Nyheter24 lanserar: Lagerbäcks hörna

- 01/04/2011, 09:42 -
Lars Lagerbäck ger er svar på tal.
1 av 3

Lars Lagerbäck ger er svar på tal.

SCANPIX

2 av 3

FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

3 av 3

CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

En gång i månaden kommer Lars Lagerbäck att svara på läsarnas frågor här på Nyheter24. Han gör det med tio års erfarenhet som Sveriges förbundskapten i fotboll.

STOCKHOLM. Nyheter24 kan med glädje meddela att att förre förbundskaptenen Lars Lagerbäck bestämt sig för att dela med sig av sin långa erfarenhet.

Och det är ni, läsarna, som ställer frågorna till en av de allra mest inflytelserika personerna i svensk fotboll under de senaste tio åren.

Det första samtalet med Lagerbäck kretsar kring den allsvenskan? premiären och hur man ska göra den klassiska svenska klenoden till en slagkraftig liga även på kontinenten.

- - - -

Vad kan man direkt göra för att förbättra allsvenskan?

– Alltså, man måste ha i åtanke att allsvenskan är världens kanske i särklass mest jämna liga - om inte den jämnaste.

– Men sen är det ju så att de ekonomiska förutsättningarna ser lite annorlunda ut för oss än de större ligorna i Europa och det är inget vi kan komma i från. Så frågan om hur man ska förbättra allsvenskan är väldigt komplicerad.

Men hur ökar man statusen på allsvenskan?

– Då återkommer vi till grundproblemet som är lite av ett moment 22. Antingen ser vi till att höja publiksnittet genom att sänka biljettpriserna drastiskt. Men då kan ju ekonomin ta skada av det. Men sen kanske det finns lösningar där man kanske kan undgå prissänkningar fullt ut.

Så som?

– Jag man skulle kunna differentiera priserna, på så sätt att man gör det billigare att stå på kortsidorna och kanske tog rätt bra betalt för de som vill sitta på långsidorna och de mer attraktiva platserna.

– Det är något jag tror skulle kunna jämna ut balansen en aning.

Men vad har du för åsikt kring artistskatten? Det är trots allt ett stort handikapp för svenska klubbar att länder som Danmark kontinuerligt kan sno våra bästa spelare nästan uteslutande genom förmånligare skatter?

–  Det som förvånar mig i den här frågan är att både Danmark och Sverige är med i EU. Och att vi då inte har samma förutsättningar när det kommer till den här frågan är något jag anser är lite underligt.

– Sen är ju frågan om Danmark ska ta bort sin mer fördelaktiga artistskatt eller om Sverige ska förlänga tidsbegränsningen på den, men det låter jag vara osagt.

– Men jag tycker nog ändå att det ska vara samma förutsättningar nu när man har gjort en politisk och ekonomisk lösning som EU.

Men när du själv var förbundskapten, var det någon som kommenterade det svenska systemet? Eller svensk fotboll överlag?

– Rent medialt är det ju rätt tyst utomlands om den svenska fotbollen. Och det var aldrig någon som direkt pratade om svensk klubbfotboll med mig när jag mötte andra förbundskaptener.

Och nu den stora hönan eller ägget-frågan. Se till att göra det ekonomiska klimatet en aning bättre eller att höja själva underhållningsvärdet?

– Jag tror ändå att du skulle få en liknande effekt oavsett vilken man tacklar först. Lyckas vi behålla de bättre spelana i landet längre än vad vi gör nu får vi ju ett bättre spel överlag.

– Men för att lyckas hålla kvar dem måste vi ju trots allt ha en bättre ekonomi. Ser man det ur ett vidare internationellt perspektiv, då måste vi bli ännu bättre på att utveckla egna talanger - både kvalitativt och kvantitativt. Att få fram många och skickliga fotbollsspelare är vår enda chans att hävda oss utomlands.

Men problemet är att när vi väl lyckas få in ett lag i europaspelet händer det mer ofta än inte att laget är sönderköpt till säsongen efter?

– Det räcker ju med att vinna allsvenskan för att det ska ske.

----

Vill du få din fråga besvarad?

Ta nu tillfället i akt att ställa frågor till en av svensk fotbolls kanske mest inflytelserika personer de senaste tio åren. Mejla till

fraga.lagerback@nyheter24.se.