1 av 3
- Foto: Bildbyrån
2 av 3
- Foto: Bildbyrån
3 av 3
- Foto: Bildbyrån

Bara svenska gäller hos Brommapojkarna

Ska man spela med Brommapojkarna måste man prata svenska, det har klubbens styrelse beslutat. Men det kan ses som kontroversiellt. ”Vi har ju jobbat efter det här i över tio års tid”, säger klubbdirektören Ola Danhard.


Gemenskap och sammanhållning är viktigt i Brommapojkarna. För att undvika språkbarriärer måste spelarna i klubbens A-lag prata samma språk.

- Man ska känna sig i gruppen, och inte känna sig utanför när några andra talar ett annat språk. Vi ska prata svenska inom klubben, säger klubbdirektören Ola Danhard till Sveriges Radio.

- Vi har ju jobbat efter det här i över tio års tid, det finns inga negativa reaktioner som vi har upplevt i alla fall. Vi befinner oss i Sverige, jag tycker det är viktigt att man har en trupp då som pratar hemspråket.

Kan gå miste om bra spelare

Att prata svenska är ett krav både på planen och i omklädningsrummet. Risken är att man går miste om bra spelare, även om BP i första hand helst värvar inom de egna leden och i andra hand från andra delar av Stockholm.

- Det är mycket möjligt att det kan det, men vi tror att kamratskap och sammanhållning är väldigt viktigt för att lyckas i en lagsport och därför ska man kunna tala med varandra på ett bra sätt, säger Danhard.

Hos Svenska fotbollförbundet har man inga synpunkter på att utesluta icke svensktalande spelare i den allsvenska truppen.

– Nej, det har vi inte. Inte någon annan hållning än att vi består av fristående föreningar, och dom tar själva sina beslut och dom svarar för sina beslut, säger ordförande Lars-Åke Lagrell till SR.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!