Polisens motstånd mot fotbollssupportrar blir allt djupare.
1 av 2
Polisens motstånd mot fotbollssupportrar blir allt djupare. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Polismyndigheten vill att klubbarna ska stå för notan även utanför fotbollsarenorna.
2 av 2
Polismyndigheten vill att klubbarna ska stå för notan även utanför fotbollsarenorna. - Foto: Björn Larsson Ask / SvD / SCANPIX

Polisen mot elitklubbarna: Nu fördjupas konflikten

Stockholmspolisen rasar över Rikspolisstyrelsens beslut att inte tvinga AIK att betala för högriskmatchen mot IFK Göteborg. Men rasar även mot att klubbarna slipper betala för hur supportrar beter sig fyra timmar innan matchstart.


Vidare läsning:

Att polisfrågan brett ut sig och blivit en het potatis i sportsverige råder det ingen tvekan om. Bland annat Svenska Dagbladets, Ola Billger, ställer sig hårt kritisk till förslaget. I "Vansinne att låta klubbarna ta polisnotan" går han till hård attack mot "polisens hot att ta betalt för insatsen."

Vidare har även länspolismästaren skrivit en opinionsbildande debattartikel i Dagens Nyheter. I den redogör hon för hur hon anser att betalningen ska ske och lägger dessutom fram förslaget om "svordomsfria läktare".

Klart står att debatten kommer fortsätta att rasa oavsett beslutet från Rikspolisstyrelsen.

STOCKHOLM. Polisen jagar vidare i jakt på ersättning från de elitklubbar som har ett aktiebolag i ryggen.

Stockholmspolisen är uppriktigt missnöjd med Rikspolisstyrelsens beslut att inte låta AIK Fotboll AB stå för polisnotan inför hatmötet med IFK Göteborg på torsdag.

Polismästare Christian Agdur menar att de riktlinjer som dragits upp är alldeles för vaga i frågan om hur ersättningskraven ska hanteras. I och med det har Stockholmspolisen inkommit med en skrivelse till Rikspolisstyrelsen.

– Min gissning är att vårt yttrande bör väga tungt i den fortsatta processen eftersom vi  har de största kostnaderna för detta, säger han till Svenska Dagbladet.

Dessutom uttalar sig länspolismästaren Carin Götblad kritiskt till de riktlinjer som framkommit. Bland annat hänvisar hon till att det inte finns något klargörande för hur kostnader vid sidan av arrangörsområdet ser ut.

Argumentet hon lyfter fram gäller det nyligen spelade Stockholmsderbyt. Under timmarna innan matchen ska drygt 100 poliser följt och bevakat ett tusentals Djurgårdssupportrar intill Vasaparken.

"Kostnader för ordningshållning uppkommer således även utanför den tillståndsgivna platsen." skriver hon i remissvaret.

Men detta är något som får klubbarna att se rött.

– Jag kan inte på något sätt tro att polisen vill att föreningarna ska behöva stå för kostnader utanför det avsedda arrangörsområdet, säger AIK:s vd, Annela Yderberg, till Nyheter24.

Är det rätt att polisen ska kräva ersättning från klubbarna för vad dess supportrar gör utanför arenan?

– Jag tvivlar starkt på att det är vad de avser att införa. Nu slipper vi betala för matchen på torsdag vilket vi är nöjda med. Mer än så vill jag egentligen tillägga i den här debatten.

Tidigare har viljan att låta klubbarna betala för supportrarnas förehavanden utanför arenan jämförts med att låta krogen betala böter för en gäst som urinerar på en tunnelbaneperrong.

I det här fallet vill polisen att aktiebolagen bakom föreningarna ska stå för notan gällande vad folk i en specifik tröja gör vid sidan av klubbens ansvarsområde.

Klart är att det finns en stor motsättning mellan myndighetspersoner och gemene man samt opinionsbildare och att tydliga riktlinjer i dagsläget saknas.

/
AIK
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!