Lars-Åke Lagrell har deklarerat att han avgår som förbundsordförande 2012.
1 av 4
Lars-Åke Lagrell har deklarerat att han avgår som förbundsordförande 2012. - Foto: Fredrik Persson / SCANPIX /
Lars-Åke Lagrell vill förändra och återfå tappad publik.
2 av 4
Lars-Åke Lagrell vill förändra och återfå tappad publik. - Foto: STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX
Publikbonusen ska bli lösningen.
3 av 4
Publikbonusen ska bli lösningen. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Lars-Åke Lagrell har nu hittat lösningen?
4 av 4
Lars-Åke Lagrell har nu hittat lösningen? - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Lagrell tror sig ha lösningen på publikkrisen

Lars-Åke Lagrell har nu publicerat vad han anser vara lösningen på det dalande publiksnittet i allsvenskan. Inte på tolv år har snittet varit så dåligt, som under säsongen 2010.


Så ska SvFF locka än mer publik

Under en period mellan 1997-2000 avsatte SvFF en pott till det lag som arrangerade "Veckans Match", en match som sändes i teve. Detta var ett led i att fördela ut tevepengarna.

Om arrangerande lag lyckades överträffa fjolårets motsvarande match blev föreningen tilldelad en summa på 100 000 kronor, och dessutom fick distriktet i stort en summa på 50 000 kronor. Detta är nu något som SvFF vill återinföra.

STOCKHOLM. Det allsvenska publiksnittet har under en längre tid sjunkit kraftigt och under årets säsong blev snittet svaga 6 518 betalande personer per match. Något SvFF nu vill göra något åt.

"En av flera åtgärder som svensk elitfotboll nu genomför 2011 för att ta tillbaka en del av tappad publik är att återinföra publikbonusen i Allsvenskan, Superettan och Damallsvenskan. Det har, visar inte minst statistiken, varit en bra drivkraft för föreningarna att driva publik till arenorna." skriver Lars-Åke Lagrellförbundets hemsida.

Förbundsbasen har nu tagit fram ett dokument där han genom statistik försöker redogöra för vilken typ av seriesystem som ska tillämpas i allsvenskan. Dessutom diskuteras det hur många lag som ska få spela i allsvenskan.

"Oavsett om vi har talat om 14 eller 16 lag har argumenten varit desamma. Extra matcher ger publikintäkter, utan att kostnaderna nämnvärt ökar." skriver Lagrell och tillägger. "Och föreningarna kommer att våga släppa fram sina yngre talanger." och menar därmed att antalet lag i allsvenskan påverkar utvecklingen av de unga förmågorna.

Utöver diskussionerna kring hur seriesystemet ska se ut och hur det ska tillämpas, slänger Lagrell även in en litet citat angående årets svaga publiksiffra. "Frågan är vad den kalla våren "kostade" i form av tappad publik?"

Starten för årets allsvenska säsong var ett gemensamt beslut fattat av framför allt SEF men även SvFF, som alltså nu äntligen tillkännager anledningen till det sämsta publiksnittet på över tolv år.

Frågan som den allmänna publiken nu måste ställa sig är hur pass mycket mer publik kan vi vänta oss när publikbonusen återigen tillämpas? Kommer klubbarna att kunna sänka sina biljettpriser till förmån för den åtråvärda bonusen, eller har de inget annat val än att hoppas på pengarna och samtidigt kräva de skyhöga priserna?

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

2 timmar sedan
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

3 timmar sedan
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

3 timmar sedan
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

idag 13:44
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

idag 12:50
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.