AIK-fansen genomför ett vackert tifo inför ett Stockholmsderbyt.
1 av 3
AIK-fansen genomför ett vackert tifo inför ett Stockholmsderbyt. - Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX
Svenska supportrar står upp för ståplats.
2 av 3
Svenska supportrar står upp för ståplats. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Bengalerna har försvunnit från svenska läktare. Något som några klubbar ställer sig oförstående inför.
3 av 3
Bengalerna har försvunnit från svenska läktare. Något som några klubbar ställer sig oförstående inför. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Bengaleldar och ståplatsfrågan: Så tycker storklubbarna

Nyheter24 har ställt storklubbarnas ansvariga mot väggen för att höra deras argument mot och för ståplats samt nolltoleransen av pyroteknik.– Jag vill bara ha sittplats, säger en av klubbarnas representanter.


Vidare läsning:

Ta del av Nyheter24:s något längre gransning av begränsningen av ståplats här.

Dessutom kan ni läsa här om myten runt det kostsamma Stockholmsderbyt.

Under onsdagen granskade Nyheter24 de stundande förändringarna vad gäller ståplatsläktare och vad det kommer innebära.

Nyheter24 kan nu presentera hur de olika storklubbarna och resonerar inför regelförändringen av ståplatserna och den kontroversiella pyrotekniken. Dessutom visas meningsskiljaktigheterna som existerar mellan de olika föreningarna.

AIK:s vd Annela Yderberg:

– Reglerna kring ståplatsförändringen beror på vad internationella förbunden och SEF (Svensk Elitfotboll) har beslutat. Vi kan bara rätta in oss i ledet nu.

– Detsamma gäller användandet av pyroteknik. Det råder nolltolerans mot bengaler och liknande och det spelar ingen roll hur mycket vi försöker förändra det. Det är en lag och då är det bara att acceptera läget.

Djurgårdens ordförande Tommy Jacobson:

– Svensk fotboll måste göra allt de kan för att hålla kvar klackarna. Det är de som egentligen är svensk fotboll. Utan dem skulle vi aldrig få någon stämning på arenorna. Så vi i Djurgården kommer försöka motverka förslaget. Sen hur vi gör det är en annan fråga.

– Angående pyrotekniken har vi antagit en motion under årsmötet som gör gällande att vi ska sträva efter att kämpa för att få till väldigt kontrollerade former av bengalbränning och liknande. Det är väldigt effektfullt och är något supportrarna vill ha. Så länge vi kan garantera säkerheten för åskådarna tycker vi att de ska få förekomma.

Elfsborgs evenemang- och säkerhetsansvarige Björn Bördin:

– Vi har hållit ett årsmöte där vi beslutat att se till att ståplats får fortsätta existera. för vår del finns det gott om ståplats på Borås Arena, vilket vi även gärna vill utnyttja.

– Vi följer de regler och föreskrifter som existerar. Våra supportrar vill säkerligen ha pyroteknik under kontrollerade former, men jag är rädd att det blir som med de så kallade klotterplanken. Där städer slängt upp klotterplank för att låta folk klottra, har även den illegala klottringen ökat.

Gais supporteransvarige Johan Larsson:

– Det är klart att supportrarna föredrar ståplats. Men så borde det vara bland samtliga klubbar, att majoriteten av elitföreningarna i Sverige är för ståplats.

– Sen är ingen i Gais positivt inställd till pyroteknik.

Helsingborgs ordförande Claes Ohlsson:

– Vi har ingen uttalad ståndpunkt gällande begränsningen av ståplats. Vi rättar in oss i ledet och ser till att planera Olympia efter de nya reglerna.

– Pyroteknikfrågan är otroligt svår. Skulle man kunna garantera publikens säkerhet så kan vi överväga det. Men som det ser ut nu är det riktigt svårt att göra just det, så då väljer vi även här att rätta in oss ledet.

Malmö FF:s kommunikationsansvarige Per Wellinder:

– Vi har tidigare sagt att ingen organisation ska få bestämma hur vi disponerar vår publik så länge vi gör det säkert.

– MFF har fastslagit en motion som gör gällande att vi i klubben ska undersöka hur man skulle kunna anordna pyroteknik på ett säkert sätt. Vi kommer granska hur man gör utomlands på platser där detta genomförs just på ett säkert sätt. Detta betyder dock inte att vi kommer vilja förändra, utan vi ska bara undersöka. Men frågan är så pass viktig för våra supportrar att vi inte bara vill släppa den.

Mjällby AIF:s ordförande Jörgen Martinsson:

– För oss är frågan om ståplats ett stort problem. Vi har ett skötselavtal med Söflesborgs kommun om Strandvallen. Men grejen är att det nu endast är 2 000 sittplatser av 7 500 på arenan. Om vi ska nå 20 procent måste vi investera stora pengar, pengar som vi i dagsläget har svårt att gräva fram. Vi önskar att få stopp på begränsningen av ståplats.

– Men när det kommer till bengaler och liknande är vi för en nolltolerans.

IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt:

– Det hela handlar om säkerheten kring arenor. Den allmäna opinionen är att ju fler ståplatser desto mer "osäkerhet". Det är en svår gränsdragning det där. Antingen bättre tryck från läktarplats eller bättre säkerhet och inte riktigt lika bra stämning. Vi måste väga dessa mot varandra och sen komma fram till en ståndpunkt.

– Vi är däremot helt emot all form av pyroteknik "what so ever". Det kan aldrig garanteras 100 procentig säkerhet, och då ska vi helt enkelt inte tillåta bengaler.

Syrianskas sportchef Ghayath Moro:

– Det blir bättre standard för kunderna om vi endast har sittplats, och då gärna sittplatser under tak. Min personliga åsikt är att det endast ska vara sittplats på samtliga arenor i Sverige.

– Jag är för nolltoleransen. Pyrotekniken kan vara livsfarlig för människor och folk kan brinna inne.

Hammarbys ordförande Kent Hertzell:

– Min högst personliga åsikt är att vi ska sträva efter att behålla ståplats i så stor utsträckning som möjligt. Speciellt på Söderstadion skapar det en härlig atmosfär.

– Återigen är det min högst personliga åsikt, men jag tycker att det är lite knäppt att man inte kan åtminstone undersöka frågan.

AIK
/
/
/
/
Sef
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!