Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

MFF: "Vi behöver inte sälja en enda spelare på två år"

- 06/04/2011, 15:07 -
Lirarna kan få spela med varandra i två år till.
1 av 3

Lirarna kan få spela med varandra i två år till.

Claudio Bresciani / SCANPIX

Kan Malmö FF:s nuvarande trupp få hissa fler pokaler tillsammans?
2 av 3

Kan Malmö FF:s nuvarande trupp få hissa fler pokaler tillsammans?

Claudio Bresciani / SCANPIX

3 av 3

Andreas Hillergren / SCANPIX

Malmös tillförordnade vd bekräftar att klubben med största sannolikhet inte kommer behöva sälja någon spelare på två år.

MALMÖ. Under onsdagen granskade Nyheter24 skillnaderna mellan ishockeyn ekonomiska förutsättningar och fotbollens motsvarighet.

De uppenbara skillnaderna kretsade mestadels kring balansgången mellan kommersiella intressen och de ideella. Men det framgick även att spelartransfers sker under väldigt olika omständigheter.

Dolda summor

Som bekant existerar det dolda finansiella instrument i fotbollstrupperna. Till skillnad från ishockeyn som i stor utsträckning är befriad från den aspekten av ekonomiska hinder.

I granskningen använde Nyheter24 Malmö FF som exempel. Skåneklubben blev som bekant svenska mästare under fjolåret, men redovisade ändå en förlust på uppåt 32 miljoner kronor.

Men det kan ha funnits en djupare och betydligt mer långgående anledning till de akut röda siffrorna.

– Vi ser det som en väldigt långsiktig investering. Att vi lyckades behålla samtliga spelare är otroligt viktigt för oss i vår framtida satsning. Speciellt mot Champions League, berättar Malmö FF:s tillförordnade verkställande direktör Per Nilsson för Nyheter24.

– Vi skrev till och med av 12 miljoner kronor på vår trupp trots att vi vet att den håller absolut högsta klass och är säkert värd mer.

God ekonomi

Det som framkommer under samtalet är att Malmö FF har en väldigt sund ekonomi överlag. Fjolårets urusla resultat berodde på "att vi tagit på oss en något för stor kostym".

– Den nya arenan som vi inte direkt äger har en väldigt hög hyra och vi har inte riktigt ännu lyckats växa oss in i den än. Men det är något vi jobbar på och strävar mot.

Enligt årets budget ska klubben gå betydligt mycket bättre. Prognosen säger att budgeten kommer att hållas vilket innebär att resultatet blir "drygt plus eller minus någon miljon."

Ingen spelarförsäljning

Vad som däremot är ännu mer intressant, är vad Per Nilsson nästa kommentar.

– Vår satsning innehåller en analys som säger att vi inte kommer att sälja någon spelare överhuvudtaget under 2011. Självklart, om vi får in ett monsterbud så kan man ibland inte säga nej, men överlag ser vi ut att kunna behålla hela truppen även över sommaren och in till nästa säsong, säger han.

– Vår nuvarande budget gör även gällande att vi kommer behöva sälja någon lirare över säsongen 2012 heller.

Förädla egna produkter

Samtidigt medger Malmös vd att en av affärsplanerna bakom föreningen är just att förädla fotbollsspelare och sälja av vid rätt tidpunkt.

– Så det kan helt enkelt bli aktuellt med en försäljning förutsatt att en spelare når toppen av den förmågan vi kan utveckla här, avslutar han för Nyheter24.