Huliganerna gick till attack efter matchen.
1 av 3
Huliganerna gick till attack efter matchen. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Anledningen ser ut att vara en klick av AIK:s klack som sökte bråk.
2 av 3
Anledningen ser ut att vara en klick av AIK:s klack som sökte bråk. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Enligt sociologiska och psykologiska rön kan huliganism vara en urartad demonstration - vilket inte torde vara fallet igår.
3 av 3
Enligt sociologiska och psykologiska rön kan huliganism vara en urartad demonstration - vilket inte torde vara fallet igår. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

AIK: "De kan få livsstid"

Efter gårdagens kaosartade scener efter matchen mot Levski Sofia där bland annat motståndarfans och dess buss blev vandaliserade av ursinniga AIK-fans. Nu går Stockholmsklubben ut med att de supportrar som deltog kan stängas av på livsstid.


STOCKHOLM. Matchen mellan AIK och Levski Sofia i kvalet till Europa League slutade 0-0, men reslutatet är det sista det kommer att skrivas om i historieböckerna efter drabbningen. Direkt efter matchen gick AIK-fans till angrepp mot motståndarfans och bulgarernas buss.

I ett pressmeddelande från AIK bekräftar de att klubben vill utvärdera om det skulle vara möjligt att stänga av supportrar på livstid efter grövre förseelser.

I en vetenskaplig artikel publicerad av Politiken.se visar de hur det alltid har existerat förgreningar inom klubbar som vill gå in våldsamma situationer på grund av en rad olika anledningar - vad författaren Mikael Priks däremot menar är att man kan finna incitatment mot huliganismen inom nationalekonomiska vetenskapliga teorier.

Vad han menar är att man kan ställa upp ekonomiska aspekter som bekämpar huliganismen från ett annat håll. Dels menar han att det kan finnas ett ställningstagande bakom några fall av huliganism, exempelvis att unga män demonstrerar mot hur deras klubb skötts och att det sedan spårar ur - med våld. Med andra ord kan klubben tackla sina huliganer genom att sköta klubben bättre.

Grunden kan alltså vara ett missförtroende mot den egna ledningen eller polismakten - något som dock inte verkar ha varit anledningen till gårdagens kravaller enligt AIKs pressmeddelande, där de menar att det endast var en begränsad del av AIK:s fans som deltog i upploppet.

 

AIK
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!