Fredag 22 Okt
Stockholm

"Den dagen jag känner mig hotad lämnar jag"

Michael Andersson i stor intervju om krisläget, hans ovissa framtid i klubben och gårdagens publikskandal.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Problemen kring Hammarby eskalerar för varje allsvensk omgång.

I går kom en ny förlust, den allsvenska existensen är hotad, tränarskiftet har inte fått någon effekt och klubben genomgår ett ekonomiskt stålbad.

För Nyheter24 berättar Hammarbys vd Michael Andersson om krisen i klubben och allt energitapp som alla skandaler skapar.

Samtidigt kan han inte svara på om han är intresserad av att sitta kvar som vd i Hammarby fotboll AB nästa säsong.

– Det är ingenting jag kommer att ta ställning till nu. Den dagen, den...jag tycker vi inte ska gå händelserna i förväg, säger han till Nyheter24.

"Svart bälte"

Hammarbys informationschef Urban Rybrink sa det kanske bäst av alla när han kommenterade onsdagens läktarskandal:

– Hammarby har tyvärr svart bälte i avbrutna matcher.

I samband med Gais 2-0-mål på Söderstadion i går brast det för flera av Hammarbys fans.

Bengaler tändes intill klacksektionen och ett antal upprörda supportrar tog sikte mot den läktardel där Bajens ordförande Staffan Thorsell hade tagit plats.

Michael Andersson såg inte händelsen men känner ändå illa till mods över det inträffade.

– Det är oerhört tråkigt och obehaligt det som inträffade. Att folk förstör för klubben. Sådant får inte inträffa. Jag var inte uppe på läktaren där Staffan (Thorsell) satt när de kom emot honom utan jag var nere i omklädningsrummet i samband med avbrottet.

Påverkar händelserna på arenan ert arbete med organisationen och klubbens framtid?

– Det är tråkigt att det sker. Och det tar energi från oss i styrelsen, spelare och ledare. Vi har det tufft ekonomiskt men har kommit en bit på väg. Vi har det tufft sportsligt men har det i egna händer. Det tar oerhört mycket kraft att behöva ägna sig åt sådana här tråkigheter hela tiden. Vi håller på och titta på våra resurser inför nästa år oavsett ur säsongen slutar. Vi ser även över vad som kommer hända med personalstrykan och vi har tidigare haft som mål, vilket vi uttalat oss om, att dra ned kostnaderna med tjugo miljoner, säger Andersson.

Efter förlustmatchen mot Örebro SK den 13 september sökte ett antal fans upp Michael Andersson när han lämnade Söderstadion för sätta sig i sin bil.

Då flera anhängare endast ett antal meter ifrån Andersson när de attackerade honom.

De skrek högljutt om hans avgång. Agerade hetsigt.

Det rådde olustig stämning och säkerhetsvakter fick då gå emellan.

Efter gårdagens match väntade delar ur Hammarbys styrelse kvar på arenan för att undvika att stöta ihop med upprörda fans.

Vilket även Andersson bekräftar.

– Vi var kvar rätt länge på arenan. Oavsett om vi nu var hotade eller inte. Det var tråkig stämning och det var rätt stökigt utanför arenan så vi fick lov att vänta på att det skulle lugna ned sig utanför Söderstadion.

Hur påverkas du som individ av att folk skriker om att de vill se dig avgå?

–Alla är vi människor, liksom jag och det är klart du tar åt dig och att det är inte kul. Men efter ett antal år i branschen vet du att folk inte alltid uppskattar det du gör. Så det har jag en viss vana vid. Men självklart är det tråkigt när sådana här saker som i går uppstår.

Har du själv blivit hotad på något vis av ilskna anhängare eller personer under din tid i Bajen och känner du dig hotad nu?

– (Tystnad).....den dagen jag känner mig hotad eller när mitt privatliv påverkas, då finns det ingen anledning till att jag sitter kvar och tar risken. I övrigt har vi som policy att uttala oss om sådant specifikt. Men jag lever precis som vanligt just nu. Huruvida jag drabbats av något sådant eller inte, ja det går jag som sagt inte in på, säger Hammarbys vd Michael Andersson.

Ni går inte bara en match mot att förebygga hot från fans, ni går en sportslig kamp också. Spelar Hammarby allsvensk fotboll nästa säsong?

– Det är en tuff match för oss. Det är 18 poäng kvar att spela om. Vi behöver lite medgång naturligtvis och energi. Tyvärr får vi inte det från det som inträffade i går. Men jag tror vi klarar det.

Om det blir nedflyttning till superettan eller om klubben blir kvar i allsvenskan. Fortsätter du som vd i Hammarby fotboll då?

– Det är ingenting jag kommer att ta ställning till nu. Den dagen, den...jag tycker vi inte ska gå händelserna i förväg gällande en nedflyttning utan det får vi ta ställning till där och då.

Så du vet inte om du är intresserad av att vara en del av besättningen på skutan nästa säsong?

– Är det så kommer jag ge allt...men det är ingenting jag kommer ta ställning till nu som sagt.

I slutet av nästa vecka kommer disciplinnämnden att sammanträda för att bland annat bestämma Hammarbys straff.

Förutom böter kan Hammarby dömas att spela inför tomma läktare.

Internt har Hammarby startat en utredning för att identifiera de personer som åsamkade skada på Söderstadion i går.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela