Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lagrell tror sig ha lösningen på publikkrisen

- 03/01/2011, 19:58 -
Lars-Åke Lagrell har deklarerat att han avgår som förbundsordförande 2012.
1 av 4

Lars-Åke Lagrell har deklarerat att han avgår som förbundsordförande 2012.

Fredrik Persson / SCANPIX /

Lars-Åke Lagrell vill förändra och återfå tappad publik.
2 av 4

Lars-Åke Lagrell vill förändra och återfå tappad publik.

STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX

Publikbonusen ska bli lösningen.
3 av 4

Publikbonusen ska bli lösningen.

FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Lars-Åke Lagrell har nu hittat lösningen?
4 av 4

Lars-Åke Lagrell har nu hittat lösningen?

BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Lars-Åke Lagrell har nu publicerat vad han anser vara lösningen på det dalande publiksnittet i allsvenskan. Inte på tolv år har snittet varit så dåligt, som under säsongen 2010.

STOCKHOLM. Det allsvenska publiksnittet har under en längre tid sjunkit kraftigt och under årets säsong blev snittet svaga 6 518 betalande personer per match. Något SvFF nu vill göra något åt.

"En av flera åtgärder som svensk elitfotboll nu genomför 2011 för att ta tillbaka en del av tappad publik är att återinföra publikbonusen i Allsvenskan, Superettan och Damallsvenskan. Det har, visar inte minst statistiken, varit en bra drivkraft för föreningarna att driva publik till arenorna." skriver Lars-Åke Lagrellförbundets hemsida.

Förbundsbasen har nu tagit fram ett dokument där han genom statistik försöker redogöra för vilken typ av seriesystem som ska tillämpas i allsvenskan. Dessutom diskuteras det hur många lag som ska få spela i allsvenskan.

"Oavsett om vi har talat om 14 eller 16 lag har argumenten varit desamma. Extra matcher ger publikintäkter, utan att kostnaderna nämnvärt ökar." skriver Lagrell och tillägger. "Och föreningarna kommer att våga släppa fram sina yngre talanger." och menar därmed att antalet lag i allsvenskan påverkar utvecklingen av de unga förmågorna.

Utöver diskussionerna kring hur seriesystemet ska se ut och hur det ska tillämpas, slänger Lagrell även in en litet citat angående årets svaga publiksiffra. "Frågan är vad den kalla våren "kostade" i form av tappad publik?"

Starten för årets allsvenska säsong var ett gemensamt beslut fattat av framför allt SEF men även SvFF, som alltså nu äntligen tillkännager anledningen till det sämsta publiksnittet på över tolv år.

Frågan som den allmänna publiken nu måste ställa sig är hur pass mycket mer publik kan vi vänta oss när publikbonusen återigen tillämpas? Kommer klubbarna att kunna sänka sina biljettpriser till förmån för den åtråvärda bonusen, eller har de inget annat val än att hoppas på pengarna och samtidigt kräva de skyhöga priserna?