Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Malmös långa väg tillbaka till toppen

- 07/11/2010, 09:42 -
Roland Nilsson har fört Malmö från en sjunde plats i fjol, till guldchans i år.
1 av 7

Roland Nilsson har fört Malmö från en sjunde plats i fjol, till guldchans i år.

FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

2 av 7

Andreas Hillergren/SCANPIX

3 av 7

Andreas Hillergren/SCANPIX

4 av 7

BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

5 av 7

PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

6 av 7

PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Roland Nilsson har fört Malmö från en sjunde plats i fjol, till guldet i år.
7 av 7

Roland Nilsson har fört Malmö från en sjunde plats i fjol, till guldet i år.

Emil Malmborg/SCANPIX

Det var sexton år sedan Roland Nilsson åkte kortege genom Stockholms gator. Nu har succétränaren chansen att få uppleva känslan igen - i Malmö.

MALMÖ. Malmös senaste SM-guld kom 2004. Laget hyllades av 40 000 MFF-supportrar när kortegen drog genom staden, nu har Malmö chansen att återuppleva glädjescenerna från sex år sedan.

1994 åkte Malmö FF:s tränare Roland Nilsson i öppen kortege genom Stockholms innerstad efter den fantastiska VM-turneringen. Frågan är nu vilket som skulle varit mest betydelsefullt för honom.

– Oj, oj, oj. Det kan jag verkligen inte svara på. Det är verkligen två helt olika grejor, men vilket som är störst? Det får du fråga när vi vunnit guldet, då vet jag hur det känns att bli svensk mästare, säger en segerviss Nilsson till Nyheter24.

Vägen till guldet

Inför sommaruppehållet hade Malmö gått från klarhet till klarhet men låg trots det fem poäng efter ärkerivalen, lokalkonkurrenten och klubbens största fiende - Helsingborgs IF.

Någonting förändrades dock efter VM-festen i Sydafrika. Spelarna såg hungrigare ut. Ledarstaben fick tillbaka gnistan, och helt plötsligt kunde laget spela ut. Sex segrar på sju matcher blev facit efter den två månader långa sommarvilan.

Kryddan på moset blev den otroligt meriterande 1-0-segern hemma mot just ärkerivalerna Helsingborgs IF.

– Vi tappade inte någon under sommaren vilket var väldigt viktigt. Att vi fick behålla stommen från i fjol och slapp gneta på smådetaljer var något som verkligen gav oss en trygghet. I år kunde vi starta direkt på försäsongen med en bredare ambition, säger Nilsson till Nyheter24.

24,1 år gamla

Malmö FF har under säsongen 2010 haft en genomsnittsålder på drygt 24,1 år, ett av allsvenskans lägsta. Något som bidragit med en hunger som inte fanns under 2009, då laget slutade på en sjundeplats.

– Vi har ett väldigt, väldigt ungt lag, kryddat med några äldre spelare som har rutin från stora matcher. Det tror jag har varit en av nycklarna till årets framgångar, säger Nilsson.

Det stora genombrottet

Agon Mehmeti var under förra säsongen en kronisk bänknötare. I år har han utvecklats till en av allsvenskans hetaste anfallare.

Enligt Roland Nilsson ska Mehmeti förstått vad som krävs för att bli en startspelare. Och att anfallaren som fått epitetet, "den nye Zlatan", ska under försäsongen tagit sin roll på betydligt större allvar. Något som proffsklubbarna i Europa ska ha upptäckt.

Nyckelspelarna

Daniel Andersson, den gamle Malmöfantasten, lagkaptenen och för säsongen gedigna mittback var med sist det begav sig på stora torget. I år har Bjärredsonen varit en av lagets mest framstående försvarsspelare. Sist MFF vann guldet, var han dock en hårt arbetande mittfältare.

– Direkt efter guldet 2004 var det fest på restaurang Hipp och dagen efter togs vi emot av upp mot 40.000 människor när vi åkte kortege som avslutades på Stortorget. Jag gör gärna om det, säger Andersson till Dagens Nyheter.

MFF-tränaren vill dock inte höra talas om att någon skulle vara bättre eller sämre i laget.

– Klubbens största stjärna har alltid varit laget, säger Roland Nilsson till Nyheter24 och lämnar in sitt bidrag till kategorin: "Årets floskel".

Samtidigt väljer Nyheter24:s Malmöexpert att hylla målvakten.

"Vill bara säga det att vi har en hjälte mellan stolparna. Han bör bära en mantel kring sina axlar som symbolik för det. Helt makalös är du, Johan Dahlin." skriver Simon Pålsson.

– Men ärligt talat, jag tror att vårt grundspel med den intakta truppen där samtliga spelare kämpat för varandra har varit den stora nyckeln. Om vi vinner guldet gör vi det som ett lag och inte som individer, säger Roland Nilsson till Nyheter24.

Vad har du själv förändrat sedan tidigare år?

– Den i särklass största förändringen jag har gjort i min tränarroll inför den här säsongen, är att jag nu själv leder träningarna. Det ger mig en bättre inblick i hur det går för spelarna, jag lär känna dem bättre och det blir en bättre stämning i laget.

Besegrar Malmö FF de gulsvarta Mjällby AIF blir skåningarna svenska mästare. Dock hävdar Nilsson att det inte kommer att bli en lätt match och att han dessutom inte har något som helst ansvar över festplanerna.

– Det har vi överlåtit till andra inom föreningen.

Frågan är dock, om han inte kommer värdera ett SM-guld högre än ett VM-brons?

– Det spelar ingen roll hur mycket du pressar mig, det går helt enkelt inte att jämföra dem två, men hör av dig på måndag så kanske jag kan svara mer öppenhjärtligt på den, avslutar Nilsson med ett skratt.

Frågan är om det går att få tag på Sveriges näste mästertränare efter en hård natt tillsammans med sina svenska mästare?

Men Roland Nilsson. Kan det verkligen bli större än det här?