärkas i de beslut de tar genom att titta på tecknen som avslöjar bedrägeri på planen, säger Paul Morris.

Här är de tecknen domarna bör vara extra uppmärksamma på, enligt metoden.

– Spelarna tar sig på kroppen på ställen där de inte blivit träffade. (Se Rivaldos berömda skådespel i klippet nedanför artikeln).

– De rullar runt ett extra varv när de går i backen.

– Efter att ha blivit tacklade tar de långa kontrollerade steg före de faller. (Se Gilardinos sanslösa filmning i klippet nedan).

– När de faller för de armarna upp över skuldrorna, med öppna handflator, bröstet fram och benen böjda vid knäna.

Flera av punkterna på listan kan inträffa även om spelarna inte fuskar, det är tajmingen som avgör. Men en punkt avslöjar fuskaren utan tvekan: När han faller med höjda armar och öppna handflator.

– Det här sättet att falla på är helt unikt, och sker aldrig under ett naturligt fall. Då går armarna ned eller ut åt sidan för att man ska försöka hålla balansen, säger Morris.

– Även om det är absurt så vill fuskande fotbollsspelare ändå göra detta för att lura domaren att tro att tacklingen de utsatts för är olovlig. De överdrivna gesterna är till för att få domarens uppmärksamhet.

Klicka på bildspelet ovan för en närstudie i filmningar.

Ett exempel på Gilardinos sköna konst och andra skamlösa filmningar, till exempel Rivaldos "boll i huvudet". Fantastiskt roligt. Klicka nedan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!